Mer

  Svart konservatisme

  MinervaJuni2013

  Utdrag fra «Svart konservatisme» av Helene Megaard i den nyeste utgaven av tidsskriftet Minerva:

  En amerikansk B-skuespillerinne satte fart i diskusjonen om svart konservatisme.

  Da den afroamerikanske B -skuespillerinnen Stacey Dash erklærte sin støtte til Mitt Romney på nettsamfunnet Twitter i oktober i fjor, fikk det frem det verste i enkelte av mikrobloggnettestedets brukere. Dash er mest kjent fra rollen som Dionne i tenåringskomedien Clueless (1995) som omhandler kjærlighetslivet til overklasseungdom i Beverly Hills. Hennes bidrag til valgkampen var å poste et bilde av seg selv i rød badedrakt foran det amerikanske flagget under overskriften: Vote for Romney. The only choice for your future. Som tilsvar fikk Dash kraftig kritikk og ble, blant oppfordringer om å begå selvmord, kalt for en «husslave» som prostituerte seg for hvite menn og fikk beskjed om «å dra tilbake til slavemarkene.» Hendelsen vakte stor oppsikt og Dash ble invitert til CNNs Piers Morgan for å snakke ut om det som hadde skjedd, og mottok en støttende telefonsamtale fra republikanernes visepresidentkandidat Paul Ryan.

  At en afroamerikaner, attpåtil kvinne, aksjonerte til fordel for den republikanske presidentkandidaten var tungt å svelge for enkelte til tross for at amerikanske konservative lenge har signalisert at de ønsker seg flere minoritetsstemmer. Det republikanske partilandsmøtet, kun noen uker tidligere hadde flere talere med minoritetsbakgrunn på scenen, mange av dem kvinner. USAs endrede har forandret det politiske landskapet. Antallet hvite amerikanere har sunket fra 75 prosent i 1990 til 65 prosent i dag. Det hersker en konsensus om at kvinner og minoriteter må nås dersom Det republikanske partiet skal vinne presidentvalg i fremtiden, og partiet jobber nå iherdig for å bli kvitt stempelet som et hvitt «gubbeparti».

  Veien synes likevel lang og gå. Til tross for at flere svarte republikanske politikere har markert seg i høye posisjoner de siste tiårene, har ikke dette ført til en større oppslutning for partiet blant svarte generelt. Etter at stemmene fra fjorårets presidentvalg var talt opp var tallenes tale klar; Mitt Romney vant bare 6 prosent av de svarte stemmene og henholdsvis 27 prosent av latinamerikanske velgere og 26 prosent av de asiatiske velgerne.

  Du leser videre i tidsskriftet Minerva (side 62-65), som du får kjøpt på Narvesen.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også