Mer

  Morgenkaffen, onsdag 22. mai: Oklahoma, innvandringsreform, IRS og 2016

  Morgenkaffen2God morgen! Det er onsdag, og «Morgenkaffen» er servert.

  Klokken 14 i dag publiserer vi en ny utgave av «Panelet». Paneldeltakerne tar denne gangen stilling til følgende spørsmål: President Obama har vært igjennom et par vanskelige uker, og «Nixon», «Watergate» og «Obama» har blitt nevnt i samme setning gjentatte ganger. Hvordan kommer de siste ukene til å prege Obama-administrasjonen og Washington i tiden framover, og hva slags rolle kommer tornadoen(e) i Oklahoma til å spille oppe i det hele? Stay tuned!

  sitatetI think they should get every penny they need. I’ve been through this. We can do the political games later on, the important thing is to get them the aid as quickly as they need it and not to make a political issue out of it.

  Representant Peter King (R-New York, 2. kongressdistrikt) uttaler seg til Roll Call om viktigheten av å gi Oklahoma den støtten de trenger i etterkant av tornadoenes herjinger.

  DAGEN I DAG, i 1972: President Richard Nixon besøker Moskva. I 1972 besøkte Nixon Sovjetunionen for andre gang i sin politiske karriere, og for første gang som president. Nixon møtte Leonid Brezhnev, og den 26. mai kom de to statslederne til enighet om den kanskje viktigste avtalen under møtene: De ble enige om å redusere antallet antiballistiske missiler til 200 hver.

  Og med det, her er noen av dagens #ampol nyheter:

  Det hvite hus prioriterer Oklahoma

  Obama-Biden-Napolitano
  President Barack Obama delivers remarks on the ongoing response to the devastating tornadoes and severe weather that impacted Oklahoma, in the State Dining Room of the White House, May 21, 2013. Vice President Joe Biden, Homeland Security Secretary Janet Napolitano, and FEMA Deputy Administrator Richard Serino accompany the President. (Official White House Photo by Chuck Kennedy).

  Det hvite hus har, naturligvis, skiftet mye fokus over på situasjonen i Oklahoma og naturkatastrofen der. Obama-administrasjonen gir blant annet løpende oppdateringer av innsatsen på en egen blogg.

  Senere i dag reiser sikkerhetsminister Janet Napolitano til det katastroferammede området for å møte lokale og for å se til at hjelpemannskapet får tilgang på de ressursene de trenger.

  President Obama holdt en tale om tornadoen i Oklahoma i går ettermiddag norsk tid. Han la vekt på at innbyggerne i den katastroferammede byen Moore og andre berørte vil få all den hjelpen de måtte trenge:

  “For there are homes and schools to rebuild, businesses and hospitals to reopen, there are parents to console, first responders to comfort, and, of course, frightened children who will need our continued love and attention. There are empty spaces where there used to be living rooms, and bedrooms, and classrooms, and, in time, we’re going to need to refill those spaces with love and laughter and community,” sa Obama fra Det hvite hus. Du ser hele talen her (og leser den her):

  httpv://youtu.be/dD5wxIdV6eA

  McConnell vil ikke blokkere innvandringsreformen

  MitchMcConnell
  Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

  Politico melder at minoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell (R-Kentucky), ikke vil blokkere «gang of eights» forslag til ny innvandringsreform. McConnells uttalelse kom samme dag som en koalisjon bestående av nesten 150 konservative ledere og Tea Party- medlemmer publiserte et brev med et ønske om at McConnell skal blokkere alle forsøk på å få til en avstemmning rundt reformen.

  “With regard to getting started on the bill — it’s my intention if there is a motion to proceed required, to vote for the motion to proceed so we can get on the bill and see if it we’re able to pass a bill that actually moves the ball in the right direction,” sa Mitch McConnell til pressen.

  McConnell brukte også annledningen til å rose «gang of eight» for deres arbeid med reformforslaget.

  “I think the Gang of Eight has made a substantial contribution in moving the issue forward,” sa McConnell.

  “So far I’m told that the Judiciary Committee hasn’t in any fundamental way undone the agreements that were agreed by the eight senators. So I’m hopeful we can get a bill that we can pass here in the Senate.”

  Obama fortsatt like populær til tross for tøffe uker

  Vi ser nå enda flere tegn på at forrige ukes mange kontroverser rundt Obama ikke ser ut til å ha svekket hans popularitet nevneverdig. I en fersk Washington Post-ABC poll ligger presidentens approvalrating på 51 % – 44 %. Dette er ett prosentpoeng over det den har ligget på ved de siste 2 måneders målinger.

  Washington Post trekker fram flere indikatorer på at det amerikanske folk er optimistiske til Obama og framtiden:

  A bare majority of Americans say they believe that Obama is focused on issues that are important to them personally; just 33 percent think so of congressional Republicans. Brighter assessments of the economy may be one reason that the president has been able to weather controversies. For the first time since the 100-day mark of Obama’s first term, most say they are optimistic about the direction of the economy. More than half, 56 percent, say the economy is on the mend, the most to say so in polls since 2009.

  … men IRS-skandalen har derimot gjort amerikanerne mer skeptiske til de føderale myndighetene:

  The IRS scandal, in particular, has touched a nerve with the public. Nearly three-quarters of Americans say the tax agency’s decision to target conservative groups was inappropriate, with most saying they feel “strongly” that it was wrong. A majority, 56 percent, see the IRS action as a deliberate effort to harass these groups; far fewer, 31 percent, describe it as an administrative mistake.

  … og et flertall tror Obama-administrasjonen forsøker å skjule noe når det gjelder terrorangrepet i Benghazi:

  Most Americans, 55 percent, say they think that the Obama administration is trying to cover up facts about the Benghazi attack; 33 percent say the administration is honestly disclosing what it knows.

  Among Republicans, the sense of a coverup jumps to 81 percent. About 60 percent of independents also see deception in the matter, as do 29 percent of Democrats.

  IRS’ Lois Lerner vil nekte å vitne

  Washington Post melder at den ansvarlige for IRS-avdelingen som fastsetter skattefritak, Lois Lerner, vil bruke retten som det femte grunnlovstillegget gir henne til å ikke vitne for kongressen i dag. Lerner er innkalt av lederen for House Oversight Committee, representant Darrell Issa (R-California, 49. kongressdistrikt), for å vitne om IRS-saken:

  “The committee has been contacted by Ms. Lerner’s lawyer who stated that his client intended to invoke her Fifth Amendment right and refuse to answer questions,” sa House Oversight Committees talsmann Ali Ahmad.

  Ahmad legger til at Lerner likevel må møte opp forran komiteen, og at hun må fremme sin rett til å ikke svare på spørsmål foran kamera:

  “Ms. Lerner remains under subpoena from Chairman Issa to appear at tomorrow’s hearing — the committee has a Constitutional obligation to conduct oversight,” sa Ahmad videre.

  “Chairman Issa remains hopeful that she will ultimately decide to testify tomorrow about her knowledge of outrageous IRS targeting of Americans for their political beliefs.”

  Demokratene ligger godt an i Minnesota foran neste års mellomvalg

  USAvalg-logovalgbloggen skriver Jon Henrik Gilhuus at Demokratene ligger godt an forran 2014-valget i Minnesota:

  Ifølge PPP ligger Min­ne­sotas demo­krater godt an foran 2014-valget. Senator Al Franken har 51-42 i jobb­til­fredshet, og leder alle repub­li­kanske kan­di­dater, selv om ingen av dem er særlig kjente fore­løpig, og nomi­na­sjonen langt fra er klar.

  Den andre sena­toren, Amy Klo­buchar, har over 60% popu­la­ritet, mens tid­li­gere guvernør Tim Paw­lenty ikke har vunnet til­bake den lave opp­slut­ningen han fikk etter det feil­slåtte for­søket på å bli repub­li­ka­nernes pre­si­dent­kan­didat. Også tid­li­gere senator Norm Coleman, som Franken såvidt beseiret i 2008, har nega­tive tall.

  Veien til Det hvite hus 2016: O’Malley posisjonerer seg

  MartinOMalley2
  Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no

   

  Associated Press trakk i går fram Maryland-guvernør Martin O’Malley (50) som en mulig demokratisk presidentkandidat i 2016. AP presenterer ham som en representant for partiets liberale fløy, og legger blant annet vekt på den tidligere Baltimore-borgermesterens evne til å samle inn penger før valg:

  Little-known outside his home state, Maryland Gov. Martin O’Malley has methodically checked the necessary boxes toward earning the reputation of good Democratic soldier as he considers whether to run for president in 2016 — a White House bid that would face long odds.

  O’Malley er en av få demokrater som snakker åpent om å ta over stafettpinnen etter Obama, men han har ikke bestemt seg enda. Også O’Malley beveger seg i Hillary Clintons skygge (som han drev valgkamp for i 2008): Den tidligere utenriksministeren er storfavoritten dersom hun bestemmer seg for å stille i 2016:

  While O’Malley is one of the few Democrats openly talking about succeeding Obama, aides say he hasn’t made any decisions about his political future. That includes whether he would run or not if Clinton, whom he endorsed and campaigned for during her 2008 race, decides to seek the nomination. Democratic insiders say the former secretary of state would be the heavy favorite should she launch a campaign.

  A former head of the Democratic Governors Association, O’Malley is one of the party’s top fundraisers and made clear his national aspirations when he worked to raise more than $1 million for Obama’s re-election campaign, the most of any sitting Democratic office-holder.


  «Morgenkkaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen.


  Kenneth Flage er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også