Mer

  Hva gjør USA med Syria?

  Rapportene om Assad-regimets bruk av kjemiske våpen har intensivert den amerikanske debatten om militær intervensjon. Obama-administrasjonen holder alle muligheter åpne.

  ObamaSyria

  President Barack Obama erklærte for et år siden at det går en «rød linje» for intervenering i Syria ved bruk av kjemiske angrep. Siden den gang har det kommet flere rapporter om bruk av kjemiske våpen, men ingen så alvorlige som de som kom denne uken. Onsdagens uttalelse fra Det hvite hus uttrykte en sterk bekymring for situasjonen.

  Torsdag ble det holdt et møte på tre og en halv time med høytstående embetsmenn i Pentagon, der det blant annet ble vurdert bruk av krysserraketter. Assad-regimet har for sin del benektet anklagene og Russland anklager opposisjonen i Syria for å ha iscenesatt angrepet.

  Det er tegn til økt støtte for intervensjon i Kongressen, selv om det diskuteres flere ulike tiltak. Senator Bob Casey (D-Pennsylvania) er en av dem som mener at den røde linjen nå er krysset.

  Lederen for Joint Chiefs of Staff (Den militære sjefsnemd) Martin Dempsey, er dog bekymret for konsekvensene av en intervensjon, og begrunner blant annet dette med de radikale elementene i den syriske opposisjonen.

  I et intervju med CNN fredag erkjenner president Obama at situasjonen presser frem et potensielt amerikansk motsvar, både med hensyn til ikke-spredning av masseødeleggelsesvåpen, men også med det hensyn om å forsvare allierte i regionen.

  På direkte spørsmål om tiden begynner å renne ut svarte Obama med et kontant ja.

  Lørdag morgen rapporteres det om at USA øker styrkene i regionen – blant annet med posisjoneringen av destroyeren USS Mahan – for å holde alle mulighetene på bordet.

  I New York Times fremheves det samtidig at Obamas rådgivere studerer luftkrigen i Kosovo som et mulig eksempel for veien videre i Syria. Den gang tok man veien rundt sikkerhetsrådet i FN, med NATO i ryggen.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også