Mer

  Kroner en, kroner to, kroner tre…

  Den kjente og kjære «Pengegaloppen» er en grei innfallsport til amerikansk valgkampfinansiering. Veldig mye av hva som foregår i Washington DC (og i delstatshovedstader over det ganske land) handler nettopp om penger, lassevis med penger. Penger styrer lobbyvirksomhet, penger kjøper tv-reklamer og penger sørger for et apparat til å få velgerne ut av sofaen på valgdagen.

  Således er det lett å stirre seg blind på meningsmålingene, særlig når det er lenge til et valg. På det tidspunktet er de fleste målinger egentlig bare en test på hvor godt kjent en gitt kandidat er (jfr den hodeløse spekulasjonen som foregår om hvem som stiller til president i 2016, en spekulasjon som startet i god tid før 2012 var avgjort). Det kan være vel så nyttig å se på hvor mye penger en kandidat har samlet inn.

  Når det er sagt, er penger selvsagt ikke alt. Ikke all verdens millioner kunne fått Barack Obama valgt til guvernør i Utah, for eksempel. Kandidatenes personlige egenskaper og medias håndtering av valgkampen har stor betydning. Men for å være konkurransedyktig kreves det stort sett noen hundretusen til et gjennomsnittlig sete i Huset, og opptil flere millioner for et sete i Senatet (avhengig av hvilke stater vi snakker om).

  Alle kandidater til føderale valg må rapportere hvor mye de har samlet inn til FEC, den føderale valgkommisjonen.

  Fristen for andre kvartal gikk ut på mandag, og hundrevis av kampanjer har således sendt inn sine tall for perioden 1. april – 30. juni. DailyKos har tatt seg bryet med å gå gjennom de viktigste racene i Huset, og alle tall finnes i excelformat her. Jeg skal imidlertid kort gjengi noen av de viktigste tallene.

  I ti distrikter har en utfordrer samlet inn mer penger enn en sittende representant:

  • Demokrat Mike Honda i CA-17. Utfordres internt av Ro Khanna.
  • Demokrat Julia Brownley i CA-26. Utfordres av Tony Strickland, som også var republikanernes kandidat i 2012.
  • Republikaner Gary Miller i CA-31. Utfordres av Pete Aguilar (tapte nominasjonen i 2012).
  • Demokrat Scott Peters i CA-52. Utfordres av Carl DeMaio, som imidlertid får intern konkurranse fra høyre.
  • Republikaner Bill Young i FL-13. Utfordres av Jessica Ehrlich, som i 2012.
  • Demokrat Brad Schneider i IL-10. Utfordres av Bob Dold, som tapte setet i 2012 pga. nytegningen.
  • Republikaner Howard Coble i NC-06. Utfordres internt av Mark Walker.
  • Republikaner Chris Gibson i NY-19. Utfordres av Sean Eldridge, som har en steinrik ektemann.
  • Republikaner Scott Desjarlais i TN-04. Utfordres internt av Jim Tracy.
  • Demokrat Jim Matheson i UT-04. Utfordres av Mia Love, som i 2012.

  Tre sittende representanter samlet inn latterlig lave summer i forrige kvartal, noe som kan indikere at de ikke går for gjenvalg. Skandaleomsuste Scott DesJarlais samlet inn 36.000, Kerry Bentivolio (republikaner fra MI-11) samlet inn 65.000 og demokraten Gloria Negrete McLeod (CA-35) samlet inn 25.000. Dette siste er lommepenger i en valgkamp i California og tyder vel mest av alt på at McLeod anser setet som trygt, noe som er veldig farlig for en blodfersk representant og åpner opp for interne utfordrere.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også