Mer

  Morgenkaffen, torsdag 23. mai: IRS- og drone-utgaven

  Morgenkaffen2God morgen! Det er torsdag, og «Morgenkaffen» er servert.

  sitatetLet me be clear, I don’t trust the Republicans. And I don’t trust the Democrats.

  Senator Ted Cruz (R-Texas) sitert av TPM etter at senator John McCain (R-Arizona) kritiserte ham for å ikke ha initiert budsjettforhandlinger mellom Senatet og Representantenes hus.

  Cruz ønsker ikke å inngå slike forhandlinger før demokratene lover å ikke heve gjeldstaket som en del av en slik avtale. Cruz stoler ikke på at partifellene vil motsette seg dette dersom det fortsatt ligger på forhandlingsbordet.

  DAGEN I DAG, i 1934: Bonnie & Clyde blir skutt. De berømte bankranerne ble skutt av politimenn fra Texas og Louisiana utenfor byen Sailes i Louisiana. Før de ble stoppet hadde Bonnie & Clyde ranet banker og butikker i to år i Texas, Oklahoma, Missouri, New Mexico og Louisiana. Ransraidet var én av grunnene til at National Firearms Act (NFA) ble innført i 1934, et tidlig forsøk på føderal våpenlovgivning som blant annet gikk ut på å regulere såkalte «gangster våpen».

  Og med det, her er noen av dagens #ampol nyheter:

  Obama-administrasjonen innrømmer at droneangrep har drept fire amerikanere

  Drone

  I et brev til ledere i Kongressen som New York Times har fått tilgang til informerer justisminister Eric Holder om at USA har drept fire amerikanske statsborgere i tidligere droneangrep i Jemen og Pakistan.

  Det har lenge vært kjent at den amerikanske statsborgeren, og radikale muslimen, Anwar al-Awlaki, ble drept av en amerikansk drone i september 2011. Al-Awlakis sønn ble også drept i et annet angrep i Jemen. Dette har derimot ikke blitt bekreftet offisielt fra amerikanske myndigheter før nå.

  Brevet forteller også om to andre drap på amerikanske statsborgere ved hjelp av droner; Samir Khan ble drept i angrepet på Anwar al-Awlaki, mens Jude Mohammed ble drept i et droneangrep i Pakistan.

  De nye opplysningene ble sluppet dagen før president Barack Obama holder en tale om administrasjonens dronebruk, anti-terrortiltak og Guantánamos framtid. Talen holdes ved National Defense Uni­ver­sity i Wash­ington, D.C., og du kan følge talen live på CSPAN.org senere i dag.

  IRS’ Lerner nektet å svare i høringen, Issa mener hun sa fra seg retten til å nekte

  IRS-LernerVi meldte i går at den ansvarlige for IRS’ fordeling av såkalt tax-exempt status, Lois Lerner, ville benytte seg av retten det 5. grunnlovstillegget gir henne til å ikke vitne i den pågående IRS-høringen. Under gårsdagens høring i House Oversight and Government Reform Committee kom hun med en kort uttalelse innledningsvis.

  “I have not done anything wrong,” sa hun til komiteen.

  “I have not broken any laws. I have not violated any IRS rules or regulations, and I have not provided false information to this or any other committee.”

  Etter disse utsagnene nektet hun å svare på noen flere av komiteens spørsmål.

  Lederen for komiteen, representant Darrell Issa (R-California, 49. kongressdistrikt), mener derimot at Lois Lerner sa fra seg sin rett til å nekte å vitne da hun svarte på hans første spørsmål under høringen i går.

  “When I asked her her questions from the very beginning, I did so so she could assert her rights prior to any statement,” sa Issa til Politico.

  “She chose not to do so — so she waived.”

  I stedet for å avslutte høringene satte Issa komiteens arbeid på pause. Issa har dermed rett til å innkalle Lerner igjen senre uten å måtte stevne henne på nytt. Med det sagt så stiller flere eksperter seg tvilsomme til at Lerner har sagt fra seg sine rettigheter i forhold til det 5. grunnlovstillegg bare fordi at hun gav en kort uttalelse innledningvis.

  “I don’t think a brief introductory preface to her formal invocation of the privilege is a waiver,” uttalte blant annet Stan Brand, som var Representantenes hus’ general counsel fra 1976 til 1983.

  Brand mener derimot at det at Lerner har snakket forran Kongressen ved tidligere annledninger kan være et større problem for henne i spørsmålet om hun må vitne eller ikke.

  Veien til Det hvite hus 2016: Paul Ryan skriver bok

  PaulRyanIowaStateFair
  Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no

  National Review melder at kilder nær representant Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. kongressdistrikt) har uttalt at han skriver på sin første store bokutgivelse. Visepresidentkandidaten fra 2012 jobber sammen med advokat Bob Barnett for å skrive en blanding av selvbiografi og politisk manifest:

  So far, Ryan has been doing the writing by himself. The early theme of the draft is a broad discussion of American renewal, with an emphasis on the Republican future and the party’s need to articulate what he calls the “American idea.”

  Behind the scenes, Ryan is worried that the GOP is losing its connection with working Americans, and he has been writing about how the party needs to speak more to those in poverty about empowerment and economic freedom. His recent speeches at the American Enterprise Institute’s Kristol dinner and at Benedictine College have touched on this issue, and Ryan is eager to broaden the argument into chapter form.

  En bokutgivelse slik Team Ryan nå melder er ett av de mange stegene på veien mot et presidentkandidatur i 2016, og Ryan er en av de mange potensielle kandidatene på republikansk side.

  Mens vi er inne på 2016-spekulasjonene: Wisconsin-guvernør Scott Walker (R) besøker i dag IOWA for å delta på en fundraiser…

  Panelet om Obamas vanskelige uker og veien framover

  Panelet1

  I går fikk «Panelet» på AmerikanskPolitikk.no følgende spørsmål:

  Hvordan kommer de siste ukene til å prege Obama-administrasjonen og Wash­ington i tiden fram­over, og hva slags rolle kommer tor­na­doene i Okla­homa til å spille oppe i det hele?

  I tillegg til redaktør Are Tågvold Flaten og bidragsyter Carl Straumsheim bestod panelet denne gangen av Anders Tvegård, NRKs USA-korrespondent, Jan Arild Snoen, kom­men­tator for Minerva, Ing­vild Stub, Minervas Washington-korrespondent, Hilmar L. Mjelde, sti­pen­diat ved Insti­tutt for saman­lik­nande poli­tikk ved Uni­ver­si­tetet i Bergen, Anders Romar­heim, forsker ved Insti­tutt for for­svars­stu­dier, George Goo­ding, pre­si­dent av Mon­ti­cello Society, og Steinar Ottesen, redaktør av PolitiskeNyheter.no.

  Du leser svarene her.


  «Morgenkkaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen.


  Kenneth Flage er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også