Mer

  Morgenkaffen, fredag 7. juni: «Bush sin fjerde presidentperiode»

  Morgenkaffen2God morgen! Det er fredag, og «Morgenkaffen» er servert. Ukas #ampol quiz pub­li­seres som vanlig rundt lunsj­tider, og du finner allerede dagens «Valgsnacks» på valgbloggen.

  sitatetThe administration has now lost all credibility. Mr. Obama is proving the truism that the executive will use any power it is given and very likely abuse it.

  That is one reason we have long argued that the Patriot Act, enacted in the heat of fear after the Sept. 11, 2001, attacks by members of Congress who mostly had not even read it, was reckless in its assignment of unnecessary and overbroad surveillance powers.

  Lederen i The New York Times, med utgangspunkt i Glenn Greenwalds scoop i The Guardian om NSAs overvåkning og registrering av Verizons telefonlogger (m.m). Washington Post meldte i går at dette også er tilfelle for 8 andre amerikanske telefonselskap. Saken ruller videre.

  DAGEN I DAG, i 1966: Ronald Reagan blir nominert som California-guvernør.

  For 47 år siden ble den tidligere skuespilleren Ronald Reagan nominert som republikanernes guvernørkandidat i California. Reagan vant guvernørvalget i november samme år mot demokraten Pat Brown, som hadde sittet i to perioder. Reagan satt to perioder som guvernør i California, fra 1967 til 1975. I 1980 ble han valgt til USAs 40. president, og han ble gjenvalgt med stor margin i 1984.

  Og med det, her er noen av dagens #ampol nyheter:

  Christie har utnevnt Lautenbergs midlertidige erstatter

  New Jersey-guvernør Chris Christie (R) utnevnte i går delstatens justisminister, Jeff Chiesa (R), til å fylle avdøde senator Frank Lautenbergs (D) sete i Senatet fram til suppleringsvalget 16. oktober. Christie kunngjorde valget på en pressekonferanse tre dager etter Lautenbergs bortgang:

  «I have appointed someone who I have great faith and confidence in, and someone who I know almost as well as I know my own family. I didn’t just start thinking about this on Monday. I’d been thinking about it on and off for some time.»

  Christie kom med forslaget til Chiesa allerede på mandag, og New Jerseys justisminister aksepterte tilbudet dagen etterpå. Det er allerede klart at Chiesa ikke vil stille til senatsvalget i oktober.

  New Jersey: Super PAC støtter Cory Booker

  Pac Plus, en nasjonal og progressiv Super PAC, sier at de nå støtter Newark-borgermester Cory Booker (D) i kampen om å bli New Jerseys neste senator:

  “Here we are talking about the post-Obama world, and where the Obama coalition is going to go.»

  “We think that Cory is one of the people who is best positioned to advance that movement», uttaler grunnleggeren av Pac Plus, Steve Phillips, til BuzzFeed.

  «Bush sin fjerde presidentperiode»

  bush-obamaReaksjonene på at Obama-administrasjonens NSA driver en nærmest ubegrenset kontroll over amerikanske telefonregistere (og medfølgende mobildata), er svært delte. Mens presidenten mottar massiv kritikk fra venstresiden i USA, veier noen av de konservative kreftene opp for mye av kritikken (Kentycky-senator Rand Paul er et av unntakene her). Obama har nemlig videreført tidligere president George W. Bush sin politikk på dette området.

  Tidligere pressetalsmann for Bush junior, Ari Fleischer, kommenterer det på denne måten:

  “Drone strikes. Wiretaps. Gitmo. Renditions. Military commissions. Obama is carrying out Bush’s fourth term, yet he attacked Bush for violating the Constitution. He’s helping keep the nation safe, vindicating President Bush, all while putting a bipartisan stamp on how to fight terror.»

  Senator Lindsey Graham (R-South Carolina) er inne på det samme:

  “You keep up what you’re doing. President Bush started it. President Obama’s continuing it. We need it, from my point of view.”

  Det hvite hus vil foreløpig ikke kommentere NSA-saken, men tidligere Obama-rådgiver Tommy Vietor, sier blant annet dette:

  “If this was Bush’s fourth term, we’d have tens of thousands of troops in Iraq, there’d be no effort to be transparent about or constrain our use of drones, and we’d be throwing more people into GITMO.»

  Når det gjelder kritikk fra venstresiden kan vi nevne senator Ron Wyden (D-Oregon), som riktignok har vært kritisk lenge:

  “The administration has an obligation to give a substantive and timely response to the American people and I hope this story will force a real debate about the government’s domestic surveillance authorities.»

  Du leser videre i POLITICO.

  Massachusetts: Markey leder fortsatt

  USAvalg-logoFra valgbloggen: «Public Policy Polling (PPP) har målt Mas­sachu­setts for den demo­krat­venn­lige League of Con­ser­va­tion Voters, og finner kon­gress­mann Ed Markey (D) med en 47-39 ledelse over investor Gab­riel Gomez (R).

  Sup­ple­rings­valget til Senatet går av stabelen tirsdag 25. juni.»

  Dingell setter ny rekord

  Fra valgbloggen:

  Repre­sen­tant John Din­gell fra Michigan setter fredag en ny rekord: Han blir det lengst sit­tende medlem av Kon­gressen. Han pas­serer avdøde senator Robert Byrd, som repre­sen­terte West Vir­ginia i over 57 år.

  Din­gell, som repre­sen­terer Ann Arbor og for­steder sør for Detroit, har sittet i Huset siden han første gang ble valgt i et sup­ple­rings­valg i 1955. Han erstattet da sin far, som hadde setet fra 1933. Som ten­åring jobbet han som pasje i Kongressen, der han bla. overvar Roo­se­velts his­to­riske tale der han ba for­sam­lingen erklære krig mot Japan, etter angrepet på Pearl Harbor.

  Din­gell blir 87 i juli, men har ikke gitt noe signal om at han vil gå av til neste år.


  «Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen.


  Marius Bjerknæs er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også