Mer

  Morgenkaffen, onsdag 12. juni: «Tear Down This Wall»-utgaven

  Morgenkaffen2 God morgen! Det er onsdag, og «Morgenkaffen» er servert.

  sitatetI’m wor­ried about some­body in our govern­ment might kill him with a cruise mis­sile or a drone mis­sile.

  Tidligere representant og presidentkandidat Ron Paul intervjuet av Fox Business Network om Edward Snowden, mannen bak NSA-lekkasjene.

  DAGEN I DAG, i 1987: Reagan til Gorbatsjov: «Tear Down This Wall!». I sin kanskje mest berømte tale ba president Ronald Reagan Sovjetunionens leder Mikhail Gorbatsjov om å rive Berlinmuren. Muren som splittet Øst- og Vestberlin ble reist i 1961, og stod som det fremste symbolet på Den kalde krigen. Under sin tale, med Brandenburger Tor som bakgrunn og med Gorbatsjov på samme podium, uttalte Reagan blant annet:

  “Secretary General Gorbachev, if you seek peace–if you seek prosperity for the Soviet Union and Eastern Europe–if you seek liberalization: come here, to this gate. Mr. Gorbachev, open this gate. Mr. Gorbachev, tear down this wall.”

  httpv://youtu.be/WjWDrTXMgF8

  Bonushendelse, i 1924: George Herbert Walker Bush, USAs 41 president, og far til Jeb og George W. Bush, ble født.

  Og med det, her er noen av dagens #ampol nyheter:

  Debatten om innvandringsreformen har startet

  httpv://youtu.be/JJdWNMfrX-M

  I går holdt president Barack Obama en 22 minutter lang tale om nødvendigheten av å reformere det amerikanske innvandringssystemet. Obama har stort sett holdt seg på sidelinjen i innvandringssaken for å gi den tverrpolitiske gruppen som har jobbet med innvandringsreformern (Senatets «Gang of Eight») arbeidsro.

  I gårsdagens tale fra Det hvite hus la Obama vekt på viktigheten av innvandringsreformen, og på hvilken betydning den vil få for vanlige mennesker (du ser talen i videoen overfor):

  “If you genuinely believe we should fix our broken immigration system, there’s no good reason to stand in the way of this bill,” sa Obama.

  “If you’re serious about actually fixing the system, then this is the vehicle to do it.”

  Like etter Obamas tale stemte Senatet med 84 mot 15 stemmer for å starte debatten om den omfattende innvandringsreformen. Forslaget til reform vil nå bli debattert grundig i Senatet i løpet av de neste ukene, og det er forventet at det vil komme til en avstemmning i begynnelsen av juli.

  httpv://youtu.be/jpSHtrob27w

  Senator Tim Kaine ble historisk da han holdt et helt innlegg på spansk om innvandringsreformen

  httpv://youtu.be/ldsFXDW77tk

  Senator Tim Kaine (D-Virginia) ble i går historisk da han ble den første senatoren som har holdt et helt innlegg på spansk i Senatet. Kaine talte i 15 minutter, og startet slik:

  “Creo que es apropiado que tome unos pocos minutos para explicar la legislación en español,” sa blant annet Kaine. Oversatt til norsk blir det noe lignende: “Jeg syns det vil være passende å bruke noen minutter på å forklare lovforslaget på spansk”.

  Innlegget kom like etter at senator Marco Rubio (R-Florida) hadde introdusert et tillegg til innvandringsreformen som krever at ulovlige innvandrere må lære seg engelsk før de kan få permanent opphold i USA.

  Bushs image har forbedret seg drastisk

  Tidligere president George W. Bushs anseelse hos den amerikanske befolkningen har forbedret seg drastisk siden han forlot Det hvite hus.

  En ny undersøkelse fra Gallup viser nå at 49 % har et positivt inntrykk av Bush, mot 46 % som sier de har et negativt inntrykk (feilmarginen er på +/- 3 %, og utvalget er på 1529 mennesker over 18 år).

  Dette er vesentlig bedre enn ratingen han hadde i sitt siste år som president, da han lå så lavt som 32 % – 66 % på en måling.

  Oppdateringer fra valgbloggen:

  Illinois: Bill Daley stiller til guvernør

  Bill Daley, Obamas tid­li­gere stabs­sjef, utfordrer Illi­nois’ upo­pu­lære guvernør til neste år. Daleys inntreden var ikke uventet, men innebærer en viss politisk risiko, siden den sittende guvernøren Pat Quinn, også er demokrat og så langt synes interessert i å ta gjenvalg.

  Daley er tidligere næringsminister under president Bill Clinton, og er bror av tidligere Chicago-borgermesster Richard Daley. Daleys far var også borgermester av Chicago.

  Du leser mer på valgbloggen.

  Massachusetts: Krympende ledelse for Markey

  WBUR har målt senats­valget i Mas­sachu­setts og finner Ed Markey (D) med en 46-39 ledelse over Gab­riel Gomez (R). Pre­si­dent Barack Obama driver i dag valg­kamp for Markey i Mas­sachu­setts.

  Sup­ple­rings­valget til Senatet går av stabelen 25. juni.

  Dagens valgsnacks

  Valgsnacks-logo2IA-guv: Demo­kra­tenes parti­leder i del­staten, Tyler Olson, gikk av tirsdag for å «søke annet verv i 2014»; trolig guver­nør­vervet.

  IA-sen: Pro­fessor og radio­vert Sam Clovis stiller defi­ni­tivt til Senatet i 2014. Clovis er også tid­li­gere F-16 pilot.

  NH-sen: En lokal måling finner senator Jeanne Sha­heen med en 48-44 ledelse over tid­li­gere Massachusetts-senator Scott Brown. Det er fort­satt usik­kert om Brown prøver seg på et come­back i nabostaten.

  NJ-sen: Lokal­pressen har en artikkel hvor de vur­derer de seks kan­di­da­tene som stiller.

  SD-sen: Kon­gress­re­pre­sen­tant Kristi Noem vil ikke stille mot tid­li­gere guvernør Mike Rounds i det repub­li­kanske pri­mær­valget. Hun tar i stedet gjen­valg til Huset.


  «Morgenkaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen.

  Vi tar som­mer­pause fra og med mandag 17. juni, og ut juli. Høstens prak­ti­kanter tar over sta­fett­pinnen i august. To av plas­sene er alle­rede tatt, så det er bare å søke!


  Kenneth Flage er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også