Mer

  Morgenkaffen, torsdag 6. juni: 69 år etter D-dagen preges DC av nok en overvåkningssak

  Morgenkaffen2God morgen! Det er torsdag, og «Morgenkaffen» er servert.

  sitatet

  In digital era, privacy must be a priority. Is it just me, or is secret blanket surveillance obscenely outrageous?

  Tidligere visepresident (1993-2001) og tapende presidentkandidat (2000) Al Gore på Twitter i går kveld. Gore kommenterte nyheten om at National Security Agency (NSA) skal ha bedt om — og fått — innsyn i samtlige av telefonselskapet Verizons telefonlogger via en hemmelig rettskjennelse. Mer om det under dagens nyheter.

  DAGEN I DAG, i 1944: D-dagen. I dag er det 69 år siden de allierte troppene krysset den engelske kanalen og stormet strendene i Normandie.

  Dwight D. Eisenhower, USAs 43. president (1953-1961), var den gang øverskommanderende for de allierte invasjonsstyrkene. Han ga klarsignalet til den massive invasjonen mens president Franklin D. Roosevelt ventet på oppdateringer i Det hvite hus. Ifølge Doris Kearns Goodwin (i boka No Ordinary Time) ønsket Roosevelt å være i England med Churchill og Eisenhower i forbindelse med invasjonen, men det lot seg ikke gjøre grunnet presidentens svekkede helse.

  FDR-D-Day

  Roosevelt holdt en radiotale samme kveld («Prayer on D-Day»):

  «My fellow Americans: Last night, when I spoke with you about the fall of Rome, I knew at that moment that troops of the United States and our allies were crossing the Channel in another and greater operation. It has come to pass with success thus far.

  And so, in this poignant hour, I ask you to join with me in prayer: … (les videre her)

  Og med det, her er noen av dagens #ampol nyheter:

  NSA har bedt om og fått tilgang til telefonloggene til samtlige av Verizons kunder

  nsaI går kveld rapporterte The Guardians Glenn Greenwald at National Security Agency (NSA) har benyttet seg av en hemmelig rettskjennelse for å få hånden på samtlige av telefonloggene på Verizon-nettverket. I følge Greenwald ga the Foreign Intelligence Surveillance Court (FISA) NSA tilgang i tre måneder, fra 25. april til 19. juli i år.

  Rettskjennelsen gir visstnok myndighetene tilgang til telefonloggen til en hvilken som helst Verizon-kunde (det er snakk om millioner av kunder), selv om denne kunden ikke er mistenkt for noe som helst. NSA kan imidlertid ikke avlytte selve samtalen:

  Under the terms of the blanket order, the numbers of both parties on a call are handed over, as is location data, call duration, unique identifiers, and the time and duration of all calls. The contents of the conversation itself are not covered.

  The disclosure is likely to reignite longstanding debates in the US over the proper extent of the government’s domestic spying powers.

  Under the Bush administration, officials in security agencies had disclosed to reporters the large-scale collection of call records data by the NSA, but this is the first time significant and top-secret documents have revealed the continuation of the practice on a massive scale under President Obama.

  Saken, som kommer til å bli omtalt som «NSA-skandalen» av noen i det det blir torsdag morgen på den andre siden av Atlanterhavet, ser ut til å stille seg i rekken av problematiske overvåkningssaker som har tynget Obama-administrasjonen den siste tiden (Associated Press, Fox News’ James Rosen…).

  Rubio vil stemme imot sin «egen» innvandringsreform, med mindre den endres

  MarcoRubio-Instagram2

  Senator Marco Rubio (R-Florida) er en av medlemmene i den mye omtalte åtterbanden («Gang of Eight»), gruppen med fire senatorer fra hvert parti som har jobbet med en ny innvandringsreform siden i vinter.

  Rubio har spilt en sentral rolle hele veien — på tross av konservativ skepsis — og reformarbeidet har blitt sett som en del av Rubios 2016-ambisjoner. Det har virket som om Rubio har bundet seg til masta, og at hans egne presidentambisjoner henger sammen med reformens suksess.

  Senatet debatterer innvandringsreformen fra og med mandag 10. juni, og det virker som om Rubio har kommet på andre tanker. Han ønsker seg nå ytterligere innstramninger i delene som omhandler grensesikkerhet, selv om dette aspektet allerede har blitt strengere etter bombene i Boston.

  Washington Examiners Byron York har mer:

  Speaking with radio host Hugh HewittTuesday, Rubio said the Senate should “strengthen the border security parts of this bill so that they’re stronger, so that they don’t give overwhelming discretion to the Department of Homeland Security.” He said he was working with other senators on amendments to do just that.

  Then Hewitt asked: “If those amendments don’t pass, will you yourself support the bill that emerged from Judiciary, Senator Rubio?”

  Rubio answered, “Well, I think if those amendments don’t pass, then I think we’ve got a bill that isn’t going to become law, and I think we’re wasting our time. So the answer is no.”

  Rubio’s turning on his own bill would be an extraordinary turn of events. After playing a major role in drafting the legislation, Rubio has been its public face since then, making countless appearances on television, radio, and in print to gather support for the legislation. What has changed that would mean he would not vote for his own bill? If anything, the security measures in the bill were slightly strengthened in the Senate Judiciary Committee; the bill’s original intention to apply new security provisions only to “high-risk” sectors of the U.S.-Mexico border was expanded to apply to all sectors.

  It is hard to tell if Rubio really disagrees with the substance of the legislation approved by the committee — he suggested to Hewitt that he would vote against the bill because it wouldn’t pass without the changes, not because he objected to particular passages in the bill — but the result would be that the principal author of comprehensive immigration reform would vote against it in the Senate.

  Vi følger saken i dagene framover.

  Susan Rice utnevnt som Obamas nye nasjonale sikkerhetsrådgiver, Samantha Power til FN

  httpv://youtu.be/KO7QTETWnBw

  Tom Donilon, som har vært pre­si­dent Barack Obamas nasjo­nale sik­ker­hets­råd­giver i mer enn fire år, erstattes av USAs FN-ambassadør Susan Rice i juli. Rice ble vurdert til utenriksposten i vinter, men har vært i republikanernes sikte siden hennes rolle i Benghazi-saken. Samantha Power, som tidligere har jobbet som rådgiver for Obama, er Obamas nominerte til å ta over som FN-ambassadør (hun må imidlertid godkjennes av Kongressen).

  POLITICO har mer:

  National Security Adviser Tom Donilon is step­ping down after four years on the job and will be replaced by United Nations Ambas­sador Susan Rice — the latest in a series of defiant appoint­ments likely to rile the GOP and fire up the Democratic base.

  Obama will nomi­nate Samantha Power, an anti-genocide acti­vist and author who won a Pulitzer Prize for “A Pro­blem from Hell: Ame­rica and the Age of Geno­cide,” as Rice’s replacement.

  The appoint­ments of Rice and Power not only repre­sent the ascen­sion of women to top roles on Obama’s national security team, but the rise of two offi­cials who have made human rights a priority — at a time when the U.S. faces an ago­ni­zing deci­sions over Syria where Pre­si­dent Bashar al-Assad has killed tens of thou­sands of civlilans.

  Les videre.

  Dagens valgsnacks:

  USAvalg-logoJon Henrik Gilhuus har begynt med å publisere «Valgsnacks» på valgbloggen (AmerikanskPolitikk.no/valg / @USAvalg) hver morgen, og det passer jo meget bra til «Morgenkaffen».

  Noen av dagens saker:

  MA-sen: Kon­gress­mann Ed Markey (D) og investor Gab­riel Gomez (R) hadde sin første debatt i går kveld, foran suppleringsvalget til Senatet den 25. juni. I følge mine kilder var begge to svært dår­lige og pinlig kje­de­lige. De vil få nye sjanser til å kjede pub­likum 11. og 18. juni.

  MO-8: Jason Smith, som vant sup­ple­rings­valget tirsdag, ble sverget inn i Repre­sen­tan­tenes hus onsdag kveld. Dermed er Huset full­tal­lig for første gang siden repub­li­ka­neren Chris Lee fra New York trakk seg den 9. februar 2011. Senest i august, og kan­skje alt i slutten av juni, er vi i imid­lertid i gang igjen med suppleringsvalg.

  NJ-sen: Den repub­li­kanske akti­visten og tid­li­gere bor­ger­mes­teren Steve Lonegan stiller til Senatet i høst. Han kom på 4. plass i pri­mær­valget til guvernør i 2005 og tok 42% mot Chris Christie i 2009. Lonegan har neppe noen sjanse til å bli nomi­nert dersom en av de mer seriøse kon­ser­va­tive stiller. Også par­tiets leder i del­stats­huset, Jon Bram­nick, vur­derer visstnok å stille.

  IL-guv: For­ret­nings­mann Bruce Rauner annon­serte onsdag morgen at han vil stille til guvernørvalg for repub­li­ka­nerne. Rauner er søkkrik, og ventes å bruke egne midler til valg­kampen. Se den første valg­vi­deoen hans her:

  httpv://youtu.be/gG-XN9C-3LA

  Biden hedret Lautenberg, med humor

  httpv://youtu.be/52Q8DyNs99k

  Visepresident Joe Biden var en av de mange prominente gjestene som hedret avdøde senator Frank Lautenberg (D-New Jersey) i går. Lautenberg var kjent for sin humor, og Biden fikk de frammøtte til å le høyt flere ganger i løpet av minnetalen . Ta en titt på utdraget i videoen overfor, så skjønner du hva jeg mener (du ser hele minneseremonien her).

  The Fix har samlet de beste punchlinene fra talen, blant annet denne:

  On the fact that Lautenberg has name all over a train station, while Biden doesn’t):

  “I saved Amtrak three times before he was elected. I don’t know how the hell this happened. That’s mostly true.”

  (Biden does have a train station, but it is generally referred to as Wilmington Station.)


  Klikk her og abonnér, så ser­veres «Morgenkaffen» i inn­boksen din hver morgen.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også