Mer

  Morgenkaffen, mandag 27. mai: Memorial Day-utgaven

  Morgenkaffen2God morgen! Det er mandag, og «Morgenkaffen» er servert. Du leser en oppsummering av søndagsshowene her.

  sitatet‘He gave his most for his country’ — which I think is true. And I tried to make the most of it. And I think I did.

  Bob Dole (89) om hva det skal stå på gravstøtten hans, i et intervju med Chris Wallace på «Fox News Sunday». Dole representerte Kansas i Representantenes hus fra 1961 til 1969, og i Senatet fra 1969 til 1996. Han var Gerald Fords visepresidentkandidat i 1976, stilte som presidentkandidat i 1980 og 1988, og vant tilslutt den republikanske presidentnominasjonen i 1996.

  Dole er udødeliggjort i Richard Ben Cramers What it Takes: The Way to the White House fra 1993 (omhandler 1988-kampanjen). Mursteinen er et must for folk som interesserer seg for amerikansk politikk og valgkamp. Dole fikk også spørsmål om han ville klart seg i dagens republikanske parti: «I doubt it,» svarte han. «Reagan couldn’t have made it. Certainly, Nixon couldn’t have made it, cause he had ideas. We might’ve made it, but I doubt it.» Han kom også med noen råd til sine yngre partifeller: «They ought to put a sign on the National Committee doors that says ‘Closed for repairs,’ until New Year’s Day next year. And spend that time going over ideas and positive agendas.»

  DAGEN I DAG, i 1941: President Franklin D. Roosevelt proklamerer «en ubegrenset nasjonal krisetilstand«. Krigen herjer videre i Europa, og Nazi-Tyskland snakker om verdensherredømme. Roosevelt tar affære, og snakker til nasjonen via radioapparatene. Han gjentar de berømte ordene «Det eneste USA har å frykte, er frykten selv» i en radiotale fra Det hvite hus. Det skulle enda gå sju måneder før angrepet på Pearl Harbour sendte amerikanerne inn i andre verdenskrig.

  Og med det, her er noen av dagens #ampol nyheter:

  President Obama besøkte Oklahoma

  Søndag morgen var President Obama på plass i Oklahoma, for å møte ofre og etterlatte etter tornadoen som herjet der i forrige uke. Obama lovte at de amerikanske myndighetene skal gjøre det de kan for å hjelpe de som har blitt rammet:

  “We’ve got your back. I promise you, we keep our word.»

  Tornadoen herjet verst i byen Moore, sør for Oklahoma City. Det var også her presidenten holdt sin tale, nærmere bestemt ved en barneskole der sju barn omkom under tornadoen. Du ser Obamas tale her:

  httpv://youtu.be/1frn6d3mIl8

  Oklahoma-guvernør Fallin håper å unngå byråkratiske hinder i det kommende hjelpearbeidet

  Oklahoma-guvernør Mary Fallin (R) er fornøyd med de føderale myndighetenes hjelpeinnsats etter tornadoene i Oklahoma, men hun er bekymret for veien framover:

  «We have, first of all, appreciate the president coming to Oklahoma to see the devastation. It is huge here and a lot of need here. But, basically, what I need is the ability to get through red tape, the ability to get the [Federal Emergency Management Association] funds in here quickly, and to get the services that our citizens need to help them recover through this terrible disaster.»

  Innvandringsreformen er på 1000 sider, og har foreløpig ikke nok stemmer i Senatet

  På fredag sa senator Robert Menendez (D-New Jersey), en av «Gang of Eights» fire demokrater, at åtterbandens innvandringsreform (S. 744) enda ikke har nok stemmer til å bli vedtatt i Senatet. Den passerte senatets Judiciary Committee 13-5 i forrige uke, men reformen har enda en lang vei å gå til presidentens bord for signatur.

  Lovpakken var på 844 sider da den ble introdusert i Senatet, og er nå på mer enn 1000 sider som en følge av de mange tilleggene som er hektet på innvandringsloven.

  Ingen ende for Obamas dårlige periode?

  Det er ikke så mye som tyder på at president Barack Obamas vanskelige periode vil få noen umiddelbar ende (her leser du hva «Panelet» tenker om saken). Det innebærer tips og råd fra både fjern og nær om hva Obama bør gjøre for å klare seg best mulig.

  Jim Manley, en tidligere rådgiver for Senatets majoritetsleder Harry Reid (D-Nevada), er en av dem som uttaler seg:

  “There is blood in the water and the sharks are circling. The last thing the White House needs to do is to make any unnecessary quick moves — by making dramatic personnel changes, for example», sier Manley.

  En annen som uttaler seg er tidligere pressetalsmann for president Bill Clinton, Mike McCurry:

  “The temptation, when you have some variety of these feeding frenzies, is only to worry about the churning water and not the longer-term horizon. The critical thing is to not lose sight of the larger agenda that the president got elected to execute.”

  Til slutt:

  Det er «Memorial Day» og nasjonal fridag i USA i dag. C-SPAN har et fullpakket program utover dagen for de som ønsker å få med seg markeringen av dagen.


  «Mor­gen­k­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen.


  Marius Bjerknæs er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også