Mer

  Bradley Manning stilles for retten

  I dag stilles Bradley Manning for retten. WikiLeaks-saken ruller videre.

  Manning

  Manning, soldaten som lekket klassifisert informasjon da han jobbet for den amerikanske hæren i Irak i 2010, stilles i dag for militærrett i Fort Meade, Maryland. Manning lekket klassifisert materiale til nettstedet «Wikileaks» og har siden blitt sett på som en helt blant noen, og som en forræder av andre. Aktoratet har tiltalt Manning for spionasje og det som kalles «aiding the enemy». Manning avviser dette, men har sagt seg skyldig i ti andre punkter som kan bety 20 års fengsel. Dersom han dømmes for å ha hjulpet fienden vil han få livstid uten mulighet for løslatelse.

  Manning er en polariserende figur i USA, en tynn, ung og kvisete gutt som gjorde noe relativt uvanlig og – synes en del – modig for å vise skyggesiden av USAs sikkerhetspolitikk i Mitdøsten. Blant annet er det Mannings fortjeneste at offentligheten fikk tilgang på en video som viser at to amerikanske Apache helikoptere skjøt og drepte to Reuters-journalister i Irak i 2007, og deretter skjøt og drepte voksne og to barn i en van som kom kjørende for å hjelpe til. Mannings dokumenter avslørte også en del detaljer om korrupsjon og overflod blant Midtøstens diktatorer som senere har blitt brukt som retorisk ammunisjon i Den arabiske våren mot disse regimene.

  Gary Younge skriver derfor i The Guardian i dag at rettsaken er hyklersk, all den tid der finnes soldater som har begått krigsforbrytelser som går fri, mens den som rapporterte om slike forbrytelser nå stilles for krigsrett. Manning har blitt behandlet på en måte som virker svært hard, og FNs spesialrapportør om tortur, Juan Ernesto Méndez, har uttalt at behandlingen kvalifiserer til brudd på Tortur-konvensjonens forbud mot «cruel, inhuman and degrading» behandling av fanger.

  Det er også interessant å merke seg at Obama-administrasjonen generelt slår meget hardt ned på såkalte «whistleblowers» og at de visstnok har rekord på å opprette tiltale mot tystere.

  Nå har ikke jeg egentlig tid til å skrive mer, så jeg anbefaler heller et par artikler til de spesielt interesserte:

  Fra The Daily Beast: «Bradley Manning changed the war on terror«

  Fra Foreign Policy: «According to Wikileaks’: The journalistic legacy of Bradley Manning«

  Hilde Eliassen Restad er første­ama­nu­ensis ved Bjørknes Høy­skole og skriver også bloggen Dagens DC.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også