Mer

  Morgenkaffen, fredag 24. mai: Obama, IRS og justisdepartementet – talen, skandalene, og oppdateringer fra valgbloggen

  Morgenkaffen2God morgen! Det er fredag, og «Morgenkaffen» er servert. Ukas #ampol quiz publiseres rundt lunsjtider, og vi publiserer også en ny utgave av Panelet senere i dag (Panelet tar for seg gårsdagens tale fra Obama).

  Men først, fredagskaffen:

  sitatetShame on us.

  New York-guvernør Andrew Cuomo (D) sitert under et intervju med Syracuse Post-Standard. Cuomo ble spurt om sin reaksjon dersom New York velger tidligere representant Anthony Weiner (D-New York) som byens neste borgermester.

  DAGEN I DAG, i 1918: Coleman Young blir født. Young huskes best som Detroits borgermester fra 1974 til 1993. I tillegg til å være byens første afroamerikanske borgermester, var han også den første afroamerikaner til å bære embetet i en amerikansk storby. Under det samme mellomvalget fikk også Atlanta sin første afroamerikanske borgermester, nemlig Maynard Jackson.

  Young huskes antakelig best for hans innsats for å redusere den økende kriminaliteten i Detroit. Han satte i gang mange tiltak i løpet av sin lange tid som borgermester, og det ga resultater. Støtten fra den økonomiske eliten gjorde også sitt til at Young ble sittende i hele 19 år som borgermester. Coleman Young døde i 1993.

  Og med det, her er dagens # ampol nyheter:

  President Obamas «counterterrorism» tale

  President Barack Obama holdt i går en lengre tale på National Defense University i Washington, D.C. I løpet av den 60 minutter lange talen var presidenten innom flere temaer, deriblant administrasjonens anti-terrortiltak, dronebruk og situasjonen på Guantánamo. Du kan se hele talen nedenfor (…og lese den her):

  httpv://youtu.be/fEnUbwXAof0

  Obama ga en grundig gjennomgang av administrasjonens anti-terrortiltak, og hoveddelen av talen framstod som et forsvar for dronenes rolle i kampen (ikke «krigen») mot terror. Du ser en kort oppsummering (satt på spissen) av argumentasjonen/begrunnelsen her.

  Obama ble også avbrutt underveis i talen, av et medlem fra protestgruppen «Code Pink» (Du ser videoer av avbrytelsene her). Aktivisten kritiserte blant annet Obama for håndteringen av Guantánamo, og for (drone)drapet på (amerikaneren) Anwar al-Awlakis 16 år gamle amerikanske sønn i Jemen.

  Du kan lese en dyptgående analyse av Obamas tale her, hvor vår bidragsyter Hilde Eliassen Restad blant annet skriver om hvilke to hovedmål presidenten hadde med denne talen.

  Panelet her på AmerikanskPolitikk.no tar for seg talen litt senere i dag.

  Republikanske reaksjoner på Obamas tale

  Reaksjonene på presidentens tale har ikke ventet på seg. Vi har samlet noen av de republikanske reaksjonene her:

  Senator John McCain (R-Arizona):

  “I believe we are still in a long, drawn-out conflict with al Qaeda. To somehow argue that al Qaeda is ‘on the run,’ comes from a degree of un-reality to me that is really incredible. To somehow think we can bring the AUMF to a complete closure contradicts the reality of the facts on the ground. Al Qaeda will be with us for a long time.»

  Senator Saxby Chambliss (R-Georgia):

  «We knew five years ago that closing Guantanamo was a bad idea and would not work. Yet, today’s speech sends the message to Guantanamo detainees that if they harass the dedicated military personnel there enough, we will give in and send them home, even to Yemen. The speech will be viewed by terrorists as a victory.»

  Senator Lindsey Graham (R-South Carolina):

  “The president may be solving a political problem by these transfers in his own mind, but he’s creating a national security problem for our soldiers and our diplomats. The president seems to be going backward when it comes to using law of war detention. I would be willing to look at any plan he can come up with to move the facility to a new location. My red lines are it has to be a law of war regime around the new detention system.»

  Flere detaljer i Rosen-saken: Justisminister Holder direkte involvert

  Det som startet som den såkalte Associated Press-saken — med justisdepartementets hemmelige og uvanlige innsyn i Associated Press’ telefonregistre for en to måneders periode — har utviklet seg videre. Det har også kommet fram at justisdepartementet tok lignende steg overfor Fox News og Fox News-journalisten James Rosen, og at justisminister Eric Holder selv underskrev ordren som ga innsyn i Rosens private e-postkommunikasjon.

  NBC News’ Michael Isikoff forklarer, og utdyper:

  Attorney General Eric Holder signed off on a controversial search warrant that identified Fox News reporter James Rosen as a “possible co-conspirator” in violations of the Espionage Act and authorized seizure of his private emails, a law enforcement official told NBC News on Thursday.

  The disclosure of the attorney general’s role came as President Barack Obama, in a major speech on his counterterrorism policy, said Holder had agreed to review Justice Department guidelines governing investigations that involve journalists.

  «I am troubled by the possibility that leak investigations may chill the investigative journalism that holds government accountable,» Obama said. «Journalists should not be at legal risk for doing their jobs.»

  Rosen, who has not been charged in the case, was nonetheless the target of a search warrant that enabled Justice Department investigators to secretly seize his private emails after an FBI agent said he had «asked, solicited and encouraged … (a source) to disclose sensitive United States internal documents and intelligence information.»

  Obama’s comments follow a firestorm of criticism that has erupted over disclosures that in separate investigations of leaks of classified information, the Justice Department had obtained private emails that Rosen exchanged with a source and the phone records of Associated Press reporters.

  IRS-saken: Lois Lerner i betalt permisjon etter å ha nektet å vitne

  Lois Lerner, en IRS-ansatt som ledet avdelingen som avgjør hvilke organisasjoner som får «tax exempt status», har vært under hardt press etter avsløringene som kom rundt etaten i forrige uke. Vi meldte i går at hun nektet å vitne under høringen i Representantenes hus, og Lerner er nå i betalt permisjon. Det skal være hennes nye sjef, den fungerende IRS-kommisjonæren Danny Werfel (her i samtale med president Barack Obama i Det ovale kontor den 17. mai), som har bedt Lerner om å trekke seg.

  Flere senatorer fra begge partier har den siste tiden bedt om at Lerner trekker seg. De siste i rekken er senatorene Carl Levin (D-Michigan) og John McCain (R-Arizona).

  Lerner uttalte på sin side følgende på onsdag:

  I have not done anything wrong. I have not broken any laws. I have not violated any IRS rules or regulations, and I have not provided false information to this or any other congressional committee. Because I’m asserting my right not to testify, I know that some people will assume that I’ve done something wrong. I have not.

  Budsjettsaken: John McCain kritiserer sine egne

  Senator John McCain (R-Arizona) brukte deler av torsdagen til å kritisere noen av partifellenes opptreden og posisjonering i budsjettsaken. Senatoren mener at flere kritiske punkter i republikanernes budsjettforslag kan skade kommende forhandlinger, blant annet når det gjelder innvandringsreformen (McCain er en del av «Gang of Eight»).

  McCain ba samtidig sine kolleger om å være forsiktige med å blokkere for mye av saksgangen i Senatet, i frykt for at demokratene vil endre reglene for hvordan votering skal foregå:

  «If we agree that a small number of senators could basically change the way the Senate does business, it could have serious ramifications in the future. And furthermore, blocking a conference could entice Democrats to try and change Senate rules. If we continue to block things like this and block what is the regular order, than the majority will be tempted to change the rules of the Senate. That would be the most disastrous outcome anyone could imagine», uttalte McCain i følge POLITICO.

  Oppdateringer fra valgbloggen:

  USAvalg-logoGårsdagens oppdateringer fra Jon Henrik Gilhuus på valgbloggen (AmerikanskPolitikk.no/valg, Facebook, @USAvalg):

  Representant Jo Bonner trekker seg

  Etter ti år i Representantenes Hus, trekker nå Jo Bonner (R-Alabama, 1.kongressdistrikt) seg tilbake fra og med den 15. august. Han tar isteden jobb som professor på University of Alabama.

  Bonner hadde selv følgende å si til sin avgjørelse:

  It is only fair to ask what would motivate me to leave Congress, especially before my term is up. Just so you know, I was not looking for another job; in fact, the opportunity to work for The University of Alabama System was both unexpected and certainly unsolicited. Even though I was grateful to, once again, run for reelection unopposed last November, both Janée and I have known that this time would one day come; quite frankly, it has come sooner than either of us could have anticipated

  Guvernør Robert Bentley (R) må fast­sette et sup­ple­rings­valg i andre halvdel av 2013.

  Dis­triktet er trygt repub­li­kansk, og ingen demo­krater stilte her i 2012, men Bonner fikk intern kon­kur­ranse i primærvalget.

  Anthony Weiner inn på 2. plass i New Yorks borgermester-race

  «Både Quin­nipiac og Ras­mussen har sluppet målinger fra det demo­kra­tiske pri­mær­valget i New York de siste dagene; Quin­nipiac rik­tignok før tid­li­gere kon­gress­mann Anthony Weiner offi­sielt erklærte sitt kan­di­datur, mens Ras­mussen tok opp sin måling dagen før og den dagen han annonserte.

  Begge målin­gene har bystyre­leder Chris­tine Quinn på første­plass, med Weiner på andre­plass. Ras­mussen offent­lig­gjør bare de to første kan­di­da­tene, og har Quinn på 24%, mot Weiner på 18%. Quin­nipiac har Quinn med 25%, Weiner 15%, Bill de Blasio ogWil­liam Thompson med 10% og 6% for John Liu.«

  Massachusetts: Økt ledelse til Markey

  «Emerson Col­lege har målt sup­ple­rings­valget til Senatet fra Mas­sachu­setts og finner kon­gress­mann Ed Markey med en 45-33 ledelse over investor Gab­riel Gomez. Ledelsen er dob­belt så stor som den var i begyn­nelsen av mai.»

  Til slutt: Colberts kommentar til IRS-skandalen

  httpv://youtu.be/U6Qbm0rN-lc


  «Mor­gen­k­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen.


  Marius Bjerknæs er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også