Mer

  Morgenkaffen, fredag 14. juni: Den siste før sommerpausen

  Morgenkaffen2

  God morgen! Det er fredag, og du leser nå den siste utgaven av «Morgenkaffen» før sommerpausen.

  sitatet

   

  The president has said that the use of chemical weapons would change his calculus, and it has.

  Ben Rhodes, president Barack Obama sikkerhetsrådgiver (underordnet Tom Donilon, som erstattes av Susan Rice), sitert av Washington Post. Mer under dagens nyheter.

  DAGEN I DAG, i 1922: Warren G. Harding blir første president på radio. Det skulle likevel ta tre år før en president faktisk leverte en tale via radio. Den æren fikk Calvin Coolidge.

  Og med det, her er noen av dagens #ampol nyheter:

  Det hvite hus: «Syria har brukt kjemiske våpen»

  SyriaDet hvite hus har konkludert med at Syria og president Bashar al-Assad har brukt kjemiske våpen, inkludert sarin, i myndighetenes kamp mot opprørerne i landet. 100-150 mennesker skal være drept av kjemiske våpnen, i en borgerkrig som foreløpig har kostet nesten 93,000 mennesker livet, i følge tall fra FN.

  USA følger dermed Storbritannia og Frankrike, som tidligere har konkludert med at kjemiske våpen har blitt brukt av syriske myndigheter.

  President Barack Obama har tidligere omtalt bruken av kjemiske våpen som en rød linje som ikke kan krysses uten at det vil få alvorlige konsekvenser.

  USA vil støtte opprørerne i Syria med våpen

  I går kveld ble det også kjent at USA kommer til å støtte opprørerne i Syria med våpen. Ben Rhodes, Obamas sikkerhetsrådgiver, kom med følgende uttalelser til Washington Post i går kveld:

  Rhodes did not detail what he called the expanded military support, but it is expected initially to consist of light arms and ammunition. He said the shipments would be “responsive to the needs” expressed by the rebel command.

  Obama has “not made any decision” to pursue a military option such as a no-fly zone and has ruled out the deployment of U.S. ground troops, Rhodes said.

  Syria’s outgunned rebels have issued urgent appeals this week for antitank and antiaircraft weaponry to counter a government offensive that is backed by Hezbollah fighters and Iranian militia forces.

  “Suffice it to say this is going to be different in both scope and scale,” Rhodes said of the new assistance.

  McCain og Graham: Våpen er ikke nok

  Etter gårsdagens Syria-nyheter var senatorene John McCain (R-Arizona) og Lindsey Graham (R-South Carolina) raskt ute med nye uttalelser.

  McCain sa følgende i Senatet:

  “Every bone in my body knows that simply supplying weapons will not change the equation. The president better understand that just supplying weapons will not change the balance. We don’t want boots on the ground. But we do know we can provide incredible assistance.»

  Grahams uttalelse:

  «We can shoot planes down without having boots on the ground. My biggest fear about the war in Syria is that the chemical weapons fall in the hands of terrorists. … Mr. President, you choose wisely today. We support you, but the goal is not to support the rebels but to win the war.”

  De slapp også en felles pressemelding.

  Boehner overrasket over Det hvite hus

  Speaker of the House John Boehner (R-Ohio, 8. kongressdistrikt) sier han er overrasket over at Det hvite hus ikke forsvarer NSA (National Security Agency) mer enn de har gjort etter de siste ukenes hendelser. Boehner, som denne uken kalte den ansvarlige for avsløringene (Edward Snowden) en «forræder», ser på programmene som en viktig nøkkel i kampen mot terror:

  «I’m a little surprised that the White House hasn’t stood up and made clear on an ongoing basis over this last week just how important these programs are. For those of us who have been briefed on these programs, we’re aware how much safety they’ve brought us. And we’re also aware of many examples where they’ve helped us eliminate terrorist threats», uttalte Boehner i sin ukentlige presse-briefing i går.

  President Barack Obama forsvarte NSA for en uke siden, og pressesekretæren Jay Carney og allierte i Kongressen har gjort det samme i løpet av den siste uken.

  Obamas Afrika-tur vil koste mellom 60 og 100 millioner dollar

  Amerikanske myndigheter er ventet å betale mellom 60 og 100 millioner dollar for president Barack Obama og førstefamiliens kommende Afrika-tur, i følge en rapport publisert av The Washington Post. Utgiftene inkluderer flytransport for 56 kjøretøy, inkludert 14 limousiner. Totalt 100 Secret Service-agenter vil være med på de tre første stedene Obama besøker i Afrika, og 65 vil være med på det fjerde stedet.

  Obamas sikkerhetsrådgiver, Ben Rhodes, forsvarer turens kostnader med at denne delen av Afrika krever omfattende sikkerhetstiltak. Han påpeker samtidig at det er Secret Service som i stor grad bestemmer dette, og ikke Det hvite hus:

  “The infrastructure that accompanies the president’s travels is beyond our control. The security requirements are not White House-driven, they are Secret Service-driven. … Part of this is the nature of making sure we travel to emerging areas in Southeast Asia, Latin America and Africa. They are not as designed to facilitate the footprint of the United States president.”

  Dagens valgsnacks!

  Valgsnacks-logo2

  Fra valgbloggen:

  AZ-sen/NV-3: Søn­nene til hhv senator Jeff Flakeog kon­gress­mann Joe Heck (begge repub­li­ka­nere) er i trøbbel etter at det er blitt avslørt at begge har twitret homo­fobe og rasis­tiske utta­lelser. Begge poli­ti­kere har offentlig beklaget og tatt avstand fra avkom­mets ytringer. Jeg føler meg ganske sikker på at dette ikke er siste gang offent­lige per­soner får pepper for fami­lie­med­lem­mers internetteskapader…

  CO-guv: Guvernør John Hick­en­lo­opers avgjø­relse om å utsette hen­ret­telsen av en dømt morder gjør at han faller dras­tisk i popu­la­ritet, ifølge Quin­nipiac. I et tenkt opp­gjør neste år mot tid­li­gere kon­gress­mann Tom Tan­credo leder han bare 41-40. Han har 42-40 mot admi­ni­stra­sjons­mi­nister Scott Gessler og 43-37 mot del­stats­se­nator Greg Brophy. Hick­en­looper har 47-43 i jobboppslutning.

  NJ-sen: New­arks bor­ger­mester Cory Booker har en knu­sende ledelse i det demo­kra­tiske pri­mær­valget, selv­sagt mye pga. at han er mer kjent enn sine kon­kur­renter. IfølgeMon­mouth har Booker 63% mot 10% for kon­gress­mann Rush Holt, 8% for kon­gress­mann Frank Pal­lone og 6% for del­stats­re­pre­sen­tant Sheila Oliver. Alle fire leder over den mest sann­syn­lige repub­li­ka­neren, tid­li­gere bor­ger­mester Steve Lonegan.

  NJ-sen: En dom­stol i New Jersey har enstemmig avvist søks­målet mot guvernør Chris Chris­ties avgjø­relse om å holde et sup­ple­rings­valg til Senatet i oktober. Sak­sø­kerne ville legge sup­ple­rings­valget til den ordi­nære valg­da­toen i november, men dom­stolen kom til at Christie var i sin fulle rett til å legge valget til oktober.

  Gene­relt: New York Times melder at tid­li­gere Alaska-guvernør Sarah Palin er til­bake på Fox News fra mandag som kom­men­tator. Hennes for­rige kon­trakt ble ikke for­nyet av Fox da den utløp for fem måneder siden, og NY Times spe­ku­lerer i at den nye er atskillig bil­li­gere for tv-selskapet.

  Til slutt, fra redaktøren: «Morgenkaffen» tar sommerpause

  For det første: Takk for at du leser! Vi setter stor pris på at mange av dere velger å starte dagen med «Morgenkaffen» på AmerikanskPolitikk.no.

  Det har blitt 142 utgaver siden første servering 16. januar, og det hadde ikke latt seg gjøre uten vårens praktikanter, som har gjort en strålende innsats.

  Stafettpinnen sendes videre til nye praktikanter i høst, og to av høstens fire praktikantplasser er allerede fylt.

  Det er bare å søke for de av dere som ønsker å bli en del av AmerikanskPolitikk.no-laget!


  «Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen (…fra og med august).


  Marius Bjerknæs er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også