Mer

    Fire store saker gjenstår for Høyesterett

    Det er mandag, og USAs Høy­este­rett inn­kaller nok en gang til kon­fe­ranse om én time — kl. 16:00 norsk tid — for å pub­li­sere retts­kjen­nelser i en eller flere av årets største saker. Vi følger utvik­lingen direkte fra kl. 15:45 på @AmPolitikk.

    Retten må dømme i 19 saker før den tar sommerferie i slutten av juni. Det er spesielt disse fire sakene som omtales i amerikanske medier:

    • Fisher v. Uni­ver­sity of Texas at Austin: Om uni­ver­si­teter kan kvo­tere inn søkere med mino­ri­tets­bak­grunn.
    • Shelby County v. Holder: Om utvalgte dis­trikter i USA må klar­gjøre end­ringer i valg­loven med justisdepartementet.
    • United States v. Windsor: Om de føde­rale myn­dig­he­tene kan defi­nere ekte­skap uten å trampe på del­sta­ters rettigheter.
    • Hol­lings­worth v. Perry: Om Cali­fornia kunne forby like­kjønnet ekte­skap etter det var lovlig i knapt fire måneder.

    Det er mest sannsynlig at retten venter med å dømme i de to sakene om likekjønnet ekteskap til helt til slutten av måneden. Vi holder derfor en knapp på at Fisher eller Shelby blir avgjort i dag.

    Oppdatering: Retten avgjorde fem saker på mandag — men ingen av de fire store. Vi ses igjen på torsdag til samme tid.

    Are Tågvold Flaten
    Are Tågvold Flaten
    Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

    Les også