Mer

  Manning dømt til 35 års fengsel

  Etter tre og et halvt år i varetekt er dommen mot Bradley Manning klar. Manning dømmes til 35 års fengsel.

  Manning er dømt for å ha lekket mer enn 700,000 graderte dokumenter til varsler-nettstedet WikiLeaks, mens han arbeidet som analytiker for det amerikanske militæret i Irak. Lekkasjesaken er den største i amerikansk historie.

  I tillegg til 35 års fengselsstraff, blir 25-åringen såkalt «dishonorably discarged» fra militæret, og mister dermed retten til alle fremtidige sosiale ytelser forbundet med militærtjenesten.

  The Guardians Washington-korrespondent Paul Lewis rapporterer at Manning ikke viste tegn til emosjonell reaksjon på dommen, og at han ble ført ut av rettslokalet i Fort Meade, Maryland like etter at dommer Denise Lind forlot rettslokalet.

  I juli ble Manning dømt på 20 tiltalepunkter, blant annet for brudd på «Espionage Act» fra 1917.

  Han ble imidlertid frikjent for den mest alvorlige anklagen: å ha hjulpet USAs fiender.

  Strafferammen var på 90 års fengsel, mens Manning forsvarere mente i utgangspunktet at alt over 25 år i fengsel ville være urimelig.

  Påtalemyndighetene la ned påstand om 60 års fengsel, og aktor Joe Morrow uttalte at en lang fengselsstraff vil virke avskrekkende for potensielle Manning-skikkelser.

  De lekkede dokumentene omhandlet et stort omfang av militærrapporter fra Afghanistan og Irak, samt diverse diplomatisk korrespondanse. I tillegg har Manning innrømmet å ha lekket videoen av et amerikansk helikopterangrep i Bagdad der ni mennesker mistet livet, inkludert to Reuters-journalister.

  De 1223 dagene Manning allerede har sittet i fengsel, i tillegg til 112 dager for behandlingen under militærvaretekt, vil bli trukket fra fengselsstraffen.

  25-åringen må avlegge minimum 1/3 av dommen før han kan bli vurdert for prøveløslatelse.

  David Coombs, Mannings advokat, skal holde en pressekonferanse klokken 1.30 EDT (21.30 norsk tid).

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også