Mer

  Landrieus i Louisiana

  Mitch and Mary Landrieu
  Kommer de eller går de?

  Landrieufamilien har slått seg opp kraftig på to generasjoner i Louisiana. Bestefar Joseph Landrieu eide en liten dagligvareforretning på hjørnet, mens hans sønn «Moon» Landrieu ble borgermester i New Orleans og senere føderal minister for boliger og urban utvikling under president Jimmy Carter.

  Nå er Mary Landrieu seniorsenator fra samme delstat som hun har representert siden 1997, og hun er på valg for fjerde gang i 2014. Hennes bror, Mitch Landrieu, er borgermester i New Orleans og tidligere viseguvernør, og det heteste navnet for demokratene til guvernørstillingen, som blir ledig i 2015.

  Begge er i noen grad sentrumsorienterte ( i det minste fremstår de slik i mediene) og trekker av den grunn til seg over 20% av republikanske velgere i delstaten ifølge noen målinger. Familien kan dermed oppnå to svært mektige verv på et år dersom alt går den rette veien – eller de kan stå igjen som historiske tapere.

  Republikanerne har sine egne problemer i Louisiana. Sittende guvernør Bobby Jindal er svært upopulær, og har vært det en stund. Han er et stort politisk talent, men ingen god taler og har lite karisma. Dertil har han en egen evne til å unnlate å forklare og forankre sine mange politiske forslag før han fremmer dem, samt en senator og en delstatsforsamling fra samme parti som ofte går imot ham.

  Delstatens politiske liv har alltid vært turbulent, og det har ikke vært uvanlig at politikere har skiftet parti. De siste årene har utviklingen gått nesten utelukkende i republikansk favør, med flere demokratiske medlemmer av delstatsforsamlingen som har meldt overgang på noen få måneder. Imidlertid sies det lokalt at delstaten i virkeligheten er tredelt; demokrater, Jindal-republikanere og Vitter-republikanere.

  Senator David Vitter fikk en stygg skrape da han i 2007 måtte innrømme å ha rotet med en prostituert i Washington DC, men vant valget i 2010, og har nå etablert seg som noe av et «powerhouse». Han har i den senere tid gitt penger og politisk støtte til mange republikanere som har stilt til valg lokalt og på den måten bygget lojalitet i partiapparatet. Det ser ut til at han nyter å legge kjepper i hjulene for Jindal ved enhver anledning; en faktor som ikke bidrar til å styrke guvernørens popularitet.

  Vitter nevnes som en meget sannsynlig kandidat for republikanerne i 2015, og han vil nok være favoritt til nominasjonen (to andre sannsynlige kandidater er viseguvernør Jay Dardenne og finansminister John Kennedy, begge tidligere demokrater). Dersom han skulle bli partiets kandidat kan han meget vel komme til å kjempe mot nettopp Mitch Landrieu.

  Harper og PPP har målt racet i helgen (jeg understreker at det er over to år til valget!). Harper har Vitter med en knapp 45-43 ledelse, mens PPP har Landrieu i tet med 45-42. PPP har dessuten målt Landrieu mot Dardenne, og finner førstnevnte i tet med 45-35.

  Begge har dessuten sjekket det noe mer aktuelle senatsracet. Her har Harper en knapp 47-45 ledelse til den republikanske kongressmannen Bill Cassidy over senator Mary Landrieu, mens den tidligere demokratiske delstatssenatoren Elbert Guillory ligger likt med henne på 44% (Guillory stiller imidlertid trolig til viseguvernørvervet). Veteran Rob Maness som allerede har kjempet mot Cassidy om nominasjonen en stund, ligger bak med 41-47.

  PPP har imidlertid Landrieu foran med 50-40 over Cassidy, 50-37 mot Maness og 50-36 over Guillory. En intern måling tatt opp for republikanernes senatskomite viser også Landrieu med en 45-41 ledelse. Uavhengige velgere heller dog klart i republikansk retning, siden mange ikke har hørt om Cassidy før.

  Det er umulig å si noe sikkert om hvordan det politiske landskapet ser ut i 2014 og 2015, men Landrieuene ligger så langt godt an i forhold til de fleste demokrater som er igjen i sørstatene. Dermed kan Louisiana bli den første delstat hvor søster og bror innehar så høye politiske verv.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også