Mer

    Primærvalg i Virginia

    Det er primærvalg i Virginia i natt. Demokratene skal nominere sine kandidater til guvernør, viseguvernør og justisminister; republikanerne nominerte sine kandidater på et partimøte i mai. Valglokalene stenger allerede klokken 1, men jeg kommer ikke til å liveblogge i natt.

    Det er kun en kandidat til guvernør; forretningsmann og tidligere føderal partileder Terry McAuliffe. Til viseguvernørvervet er det to kandidater: Delstatssenator Ralph Northam og tidligere teknologirådgiver i det Hvite Hus, Aneesh Chopra. Northam er svak favoritt, men her kan det gå begge veier.

    Vervet er ekstra viktig fordi viseguvernøren har stemmerett ved likhet i delstatssenatet, der stillingen er 20-20 og det ikke er valg før i 2015. Tatt i betraktning at republikanerne nominerte den mildt sagt kontroversielle predikanten E. W. Jackson, skal demokratene ha en ypperlig sjanse til å erobre denne stillingen.

    Det er også to kandidater til nominasjonen til justisminister. Her stiller delstatssenator Mark Herring mot den svarte advokaten og tidligere føderale anklageren Justin Fairfax. Herring har et bedre apparat i ryggen og har særlig stor støtte i fagforeningene, så han er klar favoritt i dette valget. Vinneren her møter den republikanske kandidaten Mark Obenshain. Demokratene har ikke vunnet dette vervet siden 1989.

    I tillegg er det en del primærvalg for begge partier til Virginias underhus (House of Delegates), der alle 100 seter er på valg i november. Her har republikanerne uansett et så solid flertall at det ikke betyr veldig mye hvem som blir nominert.

    Are Tågvold Flaten
    Are Tågvold Flaten
    Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

    Les også