Mer

  New Jersey: Nyvalg i oktober

  Guvernør Chris Christie har proklamert at det blir nyvalg til Senatet fra New Jersey onsdag 16. oktober i år. Primærvalgene blir avholdt tirsdag 13. august. Dette setet ble ledig da senator Frank Lautenberg døde av komplikasjoner etter lungebetennelse i går. Det er to paragrafer om nyvalg til Senatet i valglovene, den ene tilsier valg i 2013, den andre i 2104.

  Christie begrunnet valgdatoen med at det var en demokratisk plikt å la folket velge ny senator så fort som mulig. Valglovenes frister tilsier at dersom valget skal holdes i år, må det holdes i oktober. Mange republikanere mener nok at han burde utnevnt en republikaner og ventet til 2014 og simpelthen holdt valgene på de ordinære datoene det året, men da overser de at demokratene ville anket en slik avgjørelse inn for New Jerseys høyesterett. Der ville trolig demokratene fått medhold.

  Sentrale demokrater i delstaten har alt sagt at valget må finne sted i år, men også at det ikke var nok tid til et primærvalg. Fravær av et primærvalg vil naturlig nok gi mer makt til partibossene rundt omkring i fylkespartiene i New Jersey, og ville kunne stikke kjepper i hjulene for favoritten, Newark-borgermester Cory Booker. Han er ikke veldig populær i partiapparatet, som istedet kunne komme til å velge kongressmann Frank Pallone.

  Det er neppe noen ulempe for Christie at han med senatsvalg i oktober slipper å ha den populære Booker på toppen av stemmeseddelen. Dertil kommer at med to valg med kort mellomrom vil det trolig bli til lavere valgdeltagelse i november, og erfaringsvis tjener republikanerne på lav deltagelse.

  Christie har foreløpig ikke bestemt seg for hvem han vil oppnevne til midlertidig erstatning.

  Oppdatert: Det later til at Christie rent juridisk sett kunne ventet rundt to uker, og deretter skrevet ut nyvalget til den ordinære valgdagen i november. Da ville han spart flere millioner dollar. Dette vil nok kunne bli brukt mot ham av de mest fiskalkonservative republikanerne i 2016, men det spørs hvor mye et suppleringsvalg i New Jersey interesserer primærvelgerne i Iowa og New Hampshire.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også