Mer

  Morgenkaffen, torsdag 30. mai: IRS, overvåkning, giftbrev, og Bachmanns karriere på 150 sekunder

  Morgenkaffen2

  God morgen! Det er torsdag, og «Morgenkaffen» er servert.

  sitatetGod closes one door for Michele Bachmann and opens three to Louie Gohmert.

  James Carville, politisk kommentator i CNN og tidligere Clinton-strateg, sitert av POLITICO.

  Carville mener representant Louie Gohmert (R-Texas, 1. kongressdistrikt) vil ta over Michele Bachmanns plass som demokratenes favoritt i Det republikanske partiet.

  DAGEN I DAG, i 1806: President Andrew Jackson dreper Charles Dickinson i duell.

  AndrewJackson

  For 207 år siden drepte Andrew Jackson — som ble president 21 år senere — Charles Dickinson i en duell. Årsaken var at Dickinson hadde anklaget Jackson for å jukse i et hesteløp, for så å fornærme Jacksons kone på et senere tidspunkt. Det var vanlig at man duellerte på denne tiden, framfor å havne i fysisk håndgemeng for å løse konflikter.

  Duellen sørget likevel for at Jackson måtte leve med en kul nær hjertet som legene ikke turte å ta ut. Dette gjorde at Jackson (USAs 7. president, 1829-1837) hadde regelmessige smerter resten av sitt liv.

  Og med det, her er noen av dagens #ampol nyheter:

  Obama utnevner republikaner som ny leder av FBI

  New York Times melder at president Barack Obama kommer til å utnevne republikaneren James B. Comey som ny leder av FBI. Comey, en tidligere hedge fund-manager som hadde en ledende stilling i justisdepartementet under president George W. Bush, vil dermed erstatte Robert S. Mueller III.

  New York Times’ Michael C. Smith skriver om den politiske implikasjonen av den kommende utnevnelsen:

  «By choosing Mr. Comey, a Republican, Mr. Obama made a strong statement about bipartisanship at a time when he faces renewed criticism from Republicans in Congress and has had difficulty winning confirmation of some important nominees. At the same time, Mr. Comey’s role in one of the most dramatic episodes of the Bush administration — in which he refused to acquiesce to White House aides and reauthorize a program for eavesdropping without warrants when he was serving as acting attorney general — should make him an acceptable choice to Democrats.»

  Giftbrev sendt til New York-borgermester Bloomberg

  Politiet i New York City meldte i går at det har blitt sendt to giftbrev med det dødelige stoffet ricin til borgermester Michael Bloomberg.

  Associated Press utdyper:

  «Police said Wednesday the anonymous letters were opened Friday in New York at the city’s mail facility and Sunday in Washington at an office used by the nonprofit started by Bloomberg, Mayors Against Illegal Guns. Both were addressed to Bloomberg and contained threats referencing the debate on gun laws.»

  Bloomberg har spilt en aktiv rolle i våpendebatten i flere år, og støtter en innstramning av våpenlovene.

  Nye anklager mot justisminister Eric Holder, Det hvite hus inntar forsvarsposisjon

  Republikanerne har den siste tiden kommet med flere anklager mot justisminister Eric Holder, i forbindelse med det hemmelige innsynet i telefonloggene/e-postene til Associated Press og Fox News. Den ferskeste anklagen går ut på at Holder løy under en høring i Kongressen om innsynet i e-postaktiviteten til en Fox News-reporter.

  Onsdag forsvarte Det hvite hus Holder, ved pressetalsmann Jay Carney:

  “It seems self-evident that that charge is inaccurate. Based on the published reports that I have seen, I have seen no conflict between what the attorney general said and published reports. The president believes that the attorney general is doing a good job and the president has confidence in the attorney general», sa Carney til pressekorpset.

  Justiskomiteen i Representantenes hus har nå startet etterforskning mot Holder etter hans vitnemål den 15. mai. Under denne høringen sa Holder følgende:

  “In regard to potential prosecution of the press for the disclosure of material — this is not something I’ve ever been involved in, heard of, or would think would be wise policy.»

  Samtidig kommer det rapporter om at 25 konservative grupper har gått sammen og saksøkt Obama-administrasjonen. Vi følger saken.

  Biden ønsker seg en «ny æra» mellom USA og Brasil

  Visepresident Joe Biden er for tiden i Brasil, hvor han torsdag skal møte President Dilma Rousseff. Biden ønsker mer samarbeid mellom de to nasjonene. Han understreket dette i en tale i Rio de Janeiro i går:

  “President Obama and I believe that the times present an incredible opportunity for a new era of relations between the United States and the Americas. We’ve never had so many capable partners. And American attitudes have changed as well.»

  Uttalelsene fra Biden samsvarer godt med Obamas uttalte mål om et bredere samarbeid mellom USA og landene i Latin-Amerika. Presidenten var selv i Mexico og Costa Rica tidligere denne måneden, der han understreket at forholdet mellom USA og latin-amerikanske land ikke lenger er dominert av USAs sikkerhet- og immigrasjonsbekymringer.

  Obama vil ta opp hacking med Kina

  President Obama møter neste uke Kinas president, Xi Jinping. Der vil presidenten ta opp den siste tids data-angrep som har kommet fra Kina mot USA. Dette har ført til spenning mellom de to landene. Den siste rapporten sier at kinesere har greid å fange opp sensitiv informasjon omkring et amerikansk våpensystem. Pentagon tilbakeviser likevel betydningen dette har.

  “Suggestions that cyber intrusions have somehow led to the erosion of our capabilities or technological edge are incorrect», sier Pentagons pressetalsmann George Little.

  Obama-administrasjonen på sin side, sier følgende ved pressetalsmann Jay Carney:

  “It is an issue that we raise at every level in our meetings with our Chinese counterparts and I’m sure will be a topic of discussion when the president meets with President Xi in California in early June.»

  Rhode Island-guvernør blir demokrat

  Rhode Islands uavhengige guvernør Lincoln Chafee bli medlem av Det demokratiske partiet. Chafee ble valgt i 2010 som uavhengig kandidat med 36 % av stemmene. Noe som gjør det hele enda mer spesielt er at Chafee tidligere var republikansk senator (2001-2007). Guvernøren har den siste tiden slitt på meningsmålingene foran mellomvalget i 2014. Nyheten ble tatt opp på dagens pressekonferanse i Det hvite hus, og pressetalsmann Jay Carney hadde følgende å si om saken:

  “I would simply say that the president welcomes Gov. Chafee to the party. Gov. Chafee has been a longtime supporter of President Obama and not as a party matter.»

  Det gjenstår å se om andre demokrater vil samle seg rundt Chafee foran guvernørvalget neste år. Flere demokrater har allerede sagt de vil kjempe om å bli delstatens neste guvernør, blant disse borgermester i Providence, Angel Taveras. Dermed blir det spennende å se hvordan denne nyheten slår ut i det politiske landskapet i Rhode Island.

  McConnell kobler Obama til Nixon i ny valgkampvideo

  httpv://youtu.be/VV-0WcPGml0

  Minoritetslederen i Senatet, Mitch McConnell (R-Kentucky), har publisert en ny valgkampvideo (på nett) der han kobler president Barack Obama med tidligere president Richard Nixon. Linken er IRS-skandalen, som sammenlignes med Watergate-skandalen.

  McConnell, som foreløpig ikke har noen motstander foran gjenvalgskampanjen neste år — verken fra demokratene eller blant sine egne — viser med dette at IRS-skandalen vil kunne spille en rolle i å definere neste års mellomvalg.

  McConnell sier blant annet følgende i videoen:

  «I think that the leader of the free world and his advisers have better things to do than to dig through other people’s tax returns.»

  McConnells valgkampmanager sier i en uttalelse at videoen fokuserer på det amerikanske folkets tillit til sine folkevalgte.

  Oppdateringer fra valgbloggen:

  USAvalg-logo

  Michele Bachmann tar ikke gjenvalg

  «Høyst kon­tro­ver­si­elle Michelle Bach­mann fra Min­ne­sotas 6. dis­trikt tar ikke gjen­valg i 2014. Bach­mann hadde en dårlig og svakt ledet pre­si­dent­kam­panje i 2012, som er under etter­forsk­ning i disse dager, og stod overfor en tøff utford­ring i 2014 fra mannen hun så vidt slo i fjor, hotell­ma­nager Jim Graves.

  Bachmann-Iowa-2
  Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

  Mange mener hun ikke har vært nok enga­sjert i det lokale arbeidet en kon­gress­re­pre­sen­tant må prio­ri­tere, og hennes tendens til å komme med kon­tro­ver­si­elle utta­lelser har neppe hjulpet. Dette er del­sta­tens mest repub­li­kanske sete, så her kan det ventes flere lokale repub­li­ka­nere i pri­mær­valget. Dersom de klarer å samle seg om en «normal» kan­didat skal dette være et ganske trygt sete.

  Med Bach­manns avgang opp­gra­derer jeg setet fra «svakt» til «trolig repub­li­kansk».

  Du leser mer om Bach­manns sorti her

  … og her ser du en oppsummering av Bachmanns politiske karriere på 150 sekunder.

  Virginia: Fortsatt knapp ledelse til McAuliffe

  «Demo­krat Terry McAu­liffe har en 42-37 ledelse på repub­li­kaner Ken Cuc­ci­nelli, ifølge Public Policy Pollings måling av høstens guver­nør­valg i Vir­ginia.

  Begge er upo­pu­lære, med henholdsvis 29-33 og 32-44 i opp­slut­ning. Andelen usikre vel­gere har gått fra 13 % til 21 % i dette racet, noe som kan tilsi at vel­gerne inderlig skulle ønske seg andre kandidater…»

  Hummer og kanari: Oppdatering fra 15 delstater

  Jon Henrik Gilhuus tok i går en gjennomgang av erklærte kandidater i en rekke små og store verv i 15 delstater: Alaska, Arizona, Arkansas, California, Colorado, Georgia, Illinois, Iowa, Louisiana, Michigan, Minnesota, Nebraska, New York, Rhode Island, og Tennessee.

  Du leser gjennomgangen her.


  «Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen.


  Marius Bjerknæs er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også