Mer

  Høyesterett: Voting Rights Act…

  USAs Høyesterett har det travelt om dagen. Etter å ha publisert fem rettskjennelser på mandag inviterte de ni dommerne like godt det amerikanske pressekorpset tilbake dagen etter.

  Følg dagens rettforløp direkte hos @AmPolitikk fra kl. 15:45!

  Vi har i flere uker ventet på avgjørelser i årets største saker, og i går kunne vi endelig krysse en av listen: Fisher v. University of Texas at Austin, en sak som potensielt kunne finne kvotering for minoritetsstudenter (affirmative action) grunnlovsstridig. I stedet valgte en nesten enstemmig rett å sende saken tilbake til ankedomstolen. En ny runde i retten — og en mulig anke til Høyesterett — kan ta flere år.

  Utfallet av Fisher, som kom som en stor overraskelse for de som følger retten, åpner døren for at Voting Rights Act (VRA) kan overleve når retten avgjør Shelby v. Holder. VRA, nærmere bestemt paragraf 5, tvinger valgdistrikter som tidligere har diskriminert mot minoriteter å få tommelen opp fra justisdepartementet når de vil endre valgloven. Motstandere av paragraf 5 mener at loven, en av President Lyndon B. Johnsons hjertesaker, har gått ut på dato. De som forsvarer loven mener på sin side at den fremdeles beskytter minoriteter mot diskriminering.

  I tillegg til Shelby venter vi også på to store saker om homofiles rettigheter, men vi tror heller at disse avgjørelsene kommer på torsdag:

  • United States v. Windsor: Om de føde­rale myn­dig­he­tene kan defi­nere ekte­skap uten å trampe på del­sta­ters rettigheter.
  • Hol­lings­worth v. Perry: Om Cali­fornia kunne forby like­kjønnet ekte­skap etter det var lovlig i knapt fire måneder.

  Oppdatering: En ideologisk delt rett stemte i dag for å ta knekken på Voting Rights Act. Med de fem konservative dommerne i flertall fant retten paragraf 4 — som paragraf 5 bygger på — grunnlovsstridig. Avgjørelsen betyr at utvalgte valgdistrikter i sørstatene ikke lenger må be justisdepartementet om godkjennelse før de endrer valgloven.

  Retten holder sin siste pressekonferanse i morgen til samme tid. Da skal årets siste saker, inkludert Perry og Windsor, avgjøres.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også