Mer

  Texas: Rick Perry tar ikke gjenvalg

  RickPerry
  Rick Perry fra sine dager som republikansk presidentkandidat i Iowa i januar 2012. Foto: Renate Tonstad Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

  På en pressekonferanse i delstatshovedstaden Austin kl. 13:00 lokal tid (20:00 norsk tid) annonserte Rick Perry at han ikke vil stille til gjenvalg som guvernør i Texas i 2014. Perry var viseguvernør under George W. Bush, og rykket opp da Bush gikk av i desember 2000. Han ble valgt til guvernør på egen hånd i 2002, 2006 og 2010, og er den lengstsittende guvernør i delstaten noensinne. Det ventes at sittende justisminister Greg Abbott nå vil stille til guvernørvervet.

  Perry har en historie som noe av politisk fighter, og i likhet med sin tidligere sjef har mange begått den feil å undervurdere ham. I 1998 ble han valgt som den første republikanske viseguvernør i Texas siden Reconstruction-tiden, dvs. perioden etter borgerkrigen. Han fikk greit gjenvalg til guvernørvervet i 2002, men tok bare 39% mot tre mer eller mindre seriøse motkandidater i 2006.

  I 2010 trodde mange at han ville unnlate å ta gjenvalg, og kanskje heller konsentrere seg om presidentvervet, men dengang ei. Mange målinger tidlig i 2009 viste at Perry var upopulær , og den mer moderate senatoren Kay Bailey Hutchison stilte mot ham i primærvalget. Perry kom tilbake med sterk støtte fra den konservative fløyen, og Hutchison ble moset 53-31 i primærvalget i 2010.

  Perry hadde en nær katastrofal opptreden i republikanernes presidentnominasjon i 2012. Til tross for at han lenge hadde avsverget enhver ambisjon på nasjonalt nivå stilte han i august 2011. Han startet bra, og ledet på målingene en stund, men gjorde det elendig i flere debatter på rad og droppet ut etter å ha havnet på femteplass i Iowa og ignorert New Hamshire. Han skyldte på at han gikk på smertestillende etter en ryggoperasjon, men for mange var parallellene til en viss annen «cowboy» fra Texas klare.

  Spørsmålet nå er om Perry kan endre sitt rykte på nasjonalt nivå. Større politiske comeback har vært forsøkt og lyktes, jfr. f.eks. Richard Nixon. Han har en god økonomi å vise til i Texas, og har fått gjennom en del konservative saker, som lave skatter og han arbeider med endel interessante reformer på utdanningsfronten. Samtidig er han i praksis ikke i nærheten av å være så konservativ som en del av motstanderne ynder å fremstille ham. Jeg tror vi vil se en langt mer offensiv og seriøs kandidat dersom Rick Perry stiller til presidentvervet i 2016.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også