Mer

  Store endringer i talk radio-land: Limbaugh og Hannity bytter beite

  Det nest største radionettverket i USA, Cumulus Inc., planlegger å kvitte seg med de to høyreorienterte radiopersonlighetene Rush Limbaugh og Sean Hannity. Dersom dette stemmer kan det bety at amerikansk radioindustri står overfor en større omveltning.

  Limbaugh og Hannity står bak USAs to mest populære radioprogrammer. Rush Limbaugh regnes som mannen som «oppfant» moderne politisk talk radio, mens Sean Hannity i tillegg er en av Fox News store stjerner. Disse faktorene spiller inn når det forhandles om penger, og ryktene sier at selskapet som representerer de to stjernene ønsker å ta seg bedre betalt enn det Cumulus mener de er verdt.

  Allerede i mai kom nyheten om at ledelsen i Cumulus og Rush Limbaugh (som er svært kontroversiell) hadde røket uklar, men mange er overrasket over at også Sean Hannity blir byttet ut.

  Er dette et signal om at konservative mediers glansdager er over?

  «Limbaugh er ferdig!» meldte nettstedet Salon etter at nyheten ble kjent. Limbaughs problem, argumenterer Salon, reflekterer Det republikanske partiets hovedutfordring. Limbaughs lyttere – den hvite, høyreorienterte, konservative velgermassen – er rett og slett i ferd med å dø ut, i et land som stadig består av færre hvite. Limbaughs storhetstid som meningsbærer var på nittitallet og Obama-administrasjonens holdningskampanje mot Rush Limbaugh har virket, konkluderer Salon.

  Flere liberale medier slutter seg til denne tankegangen.

  Både Politicus og MediaMatters har i dag uttalt at boikotten av Limbaughs program, som ble iverksatt etter Sandra Fluke-affæren, er et skritt nærmere målet.

  Limbaughs motstandere burde likevel avvente situasjonen før de kan erklære seier. Blant innsidere i radiobransjen har dette skiftet vært ventet en god stund allerede.

  Limbaugh og Hannity vil mest sannsynlig tegne avtaler med Clear Channel, USAs største radionettverk. De vil dermed forbli på radio – bare på en annen frekvens.

  Cumulus har heller ikke planer som å slutte og formidle konservativ, politisk «snakkeradio». Resultatet av høstens omprogrammering er nok i stedet at Cumulus’ andre høyreorienterte programledere Mike Huckabee, Mark Levin og Michael Savage vil bli mer profilerte å få bedre sendetider.

  Limbaugh og Hannity har også en lojal lytterskare bak seg, og vil antagelig tåle en overgang til satelittradio – dersom det skulle bli aktuelt.

  Helene Megaard
  Helene Megaard
  Nord-Amerikaviter og kommentator på AmerikanskPolitikk.no.

  Les også