Mer

  Morgenkaffen, tirsdag 21. mai: Oklahoma-utgaven

  Morgenkaffen2God morgen! Det er tirsdag, og «Morgenkaffen» er servert.

  DAGEN I DAG, i 1881: USAs Røde kors opprettes. Det var Clara Barton og Adolphus Solomons som stiftet det amerikanske Røde kors. Organisasjonen hadde som mål å gi humanitær bistand til personer som var påvirket av krig og naturkatastrofer.

  Barton (f. 1821) hadde tatt hånd om syke og sårede under den amerikanske borgerkrigen, og ble kjent som ”Angel of the Battlefield” for hennes arbeid. I 1865 fikk Barton i oppdrag av selveste president Abraham Lincoln å lete etter savnede krigsfanger, og hennes arbeid førte til at man kunne identifisere tusenvis av Unionens omkomne. Etter å ha arbeidet for Internasjonale Røde Kors i Europa, returnerte Barton til USA i 1873, og grunnla det amerikanske Røde kors åtte år senere. Organisasjonen mottok sitt første føderale frihetsbrev (charter) i 1900, og Barton styrte organisasjonen til hun var i 80-årene.

  Og med det, her er noen av dagens #ampol nyheter:

  Mange omkomne etter voldsom tornado i Oklahoma

  Oklahoma
  Helikopterbilder vitner om de voldsomme ødeleggelsene i Moore, Oklahoma.

  I går kveld traff en enorm tornado byen Moore, i nærheten av Oklahoma City, en av flere stormer som har herjet området de siste dagene. Oklahomas delstatshus avbrøt sine høringer da stormen nærmet seg, det var full utrykning i gatene, og byens innbyggere ble beordret til å holde seg innendørs. Det hjalp ikke. I skrivende meldes det om minst 91 omkomne etter gårsdagens voldsomme tornado, deriblant 20 barn.

  President Barack Obama signerte Oklahoma disaster declaration i går kveld

  Obama-Oval-Fallin
  President Barack Obama på telefonen med Oklahoma-guvernør Mary Fallin, 20. mai 2013 (Official White House Photo by Pete Souza)

  Obama-administrasjonen var raskt ute med å love støtte til Oklahoma og de pårørende etter gårsdagens katastrofe. USAs sikkerhetsminister (Homeland Security Secretary) Janet Napolitano forsikret Oklahoma-guvernør Mary Fallin (R) om at Obama-administrasjonen ville bistå Oklahoma med alle tilgjengelige midler (Huffington Post har mer). President Barack Obama var også på telefonen med Fallin i går. Senere på kvelden undertegnet Obama en erklæring som betegner de berørte områdene i Oklahoma (fra og med 18. mai) som katastrofeområder, og føderale midler stilles til rådighet:

  «The President today declared a major disaster exists in the State of Oklahoma and ordered Federal aid to supplement state and local recovery efforts in the area affected by severe storms and tornadoes beginning on May 18, 2013, and continuing.

  The President’s action makes federal funding available to affected individuals in the counties of Cleveland, Lincoln, McClain, Oklahoma, and Pottawatomie.»

  Fox News raser etter nye DoJ-avsløringer

  DOJForrige uke ble det kjent at Justisdepartementet (Department of Justice) fikk innsyn i telefonbruken til Associated Press over en to-måneders periode.

  I går ble det kjent at DoJ har anklaget Fox News-reporter James Rosen for medvirkning til nasjonale sikkerhetslekkasjer.

  I 2010 skal DoJ i hemmelighet ha fått tak i telefonsamtaler og e-poster fra Rosen i en periode over to måneder. DoJ skal også ha overvåket reporterens besøk til utenriksdepartementet, og skal ha etterforsket om Rosen fikk tilgang til informasjon om nasjonal sikkerhet. House Judiciary Committee har nå startet en etterforskning for å se om departementet handlet lovlig, eller om handlingene var grunnlovsstridige. Uavhengig av etterforskningens utfall, raser visepresident i Fox News, Michael Clemente (via Fox News):

  «We are outraged to learn today that James Rosen was named a criminal co-conspirator for simply doing his job as a reporter,» Clemente said. «In fact, it is downright chilling. We will unequivocally defend his right to operate as a member of what up until now has always been a free press.»

  The case has also caught the attention of Congress. Sen. Marco Rubio, R-Fla., said in a statement Monday he was «very concerned» about the reports of «possible criminal prosecution for doing what appears to be normal news-gathering protected by the First Amendment.»

  Det hvite hus visste om IRS-skandalen, men presidenten ble ikke informert

  IRS_Building_WideJay Carney, Obamas pressesekretær, meldte i går at medlemmer av Obama-administrasjonen ble informert om den interne etterforskningen i IRS så tidlig som 16. april, men at presidenten selv ble holdt utenfor.

  White House Counsel Kathryn Ruemmler skal ha fått beskjed om den nesten fullførte rapporten i slutten av april. Hun skal deretter ha informert en rekke i staben ved Det hvite hus, deriblant stabssjef Denis McDonough. Ruemmler bestemte seg derimot for å ikke informere Obama om den pågående etterforskningen (via New York Times):

  “She made the decision or the judgment that it was not necessary or appropriate to inform the president of this, and that didn’t happen,” said Jay Carney, the White House press secretary. “And most importantly, no action was taken by anyone in this building to intervene.”

  He added that the president would not have acted even if he had known. “Obviously, that would be wholly inappropriate,” Mr. Carney said.

  IRS-skandalen vil opp til ytterligere høringer i Kongressen senere denne uken. New York Times gir deg noen av spørsmålene (med svar) som trolig vil bli stilt under disse høringene.

  Republikanere bør trå forsiktig i kjølvannet av skandalene

  Benghazi, IRS, og DoJ. Skandalene kom på løpende bånd for Obama-administrasjonen forrige uke, noe som naturlig nok kan være effektivt skyts for republikanerne i de kommende ukene, for ikke å snakke om mellomvalget i 2014-valget. Mens enkelte ytterliggående republikanere snakket om at Obama burde bli stilt for riksrett, begynner nå flere republikanere å oppfordre sine partifeller til å trå varsomt i kjølvannet av skandalene. For kraftige angrep mot Obama-administrasjonen kan slå tilbake på GOP, noe blant annet representant Tom Cole (R-Oklahoma, 4. kongressdistrikt) er klar over.

  Til Huffington Post hadde han følgende å melde:

  «I think people are beginning to think, `Is anybody running the government up there?'» said Rep. Tom Cole, R-Okla., a close ally of House Speaker John Boehner. «Incompetence, detachment, lack of oversight. I think the damage is going to be real and lasting for the president.»

  Cole, however, said Boehner and other party leaders are keenly aware that Republicans can overdo their attacks, and even build sympathy for Obama, if their criticisms appear nakedly political or not supported by facts.

  «We’ve actually had a lot of discussions about that,» Cole said.

  Republican leaders wince when their more zealous colleagues talk of impeaching Obama. Cole said the House committee inquiries are being led by level-headed, fact-seeking Republican chairmen. «You’re not going to find ham-handed stunts, politics and shout-outs» from them, he said.

  Enkelte demokrater er på sin side bekymret for hva skandalene har å si for mellomvalget i 2014. En demokratisk partistrateg sier følgende til POLITICO:

  “I really do believe that one of the most important factors that caused Republicans to lose the House in 2006 was Hurricane Katrina. It played into what voters felt about Republicans — that they don’t care and that they don’t care about government,” the senior party strategist said.

  The IRS scandal “plays into what people think about Democrats, that we like big government. … It makes it harder to play in Republican districts.”

  Utenriksdepartementet forbedrer sikkerheten ved amerikanske ambassader

  Etter angrepet på den amerikanske ambassaden i Benghazi den 11. september 2012, har det amerikanske utenriksdepartementet nå bestemt seg for å innføre ytterligere sikkerhetstiltak ved såkalte ”high-threat embassies”. Planene vil innføres i løpet av sommeren, og medfører blant annet å sende ytterligere sikkerhetsstyrker til ambassadene, forbedre treningen for ansatte, og å bruke millioner av dollar på førsteklasses overvåkningsutstyr (via New York Times):

  The department is racing to fulfill the recommendations as threats against United States Embassies in Egypt, Yemen and other hazardous places have sharply increased in recent months. But the department’s ability to correct the security flaws, the financing for it, and the review panel itself, led by the veteran diplomat Thomas R. Pickering, have all come under attack from House Republicans who have seized on the Benghazi issue.

  “It remains to be seen how well the State Department implements the board’s recommendations,” said Representative Ed Royce, a California Republican who heads the House Foreign Affairs Committee. “But for any changes to succeed, they must embrace responsibility and accountability at senior levels, which hasn’t happened in this case.”

  Even Democrats who have criticized Republicans for what they say is the politicization of the Benghazi episode vow to scrutinize the government’s response. “We need to make sure they’re following through,” said Representative Eliot L. Engel of New York, the Foreign Affairs Committee’s ranking Democrat. “We have to make sure there are no future Benghazis.”

  «Gang of Eight» splittet i spørsmål om skattelette

  Demokratiske og republikanske medlemmer av Gang of Eight, komiteen som er ansvarlig for innvandringsreformen, havnet i går i en diskusjon angående skattelette for innvandrere. Earned Income Tax Credits (EITC) er (i uhyrlig korte trekk) et velferdsordning som gir familier med lav inntekt penger tilbake på skatten.

  Senatorene Chuck Schumer (D-New York) og Dick Durbin (D-Illinois) vil gjøre EITC tilgjengelig for innvandrere med en såkalt Registered Provisional Immigrant Status (RPI). Dersom den nåværende innvandringsreformen går gjennom, vil det være elleve millioner mennesker oppført som RPI. Senatorene Lindsey Graham (R-South Carolina) og Jeff Flake (R-Arizona) var imot forslaget, som ble nedstemt.

  Det faktum at det er klare uenigheter innad i åtterbanden, er dårlig nytt for den omdiskuterte reformen. Den skal diskuteres i Senatet den kommende måneden.

  Les mer hos The Hill:

  “EITC is generally available to anyone who has a Social Security number and many are abusing that today we’ve discovered but as these RPIs are established and get a Social Security number, they will qualify it appears under the law for Earned Income Tax Credit,” Sessions said.

  Sessions disputed what he called claims by the Gang of Eight that immigrants with temporary legal status would not receive federal benefits.

  “This would grant such benefits to millions and be a substantial burden on our country’s finances at a time we’re desperately trying to reduce our deficits,” he said.

  An aide to Sessions said “every year billions [of dollars] of tax credits go to illegal immigrants.”

  En annen innvandringsrelatert sak: Teknologiindustrien er svært mektig i USA, og er samtidig lite begeistret for innvandringsreformen. Nå vil flere lobbyister forsøke å endre lovforslaget. Les mer hos New York Times.

  President Obama ber Myanmar om å stanse vold mot muslimer

  Mandag fant en historisk begivenhet sted i Det hvite hus: president Thein Sein ble Myanmars første statsleder som besøkte Det ovale kontor på 47 år. Etter møtet fortalte president Obama de fremmøtte journalistene at han var fornøyd med Myanmars demokratiseringsprosess, men at landet enda har langt igjen.

  Obama var særlig bekymret for den etniske volden i landet, hvor nesten 200 muslimer har blitt drept, og om lag 140 000 har blitt drevet på flukt (via Reuters):

  Obama said the Myanmar leader had assured him that he intends to move forward on releasing more political prisoners and institutionalizing political reforms that have already taken place. Thein Sein also vowed to resolve ethnic conflicts by incorporating all communities into the political process, Obama said.

  «I also shared with President Sein our deep concern about communal violence that has been directed at Muslim communities inside Myanmar. The displacement of people, the violence directed towards them needs to stop,» Obama said.

  President Obama skal møte med president Xi Jinping for første gang

  Xi Jinping er Kinas nye president. Neste måned skal han møte president Barack Obama for første gang. Det hvite hus melder at de to skal møtes i California, og at de to statslederne ønsker å diskutere en rekke tema, deriblant hvordan man kan forsterke forholdet mellom USA og Kina.

  Pressemeldingen fra Det hvite hus lyder som følger (via Washington Post):

  “President Obama and President Xi will hold in depth discussions on a wide range of bilateral, regional and global issues. They will review progress and challenges in U.S.-China relations over the past four years and discuss ways to enhance cooperation, while constructively managing our differences, in the years ahead.”

  President Obama besøker Afrika for første gang siden 2009

  Det hvite hus kunngjorde i går at president Barack Obama skal besøke Afrika fra 26. juni til 3. juli. Dette blir Obamas første besøk til kontinentet siden 2009. Presidenten skal besøke Senegal, Sør-Afrika, og Tanzania, og Det hvite hus melder at presidenten ønsker å, som de selv sier det: “reinforce the importance that the United States places on our deep and growing ties with countries in sub-Saharan Africa” under turen.

  Les mer hos The Hill.

  Minnesota: Jevnt løp mellom Bachmann og Graves

  Bachmann-Iowa-Huckabee
  Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no

  Representant Michele Bachmann (R-Minnesota, 6. kongressdistrikt) får en tøff kamp under 2014-valget, skal vi tro en fersk meningsmåling. På mandag slapp Bachmanns største utfordrer, Jim Graves (D), en meningsmåling foretatt av Public Policy Polling, som viste at han for øyeblikket leder med 47 prosent mot Bachmanns 45 (feilmargin på 4,4 prosent). Graves var kun 5000 stemmer unna å slå Bachmann i 2012, og nå ligger det an til nok en tett kamp om Minnesotas sjette kongressdistrikt.

  Det er ikke bare på meningsmålingene Bachmann sliter for tiden. Federal Election Commission åpnet nylig en etterforskning mot henne, etter anklager om at Bachmann skal ha betalt en delstatssenator fra Iowa for å jobbe for presidentkampanjen hennes. På søndag ble det klart at FBI også tar del i etterforskningen. Les mer hos POLITICO, og se hele meningsmålingen her.

  New Jersey: Barbara Buono ute med ny reklamefilm

  USAvalg-logoNew Jersey-guvernør Chris Christie (R) ligger godt an i guvernørracet i New Jersey, og i går kom utfordrer Barbara Buono (D) ut med en ny reklamefilm. I filmen gjør Buono det hun kan for at folk skal huske etternavnet hennes, og trekker inn den svært populære New York-guvernøren Andrew Cuomo (D).

  Jon Henrik Gilhuus kom med følgende kommentar på valgbloggen i går kveld: «Hen­sikten er vel å banke inn hennes for­holdsvis ukjente navn i folks bevissthet på en «vittig» måte. Jeg over­later til leserne å avgjøre om hun lykkes…»:

  httpv://youtu.be/RvG3ngLfW0Q

  Veien til Det hvite hus 2016: Rand Paul har donert 10 000 dollar til New Hampshire GOP

  Mange forventer at senator Rand Paul (R-Kentucky) skal stille som presidentkandidat i 2016. Paul var hovedtaler på gårsdagens Liberty Dinner i New Hampshire, og CNN melder at den konservative republikaneren har donert 10 000 dollar til Det republikanske partiet i New Hampshire. «The Live Free or Die State» følger etter Iowa i valgkalenderen, og har status som ”first-in-the-nation primary” (via CNN):

  New Hampshire Republican Party Chairwoman Jennifer Horn described Paul as «a strong Republican voice for limited government» and said he will be thanked for his donation at the dinner.

  Paul is one of many Republicans considering a run for the White House and the second to visit the Granite State in recent weeks, home to the first-in-the-nation primary. Earlier this month, Louisiana Gov. Bobby Jindal attended a fundraiser for New Hampshire Senate Republicans.

  Til slutt:

  Washington Posts alltid like innsiktsrike Chris Cillizza med artikkelen ”How President Obama got out of balance on leaks”. Du leser en smakebit her:

  To be clear: No one is alleging that the federal government broke any laws in either the AP or Rosen cases. But, it’s also quite clear that the Obama Administration is aggressively attacking leakers and the journalistic leekees (is that a word?) in a way that is entirely different than past administrations.

  While Obama’s senior team insists these decisions were made independently of him, there’s clearly a tone being set from the top down — and it’s a tone that Obama has long held, dating back to his days as a candidate. Obama and his top campaign aides prided themselves during the 2008 and 2012 races for their tight-knittedness and their lack of leaks. The “no drama Obama” mantra became a point of pride. And, that lack of drama — particularly when it comes to issues like the IRS and AP — runs counter (either directly or indirectly) to Obama’s past pledges to be the “most transparent administration in history.”


  «Mor­gen­k­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen.


  Vebjørn Bar­laup er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også