Mer

  Game on i Wyoming: Liz Cheney utfordrer Mike Enzi i senatsvalget

  LizCheney
  Liz Cheney (46), datter av tidligere visepresident Dick Cheney, utfordrer den sittende Wyoming-senatoren Mike Enzi (R) i 2014. Foto: Liz Cheney for Wyoming.

  Ni dager etter at jeg skrev en lengre sak om dette valget, erklærte senator Mike Enzi at han stiller til en fjerde periode neste år. Umiddelbart etter lanserte Liz Cheney sin kampanje for den republikanske nominasjonen.

  Cheney er datter av tidligere visepresident Dick Cheney. Hun er jurist av utdannelse, har jobbet i utenriksdepartementet, startet en neokonservativ tenketank og er ofte å se på FOX som politisk kommentator, særlig på utenriks- og forsvarssaker. Cheney er, i likhet med opphavet, ansett som en hauk i internasjonale forhold.

  Ifølge Enzis egne uttalelser i går, virket han noe snurt over at hun stiller:

  «She said that if I ran she wasn’t going to run, but obviously that isn’t correct … I thought we were friends».

  Ingen fra Cheneyfamilien hadde ringt ham i går, før Liz lanserte sitt kandidatur, selv om hun har uttalt for en stund siden at hun vurderte å stille.

  Enzi har samlet inn bare $100,000 og har under en halv million på bok. Normalt er ikke dette så galt i en stat som Wyoming, der TV-reklamer er ganske billige, men Liz Cheney har adgang til store nettverk på nasjonalt nivå, og ventes å samle inne grovt med penger i de kommende dagene.

  Dette primærvalget kommer til å bli den dyreste kampanjen Wyoming noensinne har sett.

  Hennes største problem er muligens å komme opp med en god grunn til hvorfor hun gjør dette. Ambisjon (som dette i stor grad handler om) holder neppe, selv i USA. Cheney har selv betonet at Wyoming trenger et generasjonsskifte; et i og for seg greit argument, men ingen automatisk vinner.

  I tillegg har hun sagt at republikanerne må slutte å «go along to get along», dvs. de skal ikke inngå kompromisser bare for å være venner med demokratene. Enzi er en solid konservativ, men en som ikke er fremmed for å inngå kompromisser. Spørsmålet er om denne Tea Party-tanken om å stå knallhardt på prinsippene vil slå an i Wyoming.

  Til sist har hun sagt at folk skattelegges nok allerede. Det er vanskelig å vite om dette bare er standard prat fra en konservativ kandidat eller om det er en referanse til et punkt der Enzi muligens er sårbar. Han var nemlig en av pådriverne for å ilegge internettsalg den samme type skattlegging som andre salg over delstatsgrensene; muligens fornuftig utfra et rettferdighetsprinsipp, men også potensielt ødeleggende for mange bedrifter som utelukkende formidler salg over nettet. Her har Cheney utvilsomt en angrepsvinkel om hun vil.

  En annen sak som kan komme til å vekke oppmerksomhet er likekjønnede ekteskap. Dick Cheneys andre datter, Mary Cheney, er lesbisk og både Dick og Liz har i mange år støttet saken (i likhet med stadig flere republikanere). Enzi er imidlertid motstander, så dette er en sak de er reelt unige om.

  Han må trå svært varsomt, da dette er en betent sak der politisk uenighet fort vil bli tolket som personangrep, men vi kan tenke oss at den nasjonale pressen vil kunne lage noe ut av dette. Wyoming er dog ikke en sørstat, og religiøst betonet konservatisme står ikke så sterkt her, men blant republikanske primærvelgere kan det ha en viss klangbunn.

  Dette blir litt av et oppgjør i en svært republikansk stat; siste gang Wyoming valgte en demokrat til Senatet, var i 1970. Dette primærvalget vil altså bli dyrt, og republikanerne vil kaste mye penger på begge sider her, penger som kunne vært brukt mot demokratene i andre stater.

  Den eneste kandidaten jeg kan se som ville gjøre denne staten tilnærmet interessant fra demokratisk side, er tidligere guvernør Dave Freudenthal. Han satt fra 2003-2011 og var ganske populær, men valgte å ikke utfordre delstatens «term limits», og gikk av. Han har siden jobbet i privat sektor, og det er vanskelig å vite hvor sterk han ville vært i et føderalt valg.

  Jeg har dette valget som trygt republikansk, og selv en ganske blodig nominasjonskamp vil ikke endre på det.

  Du ser videoen der Cheney kunngjør sitt kandidatur her:

  httpv://youtu.be/M6bqsHcmJJA

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også