Mer

  Morgenkaffen, tirsdag 28. mai: «Red state sex appeal»-utgaven

  Morgenkaffen2

  God morgen! Det er tirsdag, og «Morgenkaffen» er servert.

  sitatetRight now, we’re entering this document collection phase, interview phase. And then there will be more hearings in June when we get back.

  Representant Charles Boustany (R-Louisiana, 3. kongressdistrikt), formannen av House Ways and Means Oversight subcommittee, om utviklingen i IRS-saken. Den ruller videre i bakgrunnen, og vi har ikke hørt det siste i denne saken.

  DAGEN I DAG, i 1754: George Washington deltar i kamp for første gang. For 159 år siden deltok den framtidige presidenten George Washington i kamper for første gang. Washington, som kjempet sammen med britene under den franske og indianske krigen, ble sendt til Ohio Country (som i dag omtrent utgjør delstaten Ohio). I hans selvbiografi står det mer om hvordan Washington og 40 andre ble sendt for å redde en indianerstamme fra de franske styrkene. Washington ble senere en av de store heltene under den amerikanske uavhengighetskrigen, og ble USAs første president.

  Og med det, her er noen av dagens #ampol nyheter:

  McCain møtte opprørsledere i Syria

  Senator John McCain (R-Arizona) har hatt møter med opprørsledere i Syria. En talsmann for McCain sier at Arizona-senatoren dro til Syria i går (mandag). McCain er med dette den mest prominente amerikanske representanten som er i området etter at borgerkrigen startet for to år siden. McCain møtte General Salem Idris, en av de militære lederne av «Free Syrian Army», i et møte som varte i flere timer.

  McCain har vært blant de største kritikerne til Obama-administrasjonens Syria-politikk, og har tidligere bedt om at USA går inn for en ikke-flysone, og at opprørerne forsynes med våpen. Han har også bedt om økt bistand. Utenrikskomiteen i Senatet ble i forrige uke riktignok enige om et forslag, som innebærte å gi våpen til opprørerne. President Obama avventer enn så lenge.

  Obama og Hagel markerte «Memorial day»

  I går markerte USA «Memorial day», som er en offisiell fridag for å hedre landets falne menn og kvinner i uniform.

  President Barack Obama talte fra Arlington National Cemetery i Washington, D.C. Obama la vekt på at USA er i ferd med å trekke alle styrker ut av Afghanistan, og at neste års «Memorial day» vil markere slutten på krigen:

  “Fewer Americans are making the ultimate sacrifice in Afghanistan, and that’s progress for which we are profoundly grateful. Let us never forget, as we gather here today, that our nation is still at war. It should be self-evident, and in generations past, it was. Today, most Americans are not directly touched by war. As a consequence, not all Americans may always see or fully grasp the depths of sacrifice», sa Obama. Du ser hele talen her:

  httpv://youtu.be/0JsLEsY4Qg4

  Forsvarsminister Chuck Hagel hadde sin egen måte å markere dagen på, nemlig via en video. Hagel takker familiene til soldater som har ofret livet for USA, og snakker om hvorfor det er viktig å markere «Memorial day»:

  “Memorial Day is a uniquely American day. It is the one day of the year we set aside completely to remember, to honor and thank those who give so much and have given so much for this country. Our country will never forget those who fell in battle and those who have yet to return home. Their dedication and selfless service resonates deeply across the country and their legacy is carried forward proudly by those who wear our nation’s uniform today», uttaler Hagel i videoen, som du ser her:

  httpv://youtu.be/Z9l2qbzXt9A

  Sebelius presset etter endringer i «Obamacare»

  USAs helseminister, Kathleen Sebelius, jobber nå med å implementere flere kontroversielle reguleringer i Obamas helsereform, «The Affordable Care Act». Det ligger an til å bli den største reguleringen siden loven ble vedtatt i 2009. Detaljene er foreløpig ikke kjent, men det er liten tvil om at «Obamacare» vil være ett av hovedtemaene i det kommende mellomvalget i 2014 (noe flere ledende republikanere allerede har snakket om). En liberal rådgiver, som vil være anonym, sier følgende om Sebelius:

  “She’s been terribly defensive, terribly slow to react. There have been many conversations among progressives about this. We want a personality that acts to confront any glitches immediately — more of a nose-to-the-grindstone manager. If there is any more defensiveness as we’re implementing, it will be a huge issue in 2014.»

  Den ferskeste meningsmålingen som tar for seg populariteten til helsereformen er ikke veldig lystig lesning for Obama-administrasjonen. Nye tall viser nemlig at så mange som 54 % av amerikanere er negative til loven og de endringer som eventuelt vil komme, mens 43 % støtter loven. Samtidig sier 35 % at loven er for liberal, mens 16 % mener den ikke er liberal nok. En tredjedel av demokratene støtter loven, mens bare 16 % av republikanerne gjør det samme.

  Veien2016

  Clinton og Cuomo gikk i samme Memorial Day-parade i NYC

  Tidligere utenriksminister Hillary Clinton og New York-guvernør Andrew Cuomo (D) — to potensielle demokratiske presidentkandidater i 2016 — gikk i den samme Memorial Day-paraden i Westchester i New York City i går.

  Talsmenn beskriver det som en tilfeldighet.

  «Rodham» – film om Clinton slippes rundt 2016 valget

  The Independent melder at Scarlett Johansson og Reese Witherspoon er blant skuespillerne som vurderes til rollen som Hillary Rodham Clinton i «Rodham», en film om førstefruen, senatoren og utenriksministerens yngre dager.

  Handlingen skal legges til 1974 da Hillary jobbet som advokat i D.C., og filmen er planlagt lansert rundt 2016 (…).

  … Donald Trump vurderer å stille som presidentkandidat i 2016

  DonaldTrump-AreFlaten
  Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no

  Den eksentriske og oppmerksomhetssøkende finansmannen Donald Trump vurderer å stille som republikansk presidentkandidat i 2016 (ikke akkurat noen bombe). Trump, som sist gang satte farge på republikanernes nominasjon selv om han ikke stilte (blant annet ved å tilby president Obama fem millioner dollar for å frigi fødselsattesten), meldes å ha brukt én million dollar for å finne ut hvor gode sjanser han har for å kunne hevde seg i en eventuell nominasjon.

  I en tale i Michigan i forrige uke sa Trump dette:

  «Everybody tells me, ‘Please run for president. Please run for president.’ I would be much happier if a great and competent person came along. I’d be happy if President Obama did a great job. I’m a Republican, but before anything, I love this country. I would love to see somebody come in who is going to be great.»

  En av Trumps rådgivere, Michael Cohen, bekrefter at Trump nå bruker penger på å finne ut hvor godt han står i de enkelte delstatene.

  «The electoral research was commissioned. We did not spend $1 million on this research for it just to sit on my bookshelf. At this point Mr. Trump has not made any decision on a political run, but what I would say is that he is exactly what this country needs. The turnout at these political speeches indicates his following remains very strong and is growing.»

  I talen sin sa dessuten Trump at presidentvalget i 2016 vil bli et «landslide» for Hillary Clinton, dersom republikanerne ikke finner den rette personen til å utfordre henne.

  Til slutt: Hovedpersonen i en ny romantisk kioskroman er basert på Bachmann

  Bachmann-Iowa
  Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

  En pressemelding for boka Fires of Siberia beskriver den kvinnelige hovedpersonen i boka slik: «full of firebrand pluck and red state sex appeal».

  Pressemeldingen fortsetter: «…inspired by the life of Tea Party leader and Republican congresswoman Michele Bachmann.»

  Så det så.


  «Mor­gen­k­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen.


  Marius Bjerknæs er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også