Mer

  Morgenkaffen, fredag 31. mai: Nytt giftbrev til Obama, IRS-skandalen ruller videre, og justisministeren er i hardt vær

  Morgenkaffen2

  God morgen! Det er fredag, og «Morgenkaffen» er servert. Ukas #ampol quiz pub­li­seres rundt lunsjtider. Hvor mange spørsmål klarer du denne uka?

  sitatetWe’ve got a politics that’s stuck right now. And the reason it’s stuck is because people spend more time thinking about the next election than they do thinking about the next generation.

  President Barack Obama sitert Reuters, under en pengeinnsamlingsmiddag for demokratiske partifeller i Representantenes hus (… !).

  Obama gjorde også et poeng av at demokratene kan vinne tilbake flertallet i det nedre kammeret i 2014. Det har han helt rett i. De kan det, men det er laangt mer sannsynlig at de ikke gjør det.

  DAGEN I DAG, i 1988/1990/1994: Tre amerikanske presidenter avslutter hvert sitt kapittel av Den kalde krigen.

  presidentsclub-Clinton-Bush-Reagan-Carter-Ford

  I 1988 møter president Ronald Reagen den russiske presidenten, Mikhail Gorbachev på en fire dagers tur til Moskva. Reagan holder deretter en tale den 31.mai, til en gruppe russiske studenter med en byste av Lenin ved siden av seg. Reagan snakker om frihet, teknologi og hans store ønske om å se Berlinmuren bli revet ned.

  To år senere, på den samme dagen i 1990, er det president George H. W. Bush sin tur til å møte sin russiske motpart. De to møttes i USA for å diskutere utviklingen i Øst og Vest-Tyskland. Bush og Gorbachev la fram en plan som gikk ut på å forene det kommunistiske Øst-Tyskland med det demokratiske Vest-Tyskland.

  Fire år etter det, i 1994, med president Bill Clinton ved roret, lovte USA fortsatt å samarbeide med Russland i «Den nye verdensordenen». Clinton lovte at USA ikke ville komme til å true Russland med atomvåpen, og endte med dette på mange måter den usikre situasjonen som hadde oppstått mellom de to nasjonene etter Den kalde krigens slutt.

  Og med det, her er noen av dagens #ampol nyheter:

  Nok et giftbrev sendt til Obama

  På torsdag ble et mistenkelig brev adressert til president Barack Obama stoppet i postmottaket av Secret Service. Det mistenkes at også dette brevet inneholder det giftige stoffet ricin. Det er det samme stoffet som har blitt funnet i flere brev tidligere i vår, og et lignende brev ble sendt til New York-borgermester Michael Bloomberg på onsdag.

  FBI har startet en etterforskning av saken, og venter nå på å se om brevet faktisk inneholder det samme giftige stoffet som tidligere. James Dutschke er siktet for å ha sendt brevene tidligere i vår, etter at politiet først arresterte feil person.

  Presset øker for selvstendig etterforskning av IRS

  IRS_Building_Wide IRS-skandalen ruller videre i Washington.

  En ny meningsmåling fra Quinnipiac gjør det klart at amerikanerne ønsker seg en uavhengig etterforskning av hva som egentlig skjedde i Internal Revenue Service sin forskjellsbehandling av konservative grupper.

  Tallene er 76 % for og 17 % i mot blant alle de spurte. Et lite dypdykk viser at tallene er 88 %- 6 % blant republikanere, 63 % – 30 % blant demokrater, og 78 % – 17 % blant uavhengige velgere.

  Den samme målingen viser en negativ utvikling i president Barack Obamas «job approval»-tall. Den var 48 % positiv og 45 % negativ i samme måling i starten av mai, men tallene har nå reversert seg: 45 % har en positiv oppfatning av jobben Obama gjør, mens 49 % vender tommelen ned.

  Meningsmålingen ble gjennomført i perioden 22. – 28. mai. 1419 registrerte velgere er spurt, og feilmarginen er på +/- 2,6 prosentpoeng.

  Republikanere vil etterforske helseminister Sebelius

  Flere republikanere er skeptiske til helseminister Kathleen Sebelius og hennes innsats for å gjennomføre til de siste reguleringene som er varslet i implementeringen av «Obamacare». Sebelius har blant annet forsøkt å samle inn penger fra forskjellige organisasjoner, via telefonsamtaler. Republikanerne ber nå helsedepartementet om å undersøke hvorvidt Sebelius’ handlinger er forsvarlige. Tre ledende republikanske senatorer skrev torsdag et brev til helsedepartementets inspektør Daniel R. Levinson:

  «These activities call into question whether appropriations and ethics laws are being followed. While we recognize that under current law, there are certain circumstances in which Executive Branch officials might be allowed to participate in fundraising in an official capacity, the precise nature and appropriateness of Secretary Sebelius’s activities is not clear from public reports.»

  Brevet er underskrevet av senatorene Orrin Hatch (R-Utah), Lamar Alexander (R-Tennessee) og Tom Coburn (R-Oklahoma).

  Justisminister Holder i hardt vær, og «off the record»

  Holder-DoJ Justisminister Eric Holder er i hardt vær om dagen, og pressen har ikke tenkt til å la overvåkningen/innsynet i telefonloggene og e-postene til Associated Press og Fox News ligge med det første.

  Holder inviterte i går til en off-the-record-briefing med pressen. New York Times, Associated Press og Huffington Post gjorde alle et poeng av at de ikke ville delta, så lenge innholdet i møtet var hemmelig.

  POLITICO referer til innholdet i briefingen:

  Attorney General Eric Holder expressed concern on Thursday about how the Department of Justice has handled recent media investigations at an off-the-record meeting with leading representatives of the press, according to those who were present.

  At the session, Holder and Deputy Attorney General James Cole expressed a willingness to revise the guidelines for such investigations, journalists present at the get-together told POLITICO.

  But Holder stopped short of offering any concrete changes to the guidelines. Instead, the Attorney General sought to assure the journalists that he and the DOJ were trying to seek a balance between the demands of national security and the free flow of information, and sought suggestions from the journalists on how those changes might be achieved.

  “[Holder and Cole] said they are reaching out to editors and counsels for news organizations about how to strike what they called ‘the balance’ between protecting the flow of information and journalists’ ability to do our jobs and what they described as national security damage,” said POLITICO editor-in-chief John Harris, who was present at the meeting.

  Vi har ikke hørt det siste i denne saken.

  Det hvite hus gjør seg klar til studentkamp mot republikanerne

  Over en lengre periode har demokratene og republikanerne vært uenige om ratene på studentlån. Neste uke returnerer politikerne til Kongressen, men det er foreløpig usikker hvordan de to partiene skal komme til enighet. Før Kongressen tok en pause i forbindelse med Memorial Day, la republikanerne i Representantenes hus fram et forslag. Forslaget skal ha en markedsbasert tilnærming, som umiddelbart stopper en automatisk dobling av studentlån-ratene fra 3,4 % til 6,8 % i juli.

  Demokratene har på sin side allerede sagt nei til denne loven fordi de mener den kan tillate ratene, på sikt, å overstige de potensielle 6,8% som de nå kan stige til. Onsdag gikk derimot Det hvite hus enda lenger, ved å gjøre det klart at de vil gjøre uenigheten tydeligere og starte en offentlig kampanje mot republikanerne, i et forsøk på å få til en annen løsning.

  Jay Carney, president Obamas pressetalsmann, hadde følgende å si om saken:

  «While we welcome that House Republicans have paid some attention to this issue this year, their proposal unfortunately does not meet the test. It fails to lock in low rates for students while also eliminating a safeguard that provides middle-class families most in need with lower interest rates for student loans.»

  Republikanerne mener på sin side demokratene ikke har kommet opp med et forslag. De mener også at Obama-administrasjonen forsøker å få fokus over på republikanerne etter den siste tids kontroversielle hendelser. En rådgiver for Speaker of the House, John Boehner (R-Ohio, 8. kongressdistrikt), sier blant annet følgende:

  «It’s obvious that the White House would love nothing more than to change the subject from its growing list of scandals but scheduling this PR stunt reeks of desperation. Picking a fight out of thin air where there’s policy agreement isn’t going to get the White House out of trouble, and it certainly doesn’t do anything to help students facing a looming rate hike.»

  Mitt Romney returns

  MittRomneyIAStateFair
  Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no

  Wall Street Journal melder at Mitt Romney vender tilbake til den offentlige arenaen et drøyt halvår etter tapet til Obama i fjorårets presidentvalg.

  Romney sier han ønsker følgende: [to] «help shape national priorities.»

  WSJ utdyper:

  «As a first step, the former Republican presidential nominee plans to welcome 200 friends and supporters to a three-day summit next week that he will host at a Utah mountain resort. He is considering writing a book and a series of opinion pieces, and has plans to campaign for 2014 candidates. But he is wary of overdoing it.»

  Said Romney: «I’m not going to be bothering the airwaves with a constant series of speeches.»

  Ann Romney: Amerikanere føler at tilliten til Det hvite hus er brutt

  Ann Romney, kona til Mitt Romney, uttaler til CBS at amerikanere nå mister tilliten til deres folkevalgte. Hun peker på de tre kontroversiellene temaene som har sirklet rundt Obama-administrasjonen den siste tiden:

  «I think it’s hard, what the country’s going through right now. I think there’s this breach of trust that we as all Americans feel right now with our government. If we look at the three scandals that are going on right now — and in particular I saw the polling numbers with how people are upset with the IRS scandal — we have to have trust in our government. We have to believe they’re doing the right for us, and when we feel like they’re breaking our trust, it’s deeply troubling.»

  Det hvite hus har måttet tåle hard kritikk den siste tiden, blant annet i forbindelse med avsløringene i IRS (Internal Revenue Service)-skandalen og deres forskjellsbehandling av konservative Tea Party-grupper, samt justisdepartementets inngripen overfor Associated Press og Fox News. At Benghazi-saken nok en gang har blitt en utfordring for president Obama har ikke gjort den siste tiden lettere.

  Kan en 70-åring gjøre politisk comeback i Pennsylvania?

  USAvalg-logoVi serverer her et utdrag fra en artikkel som du lese i sin helhet på valgbloggen. Dette er nemlig #ampol-nerding på sitt beste!

  «La meg ta dere med på en ørliten tids­reise, godt­folk. Året er 1993 og Bill Clinton for­søker å få ved­tatt sitt første bud­sjett­for­slag, med flere skatte­øk­ninger; bla. en høyst upo­pulær avgifts­øk­ning på bensin. Det siste utkastet til bud­sjettet ble ved­tatt av Repre­sen­tan­tenes Hus den 5. august, med stemme­tallet 218-216. I Senatet dagen etter måtte vise­pre­si­dent Al Gore avgi stemme, da flere demo­krater stemte mot.

  Den demo­kraten som i etter­kant er blitt stå­ende som selve sym­bolet på det poli­tisk far­lige ved å stemme for skatte­øk­ninger, er Mar­jorie Margolies-Mezvinsky. Hun hadde uttalt seg offentlig mot bud­sjett­for­slaget, men etter en telefon fra pre­si­denten skiftet hun side (hva man skulle gitt for å ha vært flue på veggen…). Under avstem­ningen i Huset ropte repub­li­ka­nerne «Goodbye Mar­jorie», og hun har selv sagt at hun måtte ha politi­be­skyt­telse under folke­mø­tene i eget dis­trikt etterpå. I valget i 1994 røk hun ut av Huset sammen med 33 andre sit­tende demo­krater og en haug åpne seter. Hun stilte til vise­gu­ver­nør­vervet for demo­kra­tene i 1998, men tok bare 31% mot republikanerne. …»

  … Hva skjer 15 år senere? Og hva slags rolle spiller Chelsea Clinton oppe i det hele?

  Les videre da vel!

  Til slutt: George W. Bush om Marco Rubio

  «Rubio’s articulate. I met him once, maybe twice. My brother likes him, so I like him.»

  Tidligere president George W. Bush om senator Marco Rubio (R-Florida), sitert av Huffington Post. Broren Jeb (tidligere Florida-guvernør) har vært en viktig støttespiller for Rubio i Florida, og begge omtales som potensielle 2016-kandidater.


  «Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen.


  Marius Bjerknæs er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også