Mer

  Morgenkaffen, tirsdag 14. mai: Skandalespesial! IRS-skandalen, Justisdepartementets avlyttning, med mer

  Morgenkaffen2God morgen! Det er tirsdag, og «Morgenkaffen» er servert.

  sitatetThe whole issue of talking points, frankly, throughout this process has been a side-show. The fact that this keeps getting churned out, frankly, has a lot to do with political motivations.

  President Barack Obama om den stadig ulmende Benghazi-saken. Mer om Benghazi-saken og Obamas uttalelser under dagens nyheter.

  DAGEN I DAG, i 1804: Lewis og Clark-ekspedisjonen begynner. Ett år etter at USA hadde gjennomført The Louisiana Purchase med Frankrike, og dermed doblet sitt landareal, forlot Lewis og Clark-ekspedisjonen St. Louis, Missouri for å utforske de anskaffede områdene. Ekspedisjonen ble ledet av Meriwether Lewis og William Clark, som var personlig utpekt av President Thomas Jefferson. 14. mai satt duoen ut fra St. Louis sammen med 45 menn, for å utforske det som nå er kjent som den nordvestre delen av USA.

  Ekspedisjonen ble bistått av urfolk de møtte på veien, og etter en lang og farlig reise, nådde de endelig Stillehavet den 8. november, 1805. Her overvintret gruppen, før de returnerte til St. Louis 23. september, 1806 – nesten to og et halvt år etter at ekspedisjonen startet. Lewis ble guvernør i det som den gang var kjent som the Louisiana Territory, mens Clark fikk samme stilling i the Missouri Territory.

  Og med det, her er dagens #ampol nyheter:

  AP: Justisdepartementet overvåket APs telefonbruk

  DOJAssociated Press meldte i går at Det amerikanske justisdepartementet (DOJ) skal ha overvåket telefonbruken til flere av byråets redaktører og journalister. Overvåkningen skal ha foregått i skjul i april og mai 2012. APs leder skal ha omtalt overvåkningen som «a massive and unprecedented intrusion».

  Justisdepartementet skal ha lagret informasjon om samtlige inngående og utgående samtaler, samt varigheten av disse, for både jobb- og privattelefoner som tilhørte APs ansatte.

  I et brev til justisminister Eric Holder skal AP ha skrevet følgende:

  “There can be no possible justification for such an overbroad collection of the telephone communications of The Associated Press and its reporters. These records potentially reveal communications with confidential sources across all of the newsgathering activities undertaken by the AP during a two-month period, provide a road map to AP’s newsgathering operations, and disclose information about AP’s activities and operations that the government has no conceivable right to know.”

  “We regard this action by the Department of Justice as a serious interference with AP’s constitutional rights to gather and report the news.”

  Les mer hos RealClearPolitics. POLITICO dekker også saken, og de melder blant annet at nyheten har fått amerikanske journalister til å rase.

  Rubio krever at IRS-lederen går av, Reuters melder at omfanget av skandalen er større enn først antatt

  IRS_Building_Wide

  Som vi nevnte tidligere, ble detaljer om forskjellsbehandling fra de amerikanske skattemyndighetene kjent for offentligheten på fredag. Konservative organisasjoner med ”Tea Party” i navnet var blant ofrene, og nå krever den Senator Marco Rubio (R-Florida) — en potensiell presidentkandidat som har støtte av Tea Party-bevegelsen — at IRS sin leder, Steven Miller, må gå av som en følge av avsløringene.

  Ifølge Reuters, skal Rubio ha sendt et brev til finansminsiter Jack Lew, hvor han skriver at «is clear the IRS cannot operate with even a shred of the American people’s confidence under the current leadership.»

  Ifølge Fox News skal Steven Miller ha vært klar over forskjellsbehandlingen siden mai 2012:

  «The Internal Revenue Service says acting IRS Commissioner Steven T. Miller was first informed in May 2012 that tea party groups were inappropriately targeted for scrutiny.

  A month later he wrote a member of Congress to explain the process of reviewing applications for tax-exempt status without mentioning the controversy.»

  POLITCO melder at enkelte Tea Party-organisasjoner nå vurderer søksmål mot IRS.

  Reuters kan videre melde at IRS ikke bare nøyde seg med å etterforske organisasjoner med ”Tea Party” eller ”Patriot” i navnet, men også organisasjoner som var kritisk til ”how the country is run”. Dette kommer frem i en omfattende IRS-rapport forfattet av Reuters, som skal offentliggjøres denne uken (mer her):

  Over two years, IRS field office agents repeatedly changed their criteria while sifting through thousands of applications from groups seeking tax-exempt status to select ones for possible closer examination, the findings showed.

  At one point, the agents chose to screen applications from groups focused on making «America a better place to live.»

  Expected to be made public this week, the report was obtained in part by Reuters over the weekend as a full-blown scandal involving the IRS scrutiny widened, embarrassing the agency and distracting the Obama administration.

  Om du var i tvil: IRS-skandalen gir republikanerne ammunisjon

  Det er ikke spesielt overraskende at det særlig er republikanere som har gått kraftig ut mot IRS i kjølvannet av de offentliggjorte detaljene. New York Times skriver om hvordan partiet kan bruke skandalen til sin fordel i Washington:

  Since last year’s elections, Republicans in Congress have struggled for traction on their legislative efforts, torn between conservatives who drove the agenda after their 2010 landslide and new voices counseling a shift in course to reflect President Obama’s re-election and the loss of Republican seats in the House and the Senate.

  But the accusations of I.R.S. abuse are sure to fuel an effort that appears to be uniting dispirited Republicans and their conservative political base: investigating Mr. Obama and his administration. Republicans are pushing a portrayal of an administration overreaching its authority and punishing its enemies.

  National Journal påpeker at GOP ikke bør gå for langt i å utnytte IRS-saken (og Benghazi-angrepene), i artikkelen ”Will the Benghazi and IRS Probes Do More Damage to Obama or the GOP?”

  Washington Posts Wonkblog dissekerer for øvrig IRS-skandalen på utmerket vis i ”The good reasons for the IRS’s dumb mistake”.

  Demokrater etterlyste strengere reguleringer av politiske organisasjoner

  New York Times kan melde at en gruppe demokratiske senatorer ledet av Senator Chuck Schumer (D-New York) sendte et brev til IRS i fjor, der de klaget over politiske organisasjoner som forsøkte å komme seg unna skattereguleringer. “We urge the IRS to take these steps immediately to prevent abuse of the tax code by political groups focused on federal election activities”, skal ha vært noe av innholdet i brevet:

  The letter from Democratic lawmakers underscores the concerns that arose after the 2010 Supreme Court decision in Citizens United v. Federal Election Commission, which allowed corporations and labor unions to register for tax-exempt status as long as their “primary purpose” was not political, as well as to raise and spend unlimited sums of money.

  The senators who signed the 2012 letter included Schumer, Michael Bennet (D-Colorado), Sheldon Whitehouse (D-Rhode Island), Jeff Merkley (D-Oregon), Tom Udall (D-New Mexico), Jeanne Shaheen (D-New Hampshire) and Al Franken (D-Minnesota).

  Obama avfeier Benghazi-saken, og går hardt ut mot IRS

  Som vi meldte i gårsdagens utgave av «Morgenkaffen» dominerer IRS-skandalen (Internal Revenue Service/skattemyndighetene) og Obama-administrasjonens håndtering av Benghazi-saken det amerikanske nyhetsbildet for tiden. President Barack Obama besvarte spørsmål om både IRS og Benghazi under en pressekonferanse arrangert i forbindelse med David Camerons Washington-besøk i går:

  httpv://youtu.be/x-vPRgKtIAE

  Obama gjorde det klart at han er lite begeistret for hvordan media og enkelte republikanere har gått i strupen på hans administrasjon i forbindelse med Benghazi-saken. Obama mener Washington ikke har tid til det han stemplet som uviktige, politisk motiverte angrep (via The Hill):

  “The whole issue of talking points, frankly, throughout this process has been a side-show. The fact that this keeps getting churned out, frankly, has a lot to do with political motivations.

  “We don’t have time to be playing these kinds of political games here in Washington. We should be focused on what are we doing to protect them,” Obama said, criticizing the Republican National Campaign Committee for fundraising off the controversy. “We dishonor them when we turn things like this into a political circus.”

  På fredag ble det kjent at de amerikanske skattemyndighetene har kjørt en hardere linje mot ideelle organisasjoner som befinner seg på høyresiden i amerikansk politikk.

  Under gårsdagens pressekonferanse sa Obama at han ikke hadde kjennskap til dette før noen andre, og stemplet flere ganger IRS sin oppførsel som ” outrageous”, og understrekte hvor viktig det er at IRS utøver jobben sin med total politisk nøytralitet (via Washington Post):

  “If, in fact, IRS personnel engaged in the kind of practices that have been reported on and were intentionally targeting conservative groups, then that’s outrageous, and there’s no place for it.

  And they have to be held fully accountable.”

  Obama og Cameron står sammen i Syria-konflikten

  Mens Benghazi og IRS kommer til å stjele mange av overskriftene, var Syria-konflikten også blant emnene som ble drøftet under President Barack Obama og David Camerons pressekonferanse mandag. USA og Storbritannias respektive statsledere uttrykte at de vil fortsette sin diplomatiske tilnærming i håp om å få slutt på konflikten. Obama sa han er innstilt på at dette kommer til å bli utfordrende, men at det er verdt innsatsen (via New York Times):

  “I’m not promising that it’s going to be successful,” Mr. Obama said at a joint news conference with the British leader. “It’s going to be challenging, but it’s worth the effort.”

  “Frankly, sometimes once some of the furies have been unleashed in a situation like we’re seeing in Syria, it’s very hard to put things back together,” he said. “There are going to be enormous challenges in getting a credible process going, even if Russia is involved because we still have other countries like Iran. And we have nonstate actors like Hezbollah that have been actively involved.”

  Cameron stilte seg bak sin amerikanske kollega:

  “I have been very vocal in supporting the Syrian opposition in saying that Assad had to go, that he is not legitimate,” Mr. Cameron said.

  “If we don’t help the Syrian opposition — who we do recognize as being legitimate, who signed up to a statement about the future for Syria that is democratic, that respects the rights of minorities,” Mr. Cameron said, “then we shouldn’t be surprised if the extremist elements grow.”

  McCain: USA vil tjene på inngripen i Syria

  Senator John McCain (R-Arizona) har over lengre tid oppfordret Barack Obama til å beordre en amerikansk inngripen i den pågående Syria-konflikten. Den tidligere presidentkandidaten har en kronikk på trykk i ukas nummer av Time Magazine, og McCain argumenterer for at det koster USA mer å ikke gjøre noe i Syria, enn å gripe inn. McCain påpeker videre at en inngripen ikke nødvendigvis trenger å medføre et høyt antall amerikanske styrker i Syria, og lufter muligheten for å trene og bevæpne den syriske opposisjonen:

  ”I know Americans are war-weary and eager to focus on our domestic and economic problems, not foreign affairs. I also know the situation in Syria is complex and there are no ideal options. But the basic choice we face is not complicated: Do the costs of inaction outweigh the costs of action? The events of the past 26 months have convinced me that they do. All of the terrible consequences those against intervening predicted would happen in Syria if we intervened happened because we did not. This conflict will grind on with all of its worsening effects until the military balance of power shifts more decisively against Assad and his Iranian, Russian and Hizballah backers.

  The U.S. does not have to act alone, put boots on the ground or destroy every Syrian air-defense system to make a difference. We could train and arm well-vetted Syrian opposition forces, as recommended last year by President Obama’s national-security team. We could strike Assad’s aircraft and Scud-missile launchers. We could destroy artillery and drive Assad’s forces from their posts. We could station Patriot-missile batteries just outside Syria to create safe zones across the border.”

  Les hele McCains kronikk her.

  Annet Benghazi-nytt

  benghazi-consulate-libya

  National Journal omtaler Benghazi (og IRS-saken) som ”Obama’s perfect storm”, og mener sagaen kan bety slutten for presidentens kredibilitet. De tar for seg Obamas håndtering av Benghazi-saken under gårsdagens pressekonferanse, og sammenlikner den med George W. Bush sin håndtering av orkanen Katrina:

  ”Even worse, Obama himself ignored his administration’s obfuscations today, and instead called the debate over shifting explanations «a sideshow.» At the news conference, he turned the tables on GOP critics and accused them of playing «political games.»

  Why does this matter? Because a president’s credibility matters. President Bush’s second term effectively ended when Americans grew tired of his administration’s spinning and dissembling over Iraq and Katrina. They stopped trusting him. They stopped listening to him. He no longer had the moral authority to lead.

  It’s far too early in this perfect storm of controversy to condemn Obama to Bush’s fate, but he and his advisers face a credibility crisis. Obama missed a chance on Benghazi today to convince Americans that he is still worthy of their trust.”

  Du leser hele saken her.

  Fox News, som har vært et av nyhetsselskapene som har viet mest oppmerksomhet til Benghazi-saken, mener Obamas forklaringer ikke henger sammen. Fox presenterer en tidslinje som viser hvordan Obama-administrasjonens uttalelser i saken har vært inkonsekvente, og gir oss samtidig utvalgte republikaneres reaksjoner på presidentens pressekonfereanse:

  Republicans were quick to pillory the president’s comments Monday. Rep. Darrell Issa, R-Calif., called it «revisionist history.»

  John Bolton, former U.S. ambassador to the U.N., called it «flatly untrue.» «This definitely is a creative rewriting of history,» Bolton told Fox News.

  Enkelte republikanere har gjentatte ganger gått til angrep på Hillary Clinton, som var utenriksminister da angrepene på konsulatet/CIA-stasjonen i Benghazi fant sted. Washington Post advarer nå GOP mot å fortsette med den aggressive linjen mot Clinton:

  «The fact is that while Republicans may truly believe Clinton bears some responsibility for what happened on Sept. 11, 2012, and for the administration’s poor public response to it, they still have plenty to prove to the American people in that regard. And while we haven’t seen recent polling on Clinton, she was a tremendously popular political figure as of earlier this year. That makes their case more difficult to make.

  Quite simply: Attacking her has its pitfalls. And getting too worked up too early risks de-legitimizing a legitimate investigation.»

  Til slutt: Få med deg Saturday Night Live sin vinkling av Benghazi-høringene som fant sted i Kongressen forrige uke.

  Obamas andre periode går i motbakke

  ObamaMonacoOval
  Official White House photo by Pete Souza

  Benghazi og IRS er de siste av flere saker som er med på å undergrave Obamas politikk under hans andre presidentperiode, noe hovedpersonen selv (naturlig nok) har lite til overs for:

  “My intentions over the next 3 ½ years are to govern,” Obama said. “If there are folks who are more interested in winning elections than they are thinking about the next generation, then I want to make sure there are consequences to that.”

  Les mer i Washington Posts ” A frustrated Obama in reaction mode as IRS actions, Benghazi undermine his agenda”.

  POLITICO følger opp med en lignende sak, ”President Obama stares down the second-term curse”:

  ”The combination of clever and determined Republican resistance on nearly every front, bad luck, Obama’s overconfidence in his capacity to leverage a decisive reelection victory into legislative clout and his own administration’s past mistakes have left the president feeling deeply frustrated, even angry — and eager to find a way to recapture the offensive.

  The mood around 1600 Pennsylvania Ave. isn’t gloomy, but it’s a far cry from the optimism of his triumphant inaugural address just four months ago.”

  Minnesota blir den 12. staten som legaliserer likekjønnet ekteskap, og over halvparten av amerikanere støtter nå en kjønnsnøytral ekteskapslov

  2013 har vært et godt år for tilhengere av likekjønnet ekteskap, og senest i forrige uke vedtok Delaware en kjønnsnøytral ekteskapslov. Delstatssenatet i Minnesota (37 ja, 30 nei) fulgte delstatsshuset i går, og nå trengs kun Minnesota-guvernør Mark Daytons (D) signatur før Minnesota blir den 12. staten med en kjønnsnøytral ekteskapslov.

  En fersk meningsmåling foretatt av Gallup viser nå at 53 prosent av amerikanere mener giftemål mellom to mennesker av samme kjønn bør være lovlig. Det er en klar oppgang fra 44 prosent i 2010. Undersøkelsen hadde 1535 respondenter, med en feilmargin på +/- 3 prosentpoeng.

  Oppdatering fra valgblogen: Ingen kjente demokrater stiller i South Dakotas senatsvalg

  USAvalg-logo

  «Repub­li­ka­nerne i South Dakota kan poppe champagne­kor­kene. Både stats­ad­vokat (og sønn av sit­tende senator) Brendan Johnson og lob­byist og tid­li­gere kon­gress­kvinne Step­hanie Herseth-Sandlin sier pent nei takk til å stille til Senatet, og fort­setter med sine respek­tive karrierer.

  Demo­kra­tene står dermed så langt igjen med Rick Wei­land, som ved siden av å ha tapt to ganger tid­li­gere til Huset, var råd­giver for senator Tom Daschle (som igjen tapte forJohn Thune i 2004).

  På repub­li­kansk side er den klare favo­ritten tid­li­gere guvernør Mike Rounds, men kon­gress­kvinne Kristi Noem har ikke ute­lukket at hun vil stille mot ham i primærvalget.»

  Denne uka i Kongressen:

  Til slutt kan Washington Posts Ed O’Keefe gi oss et innblikk i hva som kommer til å skje i Kongressen denne uken.

  O’Keefe lister ikke overraskende opp IRS og Benghazi som to sentrale tema. Videre vil trolig Obamas helsereform (Obamacare) nok en gang bli forsøkt annullert, og innvandringsreformen vil diskuteres i Senatet. For en mer utfyllende (og underholdende) oversikt, kan du lese hele O’Keefes sak her.

  2016 watch: Rubio støtter Ayotte i New Hampshire

  Senator Marco Rubio (R-Florida) er en av republikanernes favoritter med tanke på presidentvalget i 2016. New Hampshire er andre stat ut i nominasjonssirkuset, og det er derfor ingen tilfeldighet at PACen til Rubio (Restore America Now) nå pumper inn «et sekssifret dollarbeløp» til støtte for Senator Kelly Ayotte (R-New Hampshire). Ayotte har møtt kritikk og motstand fra flere hold etter at hun stemte imot Machin og Toomeys forslag om utvidet bakgrunnssjekk ved våpenkjøp. Du ser reklamen som blir å se på TV-skjermer i «The Granite State» denne uken her:

  httpv://youtu.be/7nXGiWrSnaI


  «Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen.


  Vebjørn Bar­laup er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også