Mer

  Morgenkaffen, mandag 13. mai: «Benghazi er en cover-up»-utgaven

  Morgenkaffen2God morgen! Det er mandag, og «Morgenkaffen» er servert.

  sitatetI’d call it a cover-up in the extent that there was willful removal of information which was obvious.

  Senator John McCain (R-Arizona) om Obama-administrasjonens håndtering av terrorangrepet i Benghazi, den 11. september 2012. Mer om McCain og Benghazi under dagens nyheter.

  DAGEN I DAG, I 1846: President James K. Polk erklærer krig mot Mexico. Som en følge av konflikten over Texas, erklærte USAs ellevte president, James K. Polk, krig mot Mexico. Kongressen stemte klart i favør for krigen den 13. mai, som dermed var et faktum. Etter at Texas ble uavhengige fra Mexico i 1836, var USA lenge fremmed for tanken på å innlemme området som en del av USA, ettersom meksikanerne hadde truet med krig om dette skulle skje.

  I 1844 forsøkte derimot daværende president John Tyler å innlemme Texas i USA, noe som møtte motstand i Kongressen. Mot slutten av sin presidentperiode klarte derimot Tyler, med støtte fra Polk, å gjøre nettopp dette. Texas ble en del av USA 29. desember 1845. De meksikanske truslene om krig ble aldri en realitet, men konflikter langs grensen vedvarte. Dette førte til at amerikanske styrker ble sendt sørover i april 1846, og i mai var krigen et faktum. Etter nesten to år med krig, ble en fredsavtale signert 2. februar, 1848. Avtalen førte til at Mexico overga California og New Mexico til USA, mens amerikanerne til gjengjeld måtte betale 15 millioner dollar til Mexico.

  Og med det, her er dagens #ampol nyheter:

  IRS-saken: Republikanere slakter forskjellsbehandling, ber om etterforskning

  På fredag ble det kjent at de amerikanske skattemyndighetene har kjørt en hardere linje mot ideelle organisasjoner som befinner seg på høyresiden i amerikansk politikk. I fjor måtte for eksempel «non profit» organisasjoner som hadde ”Tea Party” eller ”Patriot” i navnet sitt undergå ekstra etterforskning fra IRS (Internal Revenue Service) når de søkte om skattefritagelse.

  Det er ikke bare republikanerne som raser, men det er de som protesterer høyest:

  På CNN’s «State of the Union», gikk Senator Susan Collins (R-Maine) hardt ut mot IRS og President Barack Obama. Collins forlanger en offentlig beklagelse fra øverste hold. Følgende sitat er gjengitt av Washington Post:

  “This is truly outrageous and it contributes to the profound distrust that the American people have in government.

  It is absolutely chilling that the IRS was singling out conservative groups for extra review, and I think it’s very disappointing that the president hasn’t personally condemned this and spoken out.

  [Obama’s] spokesman has said it should be investigated, but the president needs to make crystal clear that this is totally unacceptable in America.»

  «Fox News Sunday» sa Representant Mike Rogers (R-Michigan, 8. kongressdistrikt) seg enig:

  “This should send a chill up your spine. This is something we cannot let stand. It needs to have a full investigation.»

  Den pro-Israelske organisasjonen Z Street opplevde lignende behandling av IRS i 2010. POLITICO følger opp med ”Five Questions on the IRS Debacle”.

  McCain: Benghazi er en ”cover-up”

  Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.
  Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

  Siden dag én i Benghazi-saken har Senator John McCain (R-Arizona) vært blant de fremste kritikerne av Obama-administrasjonens håndtering av terrorangrepet.

  McCain kom med en ny kruttsalve da han gjestet ABCs «This Week». McCain stemplet regjeringens håndtering av situasjonen som en ”cover-up”, og krevde at Hillary Clinton vitner på nytt i saken.

  “I’d call it a cover-up in the extent that there was willful removal of information which was obvious.

  There are so many questions that are unanswered. We need a select committee. … For the president’s spokesman to say there were only words or technical changes made in those emails is flat out untrue. I like Mr. Carney, but that’s just unacceptable for the president’s spokesman to say that to the American people.»

  In calling for Clinton to testify again on the issue, McCain said: “She had to have been in the loop. …Her response before the Foreign Relations Committee when she said, ‘who cares how this happened?’ in a rather emotional way. I’d say, with all due respect, the American people care.”

  Les mer hos POLITICO.

  Durbin: Benghazi-anklagene mot Hillary Clinton henger sammen med 2016

  DickDurbinDemokratenes nestkommanderende i Senatet, innpisker Dick Durbin (D-Illinois), gjestet i går CBS’ «Face the Nation». Durbin sa at republikanernes konstante Benghazi-angrep mot Hillary Clinton skyldes Clintons store favorittstempel foran 2016-valget (selv om enda ikke har annonsert at hun ønsker å stille).

  Følgende sitat er gjengitt av Washington Post:

  “Unfortunately, this has been caught up in the 2016 presidential campaign–this effort to go after Hillary Clinton.

  The reason she wasn’t interviewed was she didn’t have any direct-line responsibility for the decisions that were made, but they want to bring her in because they think it’s a good political show, and I think that’s unfortunate.”

  Tidligere forsvarsminister Robert Gates gjestet også ”Face the Nation”, og han forsvarte Obama-administrasjonens håndtering av angrepene:

  Gates told host Bob Schieffer on CBS’s «Face the Nation» there was no time to reach the Americans under attack in Benghazi – and had he been in the job at the time, «my decision would have been just as theirs were.»

  “I would not have approved sending a single aircraft over Benghazi in those circumstances,” Gates said, due to fears of surface to air missiles.

  “Getting somebody there in a timely way would have been very difficult, if not impossible,» he said. Les mer hos POLITICO.

  Darrell Issa (R-California, 49. kongressdistrikt), formannen av Representantenes hus’ Oversight Committee, benektet samtidig en politisk agenda fra republikanerne i forbindelse med Benghazi-saken da han gjestet NBCs «Meet the Press»:

  “Hillary Clinton’s not a target. President Obama is not a target. The target is how did we fail three different ways.”

  Et eksempel på hvordan Hillary Clinton trekkes inn i saken kunne man se på gårsdagens utgave av «Huckabee» på Fox News. Pat Smith, moren til Sean Smith som ble drept i Benghazi, ønsket Hillary Clinton en god morsdag på sin egen måte:

  httpv://youtu.be/h8n2_KW8EHk

  Mer Benghazi-informasjon i vente?

  Detaljer rundt Benghazi-angrepene, i tillegg til mangelen på detaljer, har (som illustrert i dagens utgave av «Morgenkaffen») skapt stor oppstandelse i det amerikanske nyhetsbildet. Skal vi tro Representant Mike Rogers (R-Michigan, 8. kongressdistrikt) , som er formann for Representantenes hus’ Permanent Select Committee on Intelligence, vil det trolig komme flere detaljer på bordet i nær fremtid.

  Rogers sa blant annet følgende til «Fox News Sunday«:

  “We have had people come forward because of the (hearing) and say we would also like to talk. … I do think we’re going to see more whistle-blowers. Certainly my committee has been contacted; I think other committees as well.»

  Vi avslutter Benghazi-seksjonen med én siste detalj: I følge en fersk HuffPost/YouGov-meningsmåling (med 1000 respondenter) er 43 prosent misfornøyd med hvordan Obama-administrasjonen har håndtert terrorangrepet, mens 27 prosent mener administrasjonen har håndtert den godt. Les mer hos Huffington Post.

  2016 watch: Rand Pauls sjarmoffensiv blant konservative kristne

  Senator Rand Paul (R-Kentucky), her i Ames, Iowa, i august 2011. Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

  Senator Rand Paul (R-Kentucky) er tilsynelatende den republikanske Tea Party-koalisjonens fremste håp foran presidentvalget i 2016. Washington Post kjørte i går en lengre artikkel om hvordan senatoren nå gjør sitt ytterste for å heve profilen sin blant konservative kristne i håp om å få innpass i den mer etablerte delen av GOP.

  Artikkelen leser du i sin helhet her, og vi gir deg en smakebit her:

  «Paul’s play for evangelical support is part of a broader effort by the rookie senator to court the Republican establishment — much of which views him with suspicion — and become a mainstream political player in a way that his father never was. The younger Paul, for instance, does not even call himself a libertarian, but rather a “libertarian Republican.”

  As he openly considers a run for president in 2016, Paul’s rebranding effort is a test of both his political skills and the state of the modern Republican Party. For Paul, the question is whether he can win over the establishment without upsetting his tea party base. For the Republican Party, Paul again raises the question of whether anyone can gain the trust of both sides.»

  Mark Sanford legger fortiden bak seg

  Tidligere South Carolina-guvernør Mark Sanford (R), South Carolinas nyvalgte representant for det 1. kongressdistriktet, har som kjent reist seg igjen etter en utroskapsskandale i 2009.

  «Fox News Sunday» sa den tidligere guvernøren at han nå ønsker å legge fortiden bak seg (via POLITICO):

  “I’m a Republican who has always had an independent streak that would be the best way to define it. The past is the past. I look forward to working with the Republican team.”

  Sanford also said he has learned a lot in the past few years since his affair with a woman from Argentina while serving as governor.

  “You probably learn more from the valleys of life than you do from the mountain tops. I learned a lot about judgment. I learned a lot about forgiveness,» Sanford said.

  Feinstein vil at seksuelle overgrep i militæret skal etterforskes fra utsiden

  Forrige uke slapp Pentagon en rapport som viste at seksuelle overgrep i det amerikanske forsvaret har økt med 35 prosent de siste to årene. President Barack Obama reagerte med sinne, og uttrykte at de skyldige må bli stilt til ansvar.

  Senator Dianne Feinstein (D-California) gjestet NBCs «Meet the Press» på søndag, og uttrykte at en etterforskning burde skje av andre enn den militære ledelsen (via Washington Post):

  “I think it has to be taken out of the command decision-making,” Feinstein said on NBC News’s “Meet The Press.” “It’s clear that there’s too much excuse, and this has got to stop. And there has to be zero tolerance, and that has to be supported by a separate judicial process, whether it’s a full court-martial process or anything else, apart from the military command structure.”

  Demokratene etter Obama – et parti i forfall?

  Det er enda lenge til 2016, men demokratene må begynne å forberede seg på en tilværelse uten President Barack Obama. Dette kan by på utfordringer, skal vi tro demokratenes politiske strateg og medlem av Clintons-administrasjonen Doug Sosnik.

  I et notat som ble publisert i forrige uke, påpeker Sosnik at demokratenes synkende approval-rating siden Obama tok over roret i 2009, kan by på problemer under Senatsvalget i 2014 (via POLITICO):

  “This puts Senate Democrats in a vulnerable position, while threatening Republican’s control of the House as well as their sizeable numerical advantage in the governorships across the country”.

  Washington Posts Chris Cillizza tar for seg samme problemstilling i artikkelen ”Can Democrats repeat Obama’s winning formula?”.

  Heritage Foundations Richwine trekker seg etter innvandrings-fiasko

  Forrige uke publiserte den konservative tenketanken Heritage Foundation en rapport som stilte seg kritisk til den foreslåtte innvandringsreformen. Rapporten ble mottatt svært kritisk av demokrater og republikanere, og i helgen krevde rapporten sitt første offer. Jason Richwine, medforfatter av rapporten, gikk av i helgen. Ifølge en Heritage-ansatt, skal avgangen være “implicit acknowledgment that the study is flawed”. Les mer hos BuzzFeed.

  Minnesotas Speaker of the House snakker om likekjønnet ekteskap

  På torsdag ble en kjønnsnøytral ekteskapslov vedtatt i Minnesotas delstatshus, med et flertall på 75-59. Minnesota blir dermed den tolvte staten som kommer til å vedta en slik lov, og Washington Post publiserte i går et intervju med Speakeren i delstatshuset Paul Thissen (D). Thissen sier blant annet følgende om den republikanske støtten til lovforslaget:

  «I think it’s hugely significant, because it shouldn’t be a partisan issue. And nationally, it’s really not. There are so many Republicans across the country that do support moving in this direction. And so what that means, for the state, for the conversation we’re having, is that it has moved beyond being a partisan issue to being an issue about Minnesotans and their freedom and equality. And I think that’s hugely important.»

  Olympia Snowe utgir bok om politisk samarbeid

  Tidligere Senator Olympia Snowe (R-Maine) har lansert boken ”How We Can Fix the Stalemate in Congress”. Som tittelen indikerer, tar boken for seg hvordan en kan oppnå samarbeid på tvers av partigrensene i polariserte Washington. I forbindelse med boklanseringen, sier Snowe: «It’s never easy to compromise, but you must. In the past we were able to work out our differences. Today, it’s all about taking it to the next election.” Les mer hos Fox News.


  «Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen.


  Vebjørn Barlaup er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også