Mer

  Morgenkaffen, mandag 10. juni: Whistleblower-utgaven

  Morgenkaffen2

  God morgen! Det er mandag, og «Morgenkaffen» er servert. I dag begynner Senatet debatten om «The Gang of Eights» forslag til ny innvandringsreform, noe vi har mer om under dagens nyheter. Der leser du også om mannen som står bak NSA-lekkasjene.

  Vi starter som vanlig med et sitat fra gårsdagen:

  sitatet

  STEPHANOPOULOS: Finally, should we be expecting more revelations from you?

  GREENWALD: You should.

  Glenn Greenwald, journalisten som har publisert deler av det lekkede NSA-materialet i The Guardian, ble intervjuet på ABC News’ «This Week» av George Stephanopoulos i går. Mer under dagens nyheter.

  DAGEN I DAG, i 1963: John F. Kennedys travle dag. President Kennedy annonserte først at USA muligens ville stanse atmosfæriske atomprøvesprengninger, noe som må sees i sammenheng med Cuba-krisen åtte måneder i forveien, og ønsket om å bedre forholdet til Sovjetunionen. Litt senere på dagen underskrev Kennedy en lov som forbød lønnsdiskriminering, den såkalt Equal Pay Act (EPA).

  Kennedy sendte deretter et telegram til Alabama-guvernør George Wallace, etter at Wallace hadde nektet to svarte studenter inngang på delstatsuniversitet. Kennedy trakk fram rettsordre av 21. mai og 5. juni som stadfestet de svarte studentenes rettigheter, og truet med å sende inn Alabamas nasjonalgarde. Det hele endte med at Wallace ga etter for presset, og at de to studentene fikk registrere seg ved universitetet.

  Og med det, her er noen av dagens #ampol nyheter:

  Mannen bak NSA-lekkasjene står fram: Edward Snowden (29)

  SnowdenGuardian

  Snowden, som selv har valgt å stå fram i The Guardian, pryder dagens forside av den britiske avisen. Saken starter slik:

  The individual responsible for one of the most significant leaks in US political history is Edward Snowden, a 29-year-old former technical assistant for the CIA and current employee of the defence contractor Booz Allen Hamilton. Snowden has been working at the National Security Agency for the last four years as an employee of various outside contractors, including Booz Allen and Dell.

  The Guardian, after several days of interviews, is revealing his identity at his request. From the moment he decided to disclose numerous top-secret documents to the public, he was determined not to opt for the protection of anonymity. «I have no intention of hiding who I am because I know I have done nothing wrong,» he said.

  Snowden will go down in history as one of America’s most consequential whistleblowers, alongside Daniel Ellsberg and Bradley Manning. He is responsible for handing over material from one of the world’s most secretive organisations – the NSA.

  In a note accompanying the first set of documents he provided, he wrote: «I understand that I will be made to suffer for my actions,» but «I will be satisfied if the federation of secret law, unequal pardon and irresistible executive powers that rule the world that I love are revealed even for an instant.»

  Du leser og ser The Guardians eget intervju med Snowden her.

  Enda noen utdrag:

  «…the election of Barack Obama in 2008 gave him hope that there would be real reforms, rendering disclosures unnecessary.»
  «…Strewn about the side of his bed are his suitcase, a plate with the remains of room-service breakfast, and a copy of Angler, the biography of former vice-president Dick Cheney.»

  Ayotte vil stemme for innvandringsreformen

  KellyAyotte Senator Kelly Ayotte (R-New Hampshire) kunngjorde i går at hun vil stemme for innvandringsreform-forslaget til «The Gang of Eight»:

  “This is a thoughtful bipartisan solution to a tough problem, and so that’s why I’m going to support it,” sa Ayotte på CBS’ “Face the Nation.”

  Ayottes støtte innebærer at sjansen for en eventuell republikansk filibuster av reformforslaget er enda mindre.

  Det er fortsatt Representantenes hus, der republikanerne har flertallet, som utgjør det største hinderet mot vedtaket av en ny reform. Senatet starter debatten om innvandringsreformen senere i dag, og president Barack Obama viet lørdagens «weekly address» til samme emne.

  Rand Paul ser seg selv som nøkkelen til ny innvandringsreform

  Senator Rand Paul (R-Kentucky) var gjest på «Fox News Sunday» i går. Paul mener Senatets nåværende forslag til innvandringsreform ikke kommer til å overleve i Representantenes hus, med mindre det gjøres viktige endringer:

  “What they have in the Senate has zero chance of passing in the House. I’m really trying to make immigration work. I am the conduit between conservatives in the House who don’t want a lot of these things and more moderate people in the Senate who do want these things. They’re going to have to come to me and they’re going to have to work with me to make the bill stronger if they want me to vote for it», uttalte Paul.

  McCaul: -NSA-saken skader Obama-administrasjonen

  Representant Michael McCaul (R-Texas), som leder House Homeland Security Committee, sa søndag at telefonovervåkningen som den siste tiden har blitt et heftig tema i USA, er skadelig for Obama-administrasjonen.

  McCaul gjorde samtidig et poeng av den som står bak lekkasjene — nå vet vi at det var 29-åringen Edward Snowden — må straffes:

  “You have to ask yourself this question: Can you trust this administration with your phone records? While some may applaud the person for doing that and it will give us a chance to provide additional oversight into what the administration is doing, I do think, in terms of when you look at national security law, this is a serious breach and a serious violation.»

  Demokrater skeptiske til overvåkningen

  Et knippe demokratiske senatorer uttrykker skepsis til Obama-administrasjonens forsvar etter NSA-lekkasjene. Senator Mark Udall (D-Colorado) er en av disse:

  «My concern is that this is vast. It hasn’t been proven that it works, uniquely. It hasn’t been proven to have disrupted plots. Finally it’s only another step to take that computer and involve human beings to take another look at it.

  I think the data is unclear. It’s unclear to me that we’ve developed any intelligence through the metadata program that’s led to the disruption of plots that we couldn’t have developed through other data in other intelligence», uttalte Udall på CNNs søndagsprogram «State of the Union».

  Dagens valgsnacks!

  Valgsnacks-logo2Jon Henrik Gilhuus serverer nå «valgsnacks» på valgbloggen hver morgen. Spalten fortjener dermed en egen logo, og her leser du et utvalg av dagens saker:

  NJ-sen: New Jerseys justisminister Jeffrey Chiesa (R) tas i dag i ed som ny senator fra New Jersey. Chiesa ble opp­nevnt av guvernør Chris Christie (R) på torsdag som erstatter for avdøde senator Frank Lautenberg (D).

  NJ-sen: New­arks bor­ger­mester Cory Booker annon­serte sitt kan­di­datur på lørdag, og Facebook-grunnlegger Mark Zucker­berg har alt lovet å holde en penge­inn­sam­ling for ham. Også Speak­eren i del­stats­huset, Sheila Oliver, vur­derer valget. På repub­li­kansk side er lege Alieta Eck i gang med å samle inn under­skrifter, mens den kjente FOX-kommentatoren Geraldo Rivera ikke kommer til å stille.

  IA-guv: En måling tatt opp av lokal­avisen Des Moines Register viser den repub­li­kanske guver­nøren Terry Bran­stad med 55% mot 27% for den demo­kra­tiske del­stats­se­na­toren Jack Hatch. Dersom Bran­stad sitter en fire­års­pe­riode til, blir han den lengst sit­tende guvernør noen­sinne.

  MA-sen: Repub­li­kanske McLaughlin Group har målt Mas­sachu­setts og finner demo­krat Ed Markey med 45% mot repub­li­kaner Gab­riel Gomez med 44%. Målingen er tatt opp for en repub­li­kansk akti­vist og omfatter kun 400 per­soner, så den er tvilsom på alle punkter.

  Gene­relt: Hvorfor demo­kra­tene fort­satt bør kjempe for den hvite arbei­der­klas­sens stemmer – og hva de kan gjøre for å få dem.

  Følger du valgbloggen på Facebook og Twitter (@USAvalg)?


  «Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen.

  Vi tar sommerpause fra og med mandag 17. juni, og ut juli. Høstens praktikanter tar over stafettpinnen i august. To av plassene er allerede tatt, så det er bare å søke!


  Marius Bjerknæs er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også