Morgenkaffen2God morgen! Det er onsdag, og «Morgenkaffen» er servert.

sitatet… the report’s findings are intolerable and inexcusable.  The federal government must conduct itself in a way that’s worthy of the public’s trust, and that’s especially true for the IRS.  The IRS must apply the law in a fair and impartial way, and its employees must act with utmost integrity.  This report shows that some of its employees failed that test. 

President Barack Obama i en kort pressemelding om Internal Revenue Saken(IRS)-saken i går. Som TV2s Elin Sørsdahl skrev på Twitter i natt: «Ser vi hodene rulle i toppledelsen av de amerikanske skattemyndighetene, IRS, i løpet av dagen?»

DAGEN I DAG, i 1972: Alabama-guvernør George Wallace blir skuttI 1972 forsøkte Wallace å bli demokratenes presidentkandidat for tredje gang. Han stilte på en mer moderat plattform enn tidligere. Kampanjen så ut til å gå bra for Wallace fram mot 15. mai, da han ble skutt, og lammet fra livet og ned, av Arthur Bremer. Dagen derpå vant  Wallace primærvalgene i Michigan og Maryland, mens han kjempet for livet på sykehuset. Wallace ble liggende i flere måneder på sykehus, og kampanjen gikk naturligvis i stå.

Tidligere i sin politiske karriere var Wallace en aktiv forkjemper for rasesegresjon. Under innsettelsestalen som Alabama-guvernør i 1963 lovet han for eksempel sine hvite følgere “Segregation now! Segregation tomorrow! Segregation forever!”. På 1980-tallet forandret Wallace sine politiske prioriteringer seg drastisk, og han snudde totalt i sin oppfatning av svarte. I sin siste periode som guvernør i Alabama (1983-1987) var han den guvernøren som ansatte flest afroamerikanere i hele USA.

Og med det, her er noen av dagens #ampol nyheter:

Likekjønnet ekteskap blir lovlig i Minnesota fra 1. august

GayMarriageMinnesotaMinnesotas delstatshus vedtok en kjønnsnøytral ekteskapslov i forrige uke, og på mandag fulgte delstatssentatet etter. I går underskrev Minnesota-guvernør Mark Dayton (D) lovforslaget, som trer i kraft 1. august.

Vår mann i Washington, D.C., Carl Straumsheim, skrev blant annet følgende om saken i natt:

Råd­huset i Min­nea­polis, Min­ne­sota vil 1. august åpne sine dører ett minutt over mid­natt. Da kan de første like­kjøn­nede parene i del­staten gifte seg.

En dag etter at del­stats­se­natet vedtok en kjønns­nøy­tral ekte­skapslov, ga Minnesota-guvernør Mark Dayton (D) lov­for­slaget sin sig­natur under en sere­moni på tirsdag. Minnesota er den 12. ame­ri­kanske del­staten (i til­legg til Dist­rict of Columbia) som lega­li­serer kjønns­nøy­tralt ekteskap.

«Frem­gang har ofte vært vans­kelig, kon­tro­ver­sielt og, i utgangs­punktet, split­tende,» sa Dayton. «Men det har alltid vært det neste steget mot å opp­fylle dette lan­dets løfter til hver enkelt amerikaner.»

Du leser hele saken her.

FBI starter etterforskning av IRS

Etter de siste dagers avsløringer rundt Internal Revenue Service (IRS) melder Washington Post at FBI nå starter etterforskning av IRS. Obamas justisminister Eric Holder informerte om etterforskningen på tirsdag:

“I have ordered an investigation to be done,” sa Holder. “The FBI is coordinating with the Justice Department to see if any laws were broken in connection with those matters. We are examining the facts to see if there were criminal violations.”

IRS innrømmet selv på fredag at ansatte hadde valgt ut organisasjoner med blant “tea party” eller “patriot” i navnet for grundigere undersøkelser. Dette har ikke har skapt sterke reaksjoner på republikansk, men også på demokratisk side.

FBIs etterforskning kommer i tillegg til at The Senate Finance Committee og The Senate Permanent Subcommittee on Investigations begge vil gjøre sine egne etterforskninger av IRS.

IRS’ Lois Lerner beskyldt for løgn

Politico melder at Lois Lerner, som er ansvarlig for nonprofit organisasjoner hos IRS, har blitt beskyldt for å lyve til Kongressen. Det er House Oversight and Government Reform formann Darrell Issa (R-California, 49. kongressdistrikt) og Representant Jim Jordan (R-Ohio, 4. kongressdistrikt) som kommer med beskyldningene i et 9-siders brev de har sendt til henne.

Beskyldningene om løgn er i følge Issa og Jordan basert på fire forskjellige tilfeller der Lerner har kommet med usann informasjon. I forrige uke sa for eksempel Lerner at omtrent 300 grupper hadde blitt utsatt for ekstra strenge skatteundersøkelser. Men tallet var 471 da IRS briefet Kongressen på mandag.

I brevet påpekes det også at mange av organisasjonene som søkte om nonprofit status opplevde at det gikk opp til to år før IRS gjorde noe med søknadene deres.

Obamas katastrofeuke…

BarackObamaLimo
(Official White House Photo by Pete Souza)

Washington Posts Chris Cillizza konkluderte, allerede på tirsdag, at Obama er inne i en av sine verste uker i sin tid som president:

It’s only Tuesday. But President Obama is already in the midst of one of the worst weeks, politically speaking, of his presidency — besieged by an burgeoning scandal at the Internal Revenue Service, revelations that the Justice Department secretly obtained phone records of reporters at the Associated Press and ongoing Republican criticism over the terrorist attack in Benghazi last fall.

Cillizza påpeker at selv én av disse sakene ville være nok til å vingeklippe en administrasjon. Samlet truer de tre sakene nå med å avspore Obamas plan om å sikre sitt ettermæle innen de første 18 månedene av sin andre presidentperiode.

Problemene er både praktiske og symbolske for presidenten. De praktiske problemene handler blant annet om at en tredjedel av alle komiteer i Representantenes hus nå på en eller annen måte etterforsker Obama-administrasjonen (!). Når Kongressen har fokuset på disse sakene blir det vesentlig mindre tid til å arbeide med saker som Obama er opptatt av:

Can Congress walk and chew gum at the same time? Sure. But they don’t usually do it — particularly when one party sees significant political advantage in not walking to instead focus all of their time on chewing gum.

Det symbolske problemet ligger i at Obama i 2008 i stor grad vant fordi han var det motsatte av Bush. Han var «forandringen» amerikanerne «kunne tro på.» Han skulle ha kompetanse i alle ledd av regjeringen, og jobbe for en gjennomsiktighet i beslutningene som taes i Washington. Begge disse pilarene trues nå av disse sakene.

Cillizza påpeker til slutt at velgerne, og myndighetene, har kort oppmerksomhet; disse sakene kan virke mye mindre når en ser tilbake på de om et halvt år. Han konkluderer derimot med følgende kommentar:

«The timing of the revelations coupled with the fact that each of them not only plays into a broader storyline about this presidency but also threatens to undermine key promises made by Obama when he was elected make this week a terrible, horrible, no-good, very bad one for him.

…pressesekretærens katastrofeuke

Dersom Obama møter motgang, er det først og fremst pressesekretæren hans Jay Carney som må svare for ham. Carney har dermed noen vanskelige dager på jobben.

Her er sju bilder som gir et lite innblikk i hvordan Carney hadde det under gårsdagens pressebriefing. Du ser hele pressekonferansen her:

httpv://youtu.be/IYrz6jVu8lA

Boston-bombene påvirker innvandringsreformen

«Panelet» her på AmerikanskPolitikk.no har tidligere tatt for seg på hvordan Boston-bombene kommer til å forme Washingtons prioriteringer.

Washington Posts Ed O’Keefe og David Nakamura rapporterer nå at Senatets Judiciary Committee har gått inn for en innstramming av kravene og oppfølgingen av utenlandske studenter:

The amendment would require the Department of Homeland Security to transfer all student visa information to border control agents at the nation’s 329 ports of entry. The measure, proposed by Sen. Charles E. Grassley (R-Iowa), was prompted by an alleged accomplice of the accused Boston bombers, who was in the country on an expired student visa.

Members of the Senate Judiciary Committee unanimously approved the proposal during a lengthy session Tuesday. The hope is that it would prevent lapses in information-sharing about foreign students when their immigration status changes while they are in the United States. Officials probing the Boston bombing discovered discrepancies in the status of Azamat Tazhayakov, one of the three friends of bombing suspect Dzhokhar Tsarnaev.

CNN: Benghazi lekkasjer var feilaktige

En e-post CNN har fått tilgang viser at forrige ukes lekkasjer var misvisende. Lekkasjene i forrige uke fikk det til å se ut som at State Department innkalte til møtet for å diskutere talepunkter om Benghazi-angrepet for å framstille seg selv i et bedre lys:

So whoever leaked the inaccurate information earlier this month did so in a way that made it appear that the White House – specifically Rhodes – was more interested in the State Department’s concerns, and more focused on the talking points, than the e-mail actually stated.

E-posten som CNN nå har fått tilgang på viser derimot at lekkasjene var misvisende:

All –

Sorry to be late to this discussion. We need to resolve this in a way that respects all of the relevant equities, particularly the investigation.

There is a ton of wrong information getting out into the public domain from Congress and people who are not particularly informed. Insofar as we have firmed up assessments that don’t compromise intel or the investigation, we need to have the capability to correct the record, as there are significant policy and messaging ramifications that would flow from a hardened mis-impression.

We can take this up tomorrow morning at deputies.

– Den originale mailen kan du se her.

David Paterson hinter om mulig Kongress-kandidatur

Foto: David Shankbone

Politicker melder at tidligere delstatssenator og guvenør i New York, David Paterson (D), nå hinter om at han vil stille til valg for Representantenes hus. Det er Charlie Rangels sete i Representantenes Hus, for New Yorks 13. kongressdistrikt, han i så fall sikter seg inn på:

“I love public service. I love the people who do it,” Mr. Paterson answered this morning when asked whether he’d run for veteran Congressman Charlie Rangel’s seat if the incumbent retired. “I would listen to people.”

Specifically, Mr. Paterson, a Democrat, cited a lack of leadership in the Republican-controlled House of Representatives as a possible motivation for running. He further complained that important issues, like student loan debt and housing foreclosures, were not getting the attention they deserved.

Politicker påpeker samtidig at Paterson argumenterte mot sitt eget kandidatur med at Rangel kanskje ville bestemme seg for å kjempe om setet også, og at han begynner å bli gammel.

“I wake up in the morning, everything is not my fault–it’s really a great feeling,” sa han. “I’d be 60 years old at the time I took the seat, … so I can almost put it to bed and say ‘no.’ But then I watch the political landscape these days and I just feel that people are not talking about some of the issues that are really affecting people.”

David Paterson satt i delstatssenatet for New York fra 1985 til 2007 og var New York-guvenør fra mars 2008 til desember 2010.

John Kerry i Sverige

USAs utenriksminister John Kerry besøkte i går Sveriges nordligste by Kiruna for å delta på Arctic Council. Arctic Council ble grunnlagt i 1996, og samler åtte nasjoner som har landområder over den artiske sirkelen; Kanada, Danmark, Finland, Island, Norge, Russland, Sverige og USA.

Hovedfokuset for møtet var klimaforandringene, og hvordan smeltingen av polisen nå åpner for lettere utnyttelse av naturressurser som ligger nord for polarsirkelen.

Et annet fokus var at 14 land, deriblandt Kina, Japan og India, har vist sin interesse for naturressursene i polarfarvannene, og derfor har søkt observatørstatus i Arctic Council. Europeiske land som Frankrike og Nederland er allerede observatører. Russland og Kanada stiller seg skeptisk til å la flere land få observatørstatus, mens de nordiske landene er positive.

Før USAs utenriksminister reiste til møtet i Kiruna holdt Kerry en felles pressekonferanse sammen med Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt hvor de blant annet snakket om situasjonen i Syria:

httpv://youtu.be/pj7reCilBjA

Virginia: Ny reklamefilm fra Ken Cuccinelli

Virginias justisminister Ken Cuccinelli er republikanernes guvernørkandidat foran høstens valg. Han møter Terry McAuliffe (D), og Cuccinelli lanserte en ny reklamefilm i går («Your Side»):

httpv://youtu.be/1aP-8C63nkg

John Stewart harsellerte med Obama-administrasjonen

Comedy Centrals John Stewart er kanskje mest kjent for å fokusere på USAs konservative i sitt politiske humorshow. I mandagens utgave av «The Daily Show» var det imidlertid Obama-administrasjonen som fikk gjennomgå:

httpv://youtu.be/3O2jNy0jvkY

… nok en grunn til at President Barack Obama nå er plassert på vei ned i «Momentumeteret» i sidemenyen.


«Morgenkaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen.


Kenneth Flage er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

2 Kommentarer