Mer

  Senatskamp i Wyoming?

  New York Times’ Jonathan Martin (tidligere POLITICO) har en lang artikkel om den potensielt opprivende striden om et av Wyomings senatsseter. Det besittes for tiden av den 69 år gamle republikaneren Mike Enzi, som er inne i slutten av sin tredje seksårsperiode, og som så langt ikke har gitt noe uttrykk for at han er lei av jobben. Enzi er på valg i 2014, og er i utgangspunktet tryggere enn Dovre; han tok over 75% i 2008 og delstaten er blant de mest republikanske i landet.

  Problemet i Wyoming er imidertid den ambisiøse Cheneyslekten.

  Gamlefar Dick Cheney tør være kjent for norske lesere; først ansett som en solid og respektert forsvarsminister for Bush I, deretter noe av en mørkets fyrste og «makten bak tronen» under Bush II.

  Det de færreste nordmenn vet, er imidlertid at Cheney startet sin valgkarriere som kongressmann fra nettopp Wyoming, hvorfra han ble valgt til Representantenes hus i 1978, og ble gjenvalgt fem ganger. Etter sin periode som visepresident har han kjøpt seg et sted i Jackson Hole, hvor familien tilbringer mye tid.

  Cheneynavnet er fortsatt populært i Wyoming, som ikke just er bortskjemt med nasjonal oppmerkomhet. Eldstedatteren, Liz Cheney (46) hjalp til med farens selvbiografi, og har etterhvert bygd seg opp en politisk profil på egen hånd, inkludert svært mye reising rundt i Wyoming. Det kan imidlertid ligge mer bak all denne reisingen enn et ønske om å bygge opp partiet.

  Ifølge senator Enzi har Liz nemlig gjort det klart at hun vurderer å utfordre ham til nominasjonen i 2014.

  Ingen senator fra denne staten har sittet lengre enn tre perioder før, og mange vil vel mene at etter 18 år er det på tide med nytt blod. Enzi er dog fortsatt god likt og populær, og selv om folk liker Liz Cheney også, spørs det om hun er sterk nok til å vinne et primærvalg. Det stilles særlig spørsmålstegn ved hvor sterke hennes bånd egentlig er til Wyoming; som faren etter å ha kommet hjem fra Washington, D.C. i 1977, kan hun bli beskyldt for «carpetbagging», dvs å være mer interessert i vervet enn de hun i prinsippet skal tjene.

  Det er fortsatt et åpent spørsmål i hvor stor grad Dick vil engasjere seg.

  Han har en lang historie med Mike Enzi, de har vært venner siden slutten av 70-tallet da Enzi var borgermester i Gillette og Cheney var i Huset. Et kandidatur fra Liz kan ødelegge dette vennskapet, i tillegg til å svekke den tidligere visepresidentens gode navn og rykte i en av de få delstater hvor han alltid har vært populær.

  Tidligere senator Alan Simpson, som hadde setet før Enzi, mener at et omstridt primærvalg vil kunne gi demokratene en sjanse til å vinne og «å holde setet i 20 år». Akkurat det stiller jeg meg tvilende til, siden det i skrivende stund er 36 år siden en demokrat vant et føderalt valg i Wyoming, men man skal aldri utelukke noe i politikk. Simpson mener imidlertid også at det er fare for at Liz Cheney vil gå så langt til høyre for å tekkes de mest konservative i partiet, at videre samarbeide i Washington blir umulig. Til tross for sin konservatisme anses Enzi nemlig som en av der mer samarbeidsvillige og personlig minst aggressive i Senatet.

  Et ytterligere kompliserende element i denne sagaen er delstatens eneste medlem av Representantenes Hus, Cynthia Lummis (58).

  Den tidligere skjønnhetsdronningen har til fulle vist sin politiske kompetanse. Hun var tidligere finansminister i 8 år, og før det var hun medlem av delstatsforsamlingen. Lummis har «gått gradene», slik man gjerne skal i de fleste stater, og er også personlig populær. Hun har sagt to ting om senatsvalget; for det første støtter hun Mike Enzis gjenvalg helhjertet; for det andre vil hun stille den dagen han ikke tar gjenvalg.

  Tidligere har Enzi sagt at han vil bestemme seg for gjenvalg i mars neste år; det har vært holdt som et klart tegn på at han i utgngspunktet ønsker Lummis som sin etterfølger. De fleste senatorer offentliggjør en eventuell avgang året før valget, for å sikre at etterkommeren har et skikkelig valgapparat på plass. Det har Lummis.

  Løsningen kan bli at Lummis tar Enzis senatssete neste år, mens Liz Cheney tar plassen til Lummis i Huset. Det er kanskje tvilsomt om dette tilfredsstiller Cheneys ambisjoner, særlig siden delstatens andre senator, John Barrasso bare er 60 og således kan tenkes å bli sittende i mange år til. Dersom hun skal bli valgt til noe fra Wyoming uten å rive delstatspartiet i filler kan dette imidlertid vise seg å være den eneste måten å gjøre det på.

  Uansett, vi er klare med cola og popcorn foran primærvalget 19. august neste år!

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også