Mer

  Morgenkaffen, torsdag 16. mai: IRS-skandalen ruller videre

  Morgenkaffen2 God morgen! Det er torsdag, og «Morgenkaffen» er servert.

  sitatetMy question isn’t about who’s going to resign, my question is who’s going to jail over this scandal?

  Speaker of the House John Boehner (R-Ohio, 8. kongressdistrikt) sitert av The Hill angående IRS-skandalen.

  DAGEN I DAG, i 1960: Paris-samtalene mellom USA og Sovjetunionen kollapser. Samtalene brøt sammen etter det ble kjent at et amerikansk spionfly ble skutt ned av Sovietunionen. USA forsøkte først å benekte at det var et spionfly, men forklaringen falt sammen etter bilder fra flyvraket og innrømmelser fra piloten Gary Francis Powers.

  Og med det, her er noen av dagens #ampol nyheter:

  Obama om IRS- skandalen: «Jeg er rasende», annonserer at den midlertidige IRS-sjefen trekker seg

  Redaktør Are Tågvold Flaten ble intervjuet på NRK Dagsnytt om AP- og IRS-saken i går (ca 14:23 ut i sendingen). Det siste spørsmålet gikk på om Obama ville komme med en ny uttalelse om (IRS)saken snart. Uttalelsen kom ved midnatt i går norsk tid:

  httpv://youtu.be/T3klq5xakqA

  Vår mann i Washington, D.C., Carl Straumsheim, skrev deretter dette:

  Pre­si­dent Barack Obama meldte onsdag kveld at den fun­ge­rende sjefen for USAs skatte­etat (Internal Revenue Ser­vice), Steven Miller, har trukket seg fra stil­lingen — det første steget mot å rydde opp i de mange skan­da­lene som har rystet Obama-administrasjon den siste tiden.

  På fredag inn­rømmet IRS at det stat­lige organet hadde revi­dert et stort antall søk­nader om skatte­fritak fra orga­ni­sa­sjoner med (blant annet) ordene «Tea Party» eller «Patriot» i navnet, samt orga­ni­sa­sjoner som kri­ti­serte mydig­he­tene i Wash­ington. Slike begrep for­bindes ofte med kon­ser­va­tive grupper.

  «Ame­ri­ka­nere har rett til å være rasende — og jeg er rasende. Jeg tole­rerer ikke slik opp­førsel,» sa Obama onsdag kveld.

  Sammen med hørin­gene om angrepet på USAs kon­sulat i Beng­hazi, Libya, og jus­tis­de­par­te­men­tets (Depart­ment of Jus­tice) hem­me­lige innsyn i The Associated Press’ sine tele­fon­re­gister i fjor vår, has IRS-skandalen skapt mye hodebry for Obama-administrasjonen. Kri­tikken har haglet fra repub­li­ka­nere, som har sam­men­liknet Obama med tid­li­gere Pre­si­dent Richard Nixon og Watergate-skandalen.

  «Jeg lurer ikke på hvem som må trekke seg,» sa Speaker John Boehner (R-Ohio, 8. kon­gress­dis­trikt) torsdag. «Jeg lurer på hvem som bør sendes i fengsel etter denne skandalen.»

  Det er enda ikke avgjort hvem som skal erstatte Miller. Miller var kun fun­ge­rende sjef, og han skulle uan­sett slutte om tre uker (!). Han er dermed et høyst sym­bolsk offer, som ikke styrte IRS før sent i fjor.

  Senator Marco Rubio (R-Florida) sa i går følgende om IRS og metodene for å fokusere spesielt på konservative grupper: «These Are the Tactics of the Third World«. Obamas tidligere sjefsstrateg David Axelrod, gjorde for sin del et poeng av at de føderale myndighetene er såpass store og omfattende at Obama ikke kan vite om alt som skjer på hvert nivå og i hvert departement.

  IRS: To ansatte i Cincinnati involvert i skandalen

  En kilde på Capitol Hill som CNN har snakket med sier at IRS nå peker på to ansatte i byråets kontor i Cincinnati som viktige aktører i skandalen som har verset mediene i det siste. De to ansatte skal i følge uttalelsene stå bak en meget aggressiv behandling av konservative grupper som har søkt om skattefritak som nonprofit organisasjon.

  I følge CNNs kilder skal (tidligere) fungerende IRS-sjef Steven Miller ha sagt at de ansatte har blitt disiplinert. Miller trakk seg som kjent som fungerende leder for IRS senere på dagen.

  Som vi meldte i gårsdagens utgave av «Morgenkaffen» er IRS nå under etterforskning av FBI, samtidig som både The Senate Finance Committee og The Senate Permanent Subcommittee on Investigations gjør sine egne undersøkelser.

  Justisminister Eric Holder hadde lite å si om Associated Press-saken i går

  Eric Holder, President Barack Obamas justisminister, deltok i går i en høring i Representantenes hus. Holder hadde lite å si om Associated Press-saken, og tonen ble opphetet flere ganger.

  National Journal oppsummerer:

  It only took Attorney General Eric Holder a few moments to make clear he wanted no part of congressional Republicans’ plans to turn his Capitol Hill appearance into a serious grilling about the scandals of the day. …

  His opening statement made no mention of grabbing the Associated Press’ phone records, Benghazi, or the IRS targeting conservatives for special scrutiny. That would all have to come during questioning.

  But when questioning began, Holder added little more to the record. He said repeatedly he had recused himself from the AP probe, calling it both ongoing and something he knew little to nothing about. He quickly pivoted away from the few Republicans who pressed him on Begnhazi and he said that the IRS investigation had just begun, was ongoing, and not something he was ready to speak about.

  Overall, Holder’s appearance did little to diffuse tensions with the GOP-controlled House or help contain the growing grassfire of scandals that threaten the Obama administration early in its second term. …

  For an Obama administration that Republicans, and a few Democrats, have accused of keeping Congress largely in the dark, Holder offered precious little new light on the issues of the day.

  … og gir oss også høydepunktene fra kranglingen:

  The biggest sparks flew when Rep. Darrell Issa, the chairman of the House Oversight and Government Reform Committee, aggressively questioned Holder.

  As Issa tried to cut Holder off from the start of what looked to be a long-winded answer, Holder retorted, “The way you conduct yourself as a member of Congress is unacceptable and shameful.”

  No exchange embodied the multi-hour hearing as much as when Rep. Steve Chabot, R-Ohio, declared there was a “pattern” of the Obama administration not taking responsibility for its failures. “Do you agree?” Chabot said.

  “Uh, no,” Holder replied.

  Then they both moved on.

  Det Hvite Hus forsøker å gjenintrodusere lov som skal «beskytte journalister»

  Washington Post melder at Det hvite hus onsdag ettermiddag ba Senator Chuck Schumer (D-New York) om å gjenintrodusere «The Free Flow of Information Act» i Senatet. Loven tar sikte på beskytte journalister mot krav om å vitne om sine konfidensielle kilder.

  Loven blir gjenintrodusert i etterkant av nyhetene om at Justisdepartementet fikk hemmelig innsyn i telefonloggene til flere av APs kontorer og journalister i april og mai ifjor.

  Loven ble foreslått allerede i 2008, da daværende Senator Barack Obama (D-Illinois) stemte for. I 2009 passerte en revidert versjon Judiciary Committee, med unntak i situasjoner der nasjonal sikkerhet står på spill (unntaket vil dermed omfatte den pågående AP-saken.) Arbeidet stoppet opp på grunn av bekymringer rundt Wikileaks.

  Til Politico sa Schumer følgende om lovforslaget:

  “This kind of law would balance national security needs against the public’s right to the free flow of information.»

  “At minimum, our bill would have ensured a fairer, more deliberate process in this case.”

  Axelrod: Republikanerne fokuserer på Benghazi for å skremme Hillary vekk fra presidentkampen i 2016

  Under onsdagens utgave av MSNBCs «Morning Joe» uttalte David Axelrod (Obamas tidligere sjefsstrateg) at at republikanernes fokus på Benghazi er et forsøk på å skremme Hillary Clinton fra å stille som presidentkandidat i 2016:

  “I really view the Benghazi flare-up right now as throwing a high hard one at Hillary Clinton to try and dissuade her from running for president,” sa Axelrod.

  “I really think that’s a lot of what’s motivating what’s going on the Hill right now.”

  2016: Hillary fortsatt mest populær

  Veien2016 Public Policy Polling publiserte i går ferske tall på populariteten til de potensielle demokratiske og republikanske presidentkandidatene i 2016.

  Hillary Clinton troner fortsatt på topp blant demokratene, med 63 % mot Joe Bidens 13 %. Andrew Cuomo ligger på 4 %, Mark Warner og Elizabeth Warren ligger på 3%, Martin O’Malley ligger på 2 %, mens Kirsten Gillibrand, Deval Patrick og Brian Schweitzer alle ligger på 1 %.

  Hos Republikanerne ligger fire kandidater jevnt; Marco Rubio har 16 %, Jeb Bush og Chris Christie har 15 %, og Rand Paul 14 %. Lenger ned på lista: Paul Ryan 9 %, Ted Cruz 7 %, Rick Santorum 5 %, Bobby Jindal 3 % og Susana Martinez 1 %.

  I en potensiell presidentvalgkamp har Clinton en 10 prosentpoengs ledelse over både Paul og Rubio, med 51 % mot 41 %. Chris Christie ligger mye nærmere: I en eventuell Clinton-Christie match-up leder Clinton bare 47 %-44 %.


  «Morgenkkaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen.


  Kenneth Flage er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også