Mer

  Chris Christies 2016-strategi

  New Jerseys Chris Christie surfer til gjenvalg i novembers guvernørvalg. Valgkampen utgjør en viktig del av Christies 2016-strategi.

  Foto: U.S. Air Force photo by Master Sgt. Mark C. Olsen, 177th Fighter Wing Public Affairs
  Chris Christie får med seg en oppvisning av New Jerseys National Guard. Foto: Master Sgt. Mark C. Olsen, 177th Fighter Wing Public Affairs

  Det eneste som kan forhindre Chris Christies gjenvalg i guvernørvalget i november er en personlig skandale av massive dimensjoner. Han ligger 31,7 % foran utfordreren Barbara Buono (D) på RealClearPolitics sitt gjennomsnitt av meningsmålingene i guvernørracet (3. juni – 8. august).

  Målet er imidlertid ikke bare å vinne, men å vinne med en imponerende margin.

  Første steg på veien var å legge høstens suppleringsvalg til Senatet til en annen dato (16. oktober) enn høstens guvernørvalg (5. november). Christie risikerer dermed ikke at den populære Newark-borgermesteren og senatskandidaten Cory Booker (D) sørger for økt demokratisk valgdeltakelse i november.

  Med det sagt, så peker New York Times’ Jonathan Martin på de mange paralellene mellom Christie-kampanjen og Texas-guvernør George W. Bush sin Karl Rove-styrte valgkamp i 1998.

  Det var ingen tvil om at Bush kom til å vinne, men han og valgkampstrategene brukte gjenvalgskampen som en plattform for den kommende presidentvalgkampen i 2000. Latinamerikanske og svarte velgere skulle overvinnes for å demonstrere Bush sin brede appell overfor et nasjonalt publikum.

  Bush vant gjenvalg med 68 % av stemmene, og mer enn en tredjedel av de latinamerikanske velgerne. Han presenterte seg som en «annerledes republikaner».

  Dette gjelder også Christie. Gjenvalgsstrategien hviler på støtte fra både uavhengige og demokratiske velgere, og Christie-kampanjen har igangsatt målrettede tiltak overfor minoritetsvelgerne som har spilt en såpass viktig rolle for demokratene i de to siste presidentvalgene.

  Dette innebærer en konstant dans mellom det moderate og det konservative, mellom guvernøren som roser Obama og guvernøren som kjemper for et knippe konservative fanesaker.

  Den offentlige balansegangen kjøres parallelt med det som omtales som «the silent primary» – kampen om støttespillere i de viktigste delstatene og støtte fra pengekreftene som vil forme valgkampen. Her er allerede Christie godt igang.

  Christie er overbevist om at han personifiserer republikanernes vinnerformel, og det er liten tvil om at han forbereder seg på et 2016-kandidatur.

  I motsetning til Bush så er Christies utskytningsrampe en «blå» stat som ikke har sendt en republikaner til Senatet siden 1972.*

  Gjenvalget og seiersmarginen vil dermed utgjøre et sentralt argument for Christies mulighet til å vinne mange de «lilla» vippestatene i 2016.

  Som Martin påpeker vil høstens gjenvalg også gi Christie en meget nyttig plattform på veien til 2016: formannskapet av RGA, the Republican Governor’s Association.

  Han vil dermed kunne besøke delstat etter delstat som representant for partiet, mens han deler ut valgkampmidler og knytter viktige kontakter for seg selv. Det er blant annet guvernørvalg i Iowa, New Hampshire og South Carolina neste år – den 1., 2. og 3. delstaten i nominasjonskampen – og Christie vil ta turen.

  Det er fortsatt to og et halvt år til vi skriver 2016, og innen den tid skal USA igjennom et opprivende mellomvalg. Men posisjoneringen foran 2016 er allerede godt igang. Bare se på Chris Christie.

  * Christie utnevnte republikaneren Jeffrey Chiesa som senator Frank Lautenbergs (D) midlertidige etterfølger etter Lautenbergs død i vår. Newark-borgermester Cory Booker (D) er soleklar favoritt til å vinne suppleringsvalget i oktober der Chiesa ikke stiller.
  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også