Mer

  Intrige i Massachusetts?

  Massachusetts demokratiske viseguvernør Tim Murray er etter ryktene klar til å gå av i løpet av dagen. I utgangspunktet skal han overta en stilling som leder for et lokalt handelskammer, men det kan ligge noe mer bak: Murray har nemlig hatt endel skandaler og rykter om skandaler surrende rundt seg en stund, og det har lenge vært klart at han ikke tar gjenvalg. Men hvorfor går han av nå istedet for å bli sittende ut valgperioden?

  Svaret kan være at guvernør Deval Patrick er påtenkt å ta over for justisminister Eric Holder, som har slitt lenge med republikansk motstand, og ikke akkurat har styrket sine aksjer gjennom sin håndtering av den siste ukens skandaler. Men siden demokratene ikke vil gi Murray guvernørvervet, selv ikke for halvannet år, må han gå av først. Dersom viseguvernøren er ute av bildet er det i utgangspunktet administrasjonsminister Bill Galvin som blir guvernør når Patrick drar til Washington.

  En enda mer avansert vri er at Patrick venter til etter suppleringsvalget til Senatet den 25. juni med å gå av, og oppnevner «settesenator» Mo Gowan til ny viseguvernør. Uansett, Patrick er med dette favoritt til å ta over for Holder. You read it here first.

  Oppdatert: Jeg har lest grunnloven til Massachusetts, og såvidt jeg kan tolke den er det ikke anledning for guvernøren til å oppnevne noen erstatter, verken for seg selv eller for viseguvernøren; ei heller har delstatsforsamlingen noe å si i denne sammenhengen. Grunnloven må endres for at Patrick skal kunne påvirke sin egen «arverekkefølge».

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også