Mer

    Illinois: Bill Daley stiller til guvernør

    Daley

    Bill Daley, bror av tidligere Chicago-borgermester Richard Daley og tidligere næringsminister under Bill Clinton og stabssjef for Barack Obama, stiller til guvernørvalget i Illinois i 2014. Daleys inntreden var ikke uventet, men innebærer en viss politisk risiko, siden den sittende guvernøren, Pat Quinn, også er demokrat og så langt synes interessert i å ta gjenvalg. I tillegg er det mange i delstaten som håper at justisminister Lisa Madigan vil stille; dog hviler hennes kandidatur trolig på om hennes far, Michael Madigan, som har vært Speaker i delstatshuset siden 1983(!) stiller igjen.

    Quinn er upopulær i Illinois, og som jeg skrev i februar var det bare såvidt han vant gjenvalg – han hadde både et meget jevnt primærvalg og et meget jevnt valg i 2010. I et en-til-en valg mot både Daley og Madigan er han trolig ferdig, men dersom tre splitter de demokratiske stemmene har han en viss sjanse. Det har også vært forholdsvis folksomt i den republikanske nominasjonsstriden, noe som igjen bekrefter at Quinn anses som sårbar.

    Normalt ville jeg antatt at en politisk tungvekter som Daley hadde avklart sitt kandidatur med Madigan og Quinn; kanskje til og med skviset ut Quinn på forhånd. Så synes ikke å ha skjedd her, og det tyder på at Daley enten ikke har tatt kontakt på forhånd, eller at han er blitt avfeid. I så fall er det bare å feste setebeltene; guvernørkampen i Illinois neste år kan bli særdeles artig!

    Her kan du se Daleys introduksjonsvideo med temaet «We can’t wait»:

    httpv://youtu.be/xSODie3GHjE

    Are Tågvold Flaten
    Are Tågvold Flaten
    Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

    Les også