Mer

  Høyesterett: I dag eller på torsdag?

  Det er blitt siste uke i juni, og etter all sannsynlighet vil USAs Høyesterett avgjøre årets største saker i dagene som kommer.

  De ni dommerne innkaller til pressekonferanse mandag 24. juni, tirsdag, 25. juni og på torsdag, 27. juni. Vi følger begge konferansene på @AmPolitikk fra kl. 15:45.

  Retten har 11 saker de må avgjøre før sommerferien. Vi venter spesielt på disse fire:

  • Fisher v. Uni­ver­sity of Texas at Austin: Om uni­ver­si­teter kan kvo­tere inn søkere med minoritetsbakgrunn.
  • Shelby County v. Holder: Om utvalgte dis­trikter i USA må klar­gjøre end­ringer i valg­loven med justisdepartementet.
  • United States v. Windsor: Om de føde­rale myn­dig­he­tene kan defi­nere ekte­skap uten å trampe på del­sta­ters rettigheter.
  • Hol­lings­worth v. Perry: Om Cali­fornia kunne forby like­kjønnet ekte­skap etter det var lovlig i knapt fire måneder.

  Oppdatering: Fisher var blant de fem rettskjennelsene som ble publisert på mandag, men saken er langt fra avgjort. Etter lang tids debatt (Fisher ble hørt i oktober og var den eldste uløste saken) stemte syv dommere for å sende saken tilbake til ankedomstolen i femte domskrets (Fifth Circuit Court of Appeals). Ruth Bader Ginsburg stemte imot.

  «Avgjørelsen» betyr at kvotering for minoritetstudenter fortsatt kan foregå, men at saken kan komme tilbake til Høyesterett i fremtiden.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også