Mer

  Hummer og kanari

  En rekke små og store verv har fått erklærte kandidater de siste par ukene, samt noen som har erklært at de ikke stiller, så jeg tar en kjapp oppsummering av dem her:

  Alaska: Advokat Joe Miller, som klarte å gjøre seg mektig upopulær etter at han var republikanernes senatskandidat i 2010, stiller på ny. Borgermester i Anchorage, Dan Sullivan, stiller derimot ikke.

  Arizona: Tidligere proff i amerikansk fotball, Andrew Walter, stiller i det republikanske primærvalget i AZ-9. Det kommer trolig til å bli folksomt, akkurat som i 2012.

  Arkansas: Delstatens finansminister, Martha Shoffner, har gått av og er under etterforskning for korrupsjon.

  California: Lederen av demokratenes gruppe i delstatssenatet, Ellen Corbett, vil stille mot den nyvalgte kongressmannen Eric Swalwell, som beseiret den gretne gamle partifellen Pete Stark i CA-15 i fjor. Dette er ett av flere distrikter i delstaten der to demokrater gikk videre etter innledende runde.

  California: Gary Miller (R) i CA-31 må se seg om etter en noenlunde sterk republikaner som kan utfordre ham. Miller ble valgt enkelt i 2012 fordi to republikanere stilte mot tre demokrater, og stemmene ble delt akkurat slik at de to republikanerne gikk videre. Så langt har FIRE demokrater erklært sine kandidatur i dette distriktet, så Miller har lov å håpe på at lynet slår ned to ganger på samme sted.

  California: I tillegg til den sterkt konservative del­stats­re­pre­sen­tanten Tim Don­nelly stiller moderate tid­li­gere vise­gu­vernør og kon­gresskan­didat i dis­trikt 24, Abel Mal­do­nado til guvernørvervet for republikanerne.

  Colorado: Innvandringsmotstander og tidligere kongressmann Tim Tancredo har erklært sitt kandidatur til guvernør, mot demokraten John Hickenlooper, og det har også administrasjonsminister Scott Gessler. Et nytt navn har nå dukket opp i diskusjonen: Tidligere kongressmann Bob Beauprez, som tapte guvernørvalget mot Hickenloopers forgjenger i 2006, Bill Ritter.

  Georgia: Vi har så langt fem seriøse kandidater til Saxby Chambliss‘ senatssete, som blir ledig neste år. Tre kongressmenn; Paul Broun; Phil Gingrey; Jack Kingston; tidligere administrasjonsminister Karin Handel og forretningsmann og fetter av en tidligere guvernør, David Perdue.

  Georgia: Vi har også begynt å få en del kandidater til de tre kongressdistriktene som tømmes. I det 1. distriktet er favoritt helt klart delstatssenator Buddy Carter, mens i det 10. er det mer tett. Noen av de aktu­elle nav­nene er for­ret­nings­men­nene Mike Collins (sønn av en tid­li­gere kon­gress­mann), advokat Gary Ger­rard, del­stats­re­pre­sen­tant Donna Sheldon, tid­li­gere fyl­kes­for­mann Brian Slowinski og radio­vert Jody Hice, som tok 44% i et pri­mær­valg mot en annen kon­gress­mann i 2010. Endelig, i det 11. distriktet stiller tid­li­gere kon­gress­mann og pre­si­dent­kan­didat for det liber­ta­ri­anske par­tiet i 2004, Bob Barr, men også del­stats­re­pre­sen­tant Ed Lindsay og del­stats­se­nator Barry Lou­der­milk.

  Illinois: Tidligere kongressmann Bob Dold, som så vidt tapte for demokraten Brad Schneider i IL-10, går for omkamp. Tidligere dommer Ann Callis har gått av for å stille mot kongressmann Rodney Davis i det 13. distrikt, men det er mulig han får intern konkurranse fra tidligere Miss America, Erika Harold.

  Iowa: Demokrat Bruce Braley har vært uten en republikansk utfordrer til Tom Harkin’s senatssete lenge. Nå har imidlertid to navn meldt seg; senator Chuck Grassley tidligere stabssjef David Young og tid­li­gere føderal anklager Matt Whi­taker.

  Louisiana: Senator David Vitter har lenge vært nevnt som en mulig arvtager for guvernør Bobby Jindal. Nå har imidlertid også viseguvernør Jay Dardenne erklært at han akter å gå for guvernørembetet.

  Michigan: Tidligere kongressmann Mark Schauer stiller til guvernørvalget for demokratene.

  Minnesota: Finansmann Michael McFadden er så langt eneste republikanske kandidat til å utfordre senator Al Franken. Til guvernørvalget stiller investor Scott Honour og fylkeskommisjonær Jeff Johnson.

  Nebraska: Guvernør Dave Heineman har endelig gjort det klart at han ikke stiller til Senatet for å erstatte avtroppende Mike Johanns. Her kan det fort bli folksomt i det republikanske primærvalget.

  New York: Tidligere kongresskvinne Nan Hayworth som noe overraskende tapte sitt sete i 2013, går for omkamp.

  Rhode Island: Uavhengige John Chafee er sårbar, og demo­kra­tene vil trolig stille med enten finans­mi­nister Gina Rai­mondo eller bor­ger­mester Angel Taveras, mens repub­li­ka­nerne ser ut til å gå for bor­ger­mester Allan Fung. I til­legg har Rhode Island et Moderat parti, som van­ligvis tar flere vel­gere fra repub­li­ka­nerne enn fra demokratene. De stiller med partistifter Ken Block.

  Tennessee: Faste lesere vil erindre undertegnedes refs av republikanske kongressmann Scott DesJarlais i TN-4, for hans mange krumspring. Nå er han idømt den latterlig lave sum av $500 i bot for sine mange løgner under legeeden. DesJarlais har imidlertid pådratt seg intern motstand fra del­stats­re­pre­sen­tant Joe Carr og del­stats­se­nator Jim Tracy, så vi kan bare krysse fingrene for at det er adjø til denne slasken neste år.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også