Mer

  19. august: Brown, Christie, og Egypt

  Morgen-BrownGod morgen! Det er mandag, president Obama er tilbake i Washington etter en uke med mye golfing, og Morgenkaffen er servert.

  sitatetThe way I see it, hey, there’s plenty of room for people in the party like me and Sarah Palin and Rand Paul and Chris Christie, yet we’re always attacking each other for not fitting some ideologically pure mold.

  Tidligere senator Scott Brown (R-Massachusetts) om et mulig 2016-kandidatur i anledning sitt besøk i Iowa i går.

  DAGEN I DAG, i 1995: Bob Dole og Phil Gramm deler førsteplassen med 24,4 % av stemmene i strawpollen i Ames, Iowa. Pat Buchanan havnet på tredjeplass med 18,1 % av stemmene. Dole vant caucusvalget og deretter nominasjonen, før han tapte mot president Bill Clinton 5. november 1996.

  MANDAGENS MENINGSMÅLINGER (gjennomsnitt):

  • Obama, job approval (RCP): approve 44,5 %, dis­ap­prove: 50,2 %
  • Kon­gressen, job approval (RCP): approve 14,8 %, dis­ap­prove 76,8 %
  • Kon­gressen, gene­risk stemme­seddel (RCP): demo­kra­tene 40,7 %, repub­li­ka­nerne 39,7 %
  • New Jersey senat (RCP): Cory Booker (D) 52,3 % – Steve Lonegan (R) 33,0 %
  • New Jersey guvernør (RCP): Chris Christie (R) 59,5 % – Bar­bara Buono (D) 27,8 %
  • Vir­ginia guvernør (RCP): Terry McAu­liffe (D) 40,3 % – Ken Cuc­ci­nelli (R) 39,0 %

  #AMPOL-NYTT

  • Samboeren til The Guardian-journalisten Glenn Greenwald – en av journalistene som ble valgt ut av Edward Snowden i forbindelsen med lekkingen av NSA-sakene – ble i helgen stoppet og holdt tilbake på Heathrowflyplassen i London i ni timer. Myndighetenes begrunnelse: seksjon 7 av Terrorism Act.
  • I Puerto Rico blåses det liv i debatten om politisk status. Det styrende Popular Demoratic Party gir Obama-administrasjonen et år på å presentere en kongress-godkjent plan for hvordan problemet skal løses.
  • Politisjefen i NYC Ray Kelly gikk søndag ut og forsvarte den kontroversielle «stop and frisk» – loven. Synet på loven er en av sakene som skiller borgemesterkandidatene, og kan grunnet sin evne til å engasjere mannen i gata vise seg avgjørende i valgkampen.
  • Trayvon Martins mor markerer samtidig sin motstand mot loven.
  • Representant Steve Stockman (R-Texas, 36. kongressdistrikt) har invitert rodeoklovnen, som for en drøy uke siden imiterte president Obama på Missouri State Fair, til å opptre i hans hjemstat.
  • Senator John McCain (R-Arizona) snakker om innvandringsreformen i Gabrielle Giffords gamle distrikt.
  • Høydepunkter og oppsummering av søndagsshowene.

  DAGENS LESESTOFF

  «Obama balances goals in Egypt» av Karen DeYoung og Scott Wilson (Washington Post): «For now, the Obama administration is playing a balancing game, trying to send tactically sharp messages while preserving influence in an increasingly polarized society, protecting other national security interests in the region and positioning the United States for a long-term strategic relationship. Obama said Thursday that he has ordered his national security team to ‘assess the implications of actions taken’ by Egypt’s current rulers and of ‘further steps that we may take as necessary.’ Cancellation of the helicopter shipments would be the first response to that order. Payments on other aid-financed military supplies for Egypt — largely owed to U.S. defense contractors — will soon be due. If the Egyptian military does not figure out a way to stop the violence and move expeditiously along a path to restore civilian government, more cuts may follow.» LINK

  «Chris Christies 2016-strategi», av Are Tågvold Flaten (AmerikanskPolitikk.no): «Det eneste som kan for­hindre Chris Chris­ties gjen­valg i guver­nør­valget i november er en per­sonlig skan­dale av mas­sive dimen­sjoner. … Målet er imid­lertid ikke bare å vinne, men å vinne med en impo­ne­rende margin. … Dette inn­e­bærer en kon­stant dans mellom det mode­rate og det kon­ser­va­tive, mellom guver­nøren som roser Obama og guver­nøren som kjemper for et knippe kon­ser­va­tive fanesaker. Den offent­lige balanse­gangen kjøres paral­lelt med det som omtales som «the silent pri­mary» – kampen om støtte­spil­lere i de vik­tigste del­sta­tene og støtte fra penge­kref­tene som vil forme valg­kampen. Her er alle­rede Christie godt igang. Christie er over­be­vist om at han per­soni­fi­serer repub­li­ka­nernes vin­ner­formel, og det er liten tvil om at han for­be­reder seg på et 2016-kandidatur.» LINK

  «Is GOP big enough for Chris Christie and Rand Paul?» av Chris Cillizza (Washington Post): «There are two prime movers in the Republican Party at the moment. The two men have many similarities — both are 50 years old, and both are relative newcomers to statewide elected office — but they have come to represent the two distinct paths laid before Republicans in the run-up to the 2014 midterm election and the 2016 presidential election. Down one path is Sen. Rand Paul (Ky.) … Down the other path is New Jersey Gov. Chris Christie … Christie laid down his marker about where the party needs to go at last week’s Republican National Committee gatheringin Boston, delivering a stern warning to his side. “If we don’t win, we don’t govern,” Christie said. “And if we don’t govern, all we do is shout to the wind. And so I am going to do anything I need to do to win.” LINK

  VALGSNACKS

  • Trøkk og tæl i demokratenes guvernør-race i Illinois selv om det er over et år til valget. Guvernør Pat Quinn vant Cook County Democratic Partys støtte fredag, og utløste med det frustrasjon i motstander Bill Daleys’ leir. Daley, sønn og bror til to tidligere borgemestere i Chicago, har inntil nå hatt godt grep om den mektige politiske maskinen, og har i helgen kritisert Quinn for å ha en for passiv lederstil for en stat preget av høy arbeidsledighet og store økonomiske utfordringer.
  • I demokratenes comptroller-primærvalg i NYC leder fortsatt Eliot Spitzer solid, med 51,3 % mot Stringers 36,0 %.
  • I demokratenes primærvalg for borgermester derimot, er det langt tettere og fortsatt vidt åpent. Christine Quinn (24,3 %) og Bill de Blasio (22,7 %) utkrystalliserer seg som storfavoritter. Bill Thompson er på skuddhold (18,7 %), mens Anthony Weiner (10,3 %) og John Liu (5,0 %) antagelig er for langt bak.
  • Politico melder at Chris Christie erklærer sin støtte for Steve Lonegan – New Jerseys republikanske senatskandidat – i morgen. Lonegan trenger et par mirakel for å overumple demokratenes Cory Booker.
  • Ifølge Sur­veyUSA ønsker 81 % av San Diegos inn­byg­gere at bor­ger­mester Bob Filner skal gå av. Filner anklages for sek­suell tra­kas­se­ring av intet mindre enn 15 kvinner (foreløpig).
  • Del­stats­se­nator Lee Bright har som ventet kastet seg inn i den repub­li­kanske nomi­na­sjons­striden mot sit­tende senator Lindsey Graham. Bright angrep sena­toren for å ha reist til Egypt på Obamas opp­ford­ring og kalte ham “a com­mu­nity orga­nizer for the Muslim Brot­her­hood.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  httpv://youtu.be/iUUzm99MEkk


  «Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen, mandag til fredag.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også