Mer

  Nominasjonsmøte i Virginia

  Republikanerne nominerer i 2013 sine kandidater til Virginias tre delstatsverv via et nominasjonsmøte, i motsetning til de normale primærvalgene. Partiene står fritt til selv å velge, og i 2012 avgjorde flere av demokratenes fylkeslag sine nominasjoner av kongresskandidater via nominasjonsmøter.

  Disse partimøtene domineres av de engasjerte partilojalistene som i demokratenens tilfelle står til venstre og i republikanernes tilfelle til høyre for den jevne primærvelger. Demokratene har valgt å avholde primærvalg tirsdag 11. juni, mens republikanerne altså nominerer sine kandidater til guvernør, viseguvernør og justisminister på partimøtet 18. mai.

  Jeg kommer til å forsøke å liveblogge fra republikanernes nominasjonsmøte i morgen, men her er en kjapp oppsummering av kandidatene:

  1) Det er kun en republikansk kandidat til guvernør; nåværende justisminister Ken Cuccinelli får denne nominasjonenen.

  2) Det er syv kandidater til viseguvernørvervet, som i åtte år har vært holdt av republikaneren Bill Bollings. Han funderte på å stille til guvernør, og vurderte til og med et uavhengig kandidatur, men avsto til slutt. Kandidatene:

  Jeannemarie Devolites Davis: Tidligere delstatsrepresentant fra Fairfax fylke. Vil nok få noe støtte fra de nordlige deler av staten, men altfor moderat til å ta et flertall. Gift med tidligere kongressmann Tom Davis.

  Scott Lingamfelter: Var i hæren i tredve år før han ble valgt inn i delstatshuset fra Prince William fylke. Konservativ, og har støtte fra tidligere kongressmann Allen West. En god «nummer to» for de aller fleste kandidater, så dersom han klarer å unngå å bli slått ut i starten kan han vinne dette.

  Earl Walter Jackson: Pastor og advokat fra Chesapeake; den eneste svarte kandidaten i år. Sterkt konservativ rabulist som neppe vil trekke mange stemmer selv i denne forsamlingen.

  Steve Martin: Delstatssenator fra Richmondområdet siden 1994. Vært forholdsvis anonym i disse årene, og vil neppe trekke mange stemmer.

  Pete Snyder: Teknologigrunder og forretningsmann. Definitivt den mest velstående kandidaten, men det har vært reist tvil om hvor konservativ han egentlig er. Minimal politisk erfaring, men den eneste kandidaten som har kjørt TV-reklamer. Favoritt, men kan få problemer dersom han blir stående igjen mot f.eks. Lingamfelter.

  Corey Stewart: Leder av fylkesrådet i Prince William siden 2007. Har erfaring med utøvende verv fra fylket, og er kjent for en hard linje mot ulovlige innvandrere. Har kjørt en aggressiv kampanje mot en del andre kandidater og har neppe popularitet til å oppnå 50%.

  Susan Stimpson: Leder av Stafford fylkesråd. Politisk erfaring og visstnok sterk til å føre valgkamp. Har mesteparten av Tea Party-støtten og et visst navn blant Ron Paul-tilhengerne, men kan få vansker med å trekke nok moderate til å toppe 50%.

  3) Justisministervervet innehas av Ken Cuccinielli, som etter åtte år sikter mot guvernørjobben. To tradisjonelle konservative kandidater stiller til vervet; delstatsrepresentant Rob Bell og delstatssenator Mark Obenshain. Bell har samlet inn mer penger, og kjører nok en litt mer tradisjonell grarotkampanje, mens Obenshain er sønn og bror av tidligere partiformenn, og er litt mer av en innsider. Det er svært lite politiske forskjell på disse to, og kampanjene har vært pyntelige.

  Liveblogging:

  09:11 – Jackson vant det hele med over 55% av de vektede stemmene i fjerde votering. Dette var en sensasjon, idet Jackson er noe av en «evig kandidat», og ikke har noe særlig organisasjonsapparat. Talegavene var nok til å kapre et flertall på konventet, noe som alene burde tilsi at Virginia går for primærvalg heretter.

  02:19 – Jupp. Fjerde votering. Jackson vs Snyder. God natt herfra!

  02:12 – Ryktet sier at Stewart er ute og at dette kommer til å koke ned til Jackson mot Snyder. Hvis det er et fingerbøl sunn fornuft i delegatene velger de Snyder.

  01:48 – Etter å ha erfart Alan Keyes, Allen West og Michael Steele bør republikanerne være svært forsiktige med å nominere svarte konservative. De trekker ikke nevneverdig med svarte velgere, og frastøter seg mange hvite med sin religiøse konservatisme.

  01:21: Lingamfelter og Stimpson er ute. Jackson, Snyder og Stewart går videre til 3. runde.

  00:51: Lingamfelter er ute, og gir sin støtte til Snyder i 3. runde.

  00:29 – Det kan se ut til at rekkefølgen i 2. runde er Jackson, Snyder og Stewart. Jackson har ikke plukket opp så mange stemmer i denne runden, og kan ha et tak godt under 50%, noe Stewart også ganske sikkert har. Det kan se lyst ut for Snyder.

  00:26 – Ryktene begynner å gå om andre opptellingsrunde, så tallene bør snart være klare.

  23.23 – 12,7% av førstestemmene ble eliminert i første votering. 0,5% skilte andreplassen fra fjerdeplassen. Dette kan bli en laaaang kveld.

  23:21 – Årsaken til at det tok så grusomt lang tid med første opptelling var visstnok at det var svært jevnt i justisministervalget. Da det var klart at Obenshain hadde vunnet valgte Bell å trekke seg for å få enstemmighet om valget.

  23:19 – Ryktene sier at Cuccinelli ikke vil bli veldig happy dersom konventet nominerer Jackson eller Stewart. Han kan komme til å måtte smile bittert i løpet av aftenen.

  23:15 – Rekkefølgen fra første votering var visstnok 1) Jackson, 2) Stimpson, 3) Stewart, 4) Snyder og 5) Lingamfelter. Det store spørsmålet nå er om noen har et uforholdsmessig stort antall delegater som forlater åstedet?

  23:11 – Andre votering er igang, mange delegater har visstnok forlatt området.

  22:50 – Etter en opptellingsrunde som har tatt nesten 3.5 time er det klart at Davis og Martin er ute.

  22:24 – Mark Obenshain er nominert til justisminister for det republikanske partiet i Virginia.

  22:11 – Salen morer seg med å kaste papirfly. Åtte tusen delegater, ukjent antall ark. Herre.

  22:10 – Over to og en halv time, og fortsatt ikke ferdige med første tellerunde. Dette er elendig reklame for republikanernes administrasjonskompetanse i Virginia.

  21:41 – Det ble visstnok foretatt en andre opptelling, men delstatssenator Obenshain skal, igjen ifølge ryktene, ha vunnet nominasjonen til justisminister.

  21:39 – Det går også et rykte om at predikant E. W. Jackson sensasjonelt nok leder opptellingen. Det vil være en skikkelig bombe om han blir nominert.

  21:35 – Et rykte går om at Jeannemarie Davies og Steve Martin er slått ut i første runde. Ingen offisielle tall ennå.

  21:17 – To timer og fortsatt ikke ferdig med å telle første runde.

  19:26 – Herregud. Ordstyrer har visstnok opplyst om at voteringsrundene kan ta opptil 90 minutter. Hver.

  19:23 – Det er visstnok litt over 8,000 stemmeberettigede på nominasjonsmøtet.

  19:17 – Bells valgtale var ekstremt populær. Ville vært gedigent politisk selvmål om konventet går hen og nominerer en annen kandidat til justisminiservervet en han som den nåværende justisministeren og nylig nominerte guvernørkandidaten vil ha…

  19:09 – Forutsatt at ingen får over 50%, vil to kandidater bli eliminert i hver av de to første valgrundene; deretter den femte, og hvis nødvendig en fjerde runde mellom de to med flest stemmer.

  19:07 – Justisministerkandidatene Bell og Obenshain skal holde sine valgtaler.

  19:04 – Cuccinelli gir sin støtte til delstatssenator Obenshain i kampen om hvem som skal bli nominert til ny justisminister. Det burde avgjøre saken.

  19:02 – Første runde av voteringen for viseguvernørvervet er i gang.

  18:12 – De holder visstnok på og introduserer kandidatene til viseguvernør nå.

  17:45 – Vi har mistet både lyd og bilde fra Virginia.

  17:36 – Lyden, som har vært grusom hele tiden, har nå kuttet ut fullstendig.

  17:20 – Justisminister Cuccinelli taler til møtet.

  17:15 – Cuccinellis kone taler til møtet.

  17:10 – Nå kjøres en reklamevideo for guvernørkandidat Cuccinelli.

  17:00 – Bobby Jindal, guvernør i Louisiana, har akkurat holdt en tale.

  16:51 – Ken Cuccinelli er nominert som republikanernes kandidat til guvernør.

  16:45 – Du kan følge nominasjonsmøtet her.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også