Mer

  Søndagskaffen, 19. mai: Skandaleuke-utgaven

  Ampol-kaffen

  God ettermiddag! «Søndagskaffen», med noen av helgens og ukas viktigste saker fra amerikansk politikk, er servert.

  sitatetI’m not a fan of the president, in case you didn’t know that.

  Tidligere presidentkandidat Mitt Romney deltok på «The Tonight Show» med Jay Leno på fredag. Den tid­li­gere Massachusetts-guvernøren uttalte seg også om den pågå­ende IRS-skandalen og andre aktu­elle tema. Det leser du mer om her, og under dagens nyheter.

  DAGEN I DAG, i 1864: President Lincoln foreslår lik behandling for ofre etter krig, uavhengig av rase. Presidenten skriver et brev til Senator Charles Sumner, som på denne tiden var en sterk motstander av slaveriet og den forskjellsbehandlingen som forelå. I brevet foreslår Lincoln at enker og barn av soldater som har dødd i kamp, skal ha de samme rettighetene uansett hvilken rase de har. To år senere, i 1866, ble en lov vedtatt i Kongressen som tilbyr svarte mennesker de samme rettigheter som hvite hadde hatt til nå.

  Og med det, her er noen av dagens #ampol nyheter:

  Romney: «Benghazi hadde ingen innvirkning på presidentvalget»

  Mitt Romney deltok som nevnt på Jay Lenos «The Tonight Show» på fredag. Romney kommenterte blant annet den siste tids avsløringer omkring terrorangrepet i Benghazi, og om hvordan den 11. september 2012 preget presidentvalget:

  “I don’t think it would have changed the election. I don’t go back and look at: ‘Gee, if this would have happened differently, could I have won?’ I wish I had won. I wish I was there now.”

  Kongressen positiv til nye sanksjoner mot Iran – Obama-administrasjonen lunken

  Til tross for Obama-administrasjonens lunkne holdning til nye sanskjoner mot Iran, er det nå stemning i Kongressen for ytterligere sanksjoner. Flere ledere i Kongressen tok til orde for nye, harde sanksjoner mot Iran i høringer denne uken. President Obama ønsker å la diplomati gjøre jobben enn så lenge.

  “There’s an enormous amount of jockeying going on, with the obvious normal tension between hard-liners and people who want to make an agreement. We don’t need to spin this up at this point in time», uttaler utenriksminister John Kerry.

  Blant senatorene som nå tar til orde for nye sanksjoner mot Iran er Joe Manchin (D-West Virginia), Mark Kirk (R-Illinois) og James Inhofe (R-Oklahoma).

  Oppdatering fra valgbloggen: Republikanernes nominasjonsmøte i Virginia

  USAvalg-logoRepub­li­ka­nerne nomi­nerer i 2013 sine kan­di­dater til Vir­gi­nias tre del­stats­verv via et nomi­na­sjons­møte, i mot­set­ning til de nor­male pri­mær­val­gene. Valgene gikk av stabelen i går, og Jon Henrik Gilhuus live-blogget mens de fleste andre fikk med seg Grand Prix-finalen.

  Ken Cuccinelli stilte uten utfordrer, og ble formelt nominert til republikanernes guvernørkandidat i Virginia.

  Earl Walter Jackson, pastor og advokat fra Ches­a­peake — den eneste svarte kan­di­daten i år — ble nominert som republikanernes viseguvernør-kandidat. Gilhuus beskrev overraskelsen på følgende måte: «Jackson vant det hele med over 55% av de vek­tede stem­mene i fjerde vote­ring. Dette var en sen­sa­sjon, idet Jackson er noe av en «evig kan­didat», og ikke har noe særlig orga­ni­sa­sjons­ap­parat. Tale­ga­vene var nok til å kapre et fler­tall på kon­ventet, noe som alene burde tilsi at Vir­ginia går for pri­mær­valg heretter.»

  Mark Obens­hain, en innsider som er sønn og bror av tid­li­gere parti­for­menn, ble nominert som republikanernes justisministerkandidat.

  Du leser mer om gårsdagens nominasjonsmøte, samt Gilhuus’ live-blogg, her.

  Obama hadde den «verste uka» i Washington

  Washington Post-bloggen «The Fix» kårer hver uke en «vinner» i kategorien «Worst Week in Washington.» President Barack Obama «vant» kåringen for sjette gang denne uken:

  Monday launched several political story lines — none of them good for President Obama.

  The IRS acknowledged that the flagging of applications for tax-exempt status from conservative groups went beyond a branch in Cincinnati — and that officials in Washington and two other cities were also involved. The Associated Press revealed that the Justice Department had secretly obtained two months’ worth of phone records for its reporters. And Republicans continued to describe Benghazi as the greatest foreign policy cover-up since, well, ever. (That last one might wind up being a positive development for Obama in the long run, but we digress.)

  As if the president needed any more bad news, there was this: The whole of these stories was greater than the sum of their parts. That is, they all had a convenient strain tying them together: government overreach. Or, put more sinisterly, the government thinks it knows better than you.

  After a slow start to the week — waiting until Monday to respond to the IRS incident looks in hindsight to have been a mistake — Obama tried to steer into the skid. He worked like hell to differentiate Benghazi (a partisan witch hunt, in his estimation) from the AP (a complicated matter of balancing national security and First Amendment concerns) from the IRS (a failure that required heads to roll).

  A valiant effort. But for a president who wanted to spend the week, and the weeks to come, talking immigration and the budget, the events of the past seven days virtually ensure he won’t be doing that anytime soon.

  Enda et eksempel på hvorfor Obama hadde en dårlig uke.

  Ukas beste politiske karikatur

  Ukas beste poli­tiske kari­katur kommer fra Adam Zyglis (The Buf­falo News):

  1-BarackNixon

  Vi har som vanlig pub­li­sert flere av ukas beste poli­tiske kari­ka­turer på Face­bo­ok­siden vår.

  Obamas Weekly Address

  I denne ukas «Weekly Address» fokuserer President Obama på økonomien og hvordan han mener middelklassen er selve motoren for økonomisk vekst. For å oppnå enda bedre resultater framover, i følge Obama, må det investeres i jobber, ferdigheter og mulighteter:

  httpv://youtu.be/-ZJvRzOdSCw

  Republikanernes Weekly Address

  For republikanerne er det denne uka Representant Andy Harris (R-Maryland, 1. kongressdistrikt) som holder den ukentlige talen til det amerikanske folket. Harris fokuserer på følgene av President Obamas helsereform, populært kalt «Obamacare»:

  httpv://youtu.be/duj0VZ48TDA

  West Wing Week

  httpv://youtu.be/q2mw-lob2uA

  Søndagsshowene

  Det er søndag, og dermed duket for de ukentlige søndagsshowene som preger nyhetsbildet i morgen (Besøk iTunes, Stitcher o.l for podcast).

  POLITICO gir oss dagens program. Vi oppsummerer som vanlig det viktigste for deg i morgen tidlig:

  • NBCs “Meet the Press”: Senate Minority Leader Mitch McConnell (R-Kentucky), White House senior adviser Dan Pfeiffer, Rep. Dave Camp (R-Mich.), chairman, House Ways and Means Committee, Rep. Xavier Becerra (D-Calif.), chairman, House Democratic Caucus, Former Defense Secretary Donald Rumsfeld.
  • ABCs “This Week”: White House senior adviser Dan Pfeiffer, Sen. Bob Menendez (D-N.J.), chairman, Senate Foreign Relations Committee, Sen. Rob Portman (R-Ohio), Rep. Tom Price (R-Ga.), Rep. Charles Rangel (D-N.Y.)
  • CBSs «Face the Nation»: White House senior adviser Dan Pfeiffer, Senate Minority Whip John Cornyn (R-Texas), Rep. Jason Chaffetz (R-Utah), Associated Press President and CEO Gary Pruitt.
  • CNNs «State of the Union»: White House senior adviser Dan Pfeiffer, Sen. Rand Paul (R-Ky.), Democratic strategist Donna Brazile, Republican strategist Ana Navarro.
  • «Fox News Sunday»: White House senior adviser Dan Pfeiffer, Rep. Paul Ryan (R-Wis.), chairman, House Budget Committee, Former Rep. Dennis Kucinich (D-Ohio), Former Bush adviser Karl Rove.

  Til slutt: Stephen Colberts tale for avgangskullet ved University of Virginia

  Komikeren Stephen Colbert talte i går til avgangskullet ved University of Virginia. Enjoy:

  httpv://youtu.be/kNkxQKGex28

  AmerikanskPolitikk.nos Hilde Eliassen Restad var på plass, og hun kommer med et par bloggposter fra USA-turen etter hjemkomsten.

  Pre­si­dent Barack Obama taler i dag til avgangs­kullet ved More­house Col­lege i Atlanta, Georgia.

  Saker fra uka som gikk:

  Søndag 12. mai:

  Mandag 13. mai:

  Tirsdag 14. mai:

  Onsdag 15. mai:

  Torsdag 16. mai:

  Fredag 17. mai:


  «Mor­gen­k­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen.


  Marius Bjerknæs er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også