Mer

  Morgenkaffen, fredag 10. mai: Likekjønnet ekteskap, innvandringsdebatt og Obamas jobbtur til Texas

  Morgenkaffen2

  God morgen! Det er fredag, og «Morgenkaffen» er servert.

  sitatetProgressivism is well-intentioned but it is also — in my humble opinion — arrogant and condescending.

  Mitt Romneys tidligere visepresidentkandidat og formannen av budsjettkomiteen i Representantenes hus, Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. kongressdistrikt), sitert av The Hill.

  DAGEN I DAG, i 1877: Den første telefonen installeres i Det hvite hus. President Rutherford B. Hayes måtte bevege seg til telegrafrommet dersom han ville løfte på røret. Telefonnummeret var «1», og det var kun finansdepartementet som var koblet til i begynnelsen. Det skulle gå 50 år før President Herbert Hoover ble den første presidenten som kunne snakke i telefonen fra Det ovale kontor.

  Og med det, her er dagens #ampol nyheter:

  Minnesota er et stort steg nærmere en kjønnsnøytral ekteskapslov

  GayMarriageMinnesota Carl Straumsheim meldte følgende i går kveld:

  «Kun to dager etter at Dela­ware ble den 11. del­staten i USA til å god­kjenne en kjønns­nøy­tral ekte­skapslov, er et lik­nende lov­for­slag så godt som ved­tatt i Min­ne­sota. Del­staten blir den første i det midtvestre USA til å endre ekte­skaps­loven utenfor retts­sys­temet.

  Del­stats­huset god­kjente loven med 79 mot 59 stemmer, og del­stats­se­natet vil med all sann­syn­lighet gjøre det samme på mandag. Minnesota-guvernør Mark Dayton (D) støtter lovforslaget.

  Min­ne­sotas vel­gere sig­na­li­serte i fjor høst at del­staten var klar for like­kjønnet ekte­skap. En folke­av­stem­ning om å defi­nere ekte­skap som en pakt mellom én mann og én kvinne — som tid­li­gere i 2012 vant en over­legen seier i North Caro­lina — ble ned­stemt med 5 pro­sents margin.

  Nabo­del­staten Iowa var en av de første i USA til å la like­kjøn­nede par gifte seg. Loven ble endret i 2009 etter at del­sta­tens høy­este­rett kom frem til at et forbud var i strid med Iowas grunnlov.»

  Den formelle innvandringsdebatten er igang

  Den formelle debatten om innvandringsreformen startet i Senatet i går.

  POLITICO melder at de åtte senatorene som står bak forslaget («Gang of Eight», fire demokrater og fire republikanere) allerede har kastet et lite bein til de mest kritiske republikanerne: De har strammet ytterligere inn i omtalen av hvordan grensen i sør skal sikres:

  «The Senate Gang of Eight made a series of overt attempts Thursday to win over Republicans on immigration reform, using the first day of Judiciary Committee debate to tighten border security measures on the bill.

  None of the amendments impose drastic changes on the legislation. The most significant concession involved requiring the government to achieve “effective control” of the entire Southwestern border, not just high-risk areas.»

  Heritage Foundation på bakbeina i innvandringsdebatten

  Tirsdag morgen skrev vi om den kon­ser­va­tive tenke­tanken Her­itage Foun­da­tion, som kvelden i forveien publiserte en rap­port som hevder at reformen kommer til å koste USA 6,3 bil­lioner (tril­lion på engelsk) dollar.

  Stu­dien har møtt mot­stand fra andre kon­ser­va­tive — deriblant Senator Marco Rubio (R-Florida) — som beskylder Her­itage for å for­søke å svart­male reformen ved å ikke ta hensyn til inn­tek­tene lov­lige inn­vand­rere vil medføre.

  Kritikken mot rapporten økte utover onsdagen og torsdagen, og i går skrev POLITICO at Heritage prøver å minske utfallet av rapporten:

  «The conservative think tank is considering hiring a high-profile public relations firm to help deal with the fallout of the report that was supposed to be their big play in the immigration debate, according to two sources familiar with Heritage.»

  New Yorkers Ryan Lizza har mer: «The G.O.P.’s Immigration War Begins«.

  Obamas «jobbtur» til Texas

  President Barack Obama has lunch and talks with local residents at Stubb’s BBQ in Austin, Texas, May 9, 2013. (Official White House Photo by Pete Souza)
  President Barack Obama has lunch and talks with local residents at Stubb’s BBQ in Austin, Texas, May 9, 2013. (Official White House Photo by Pete Souza)

  President Barack Obama var i går på besøk i Texas i anledning sin «Middle Class Jobs and Opportunity Tour». Fokuset var nok engang på økonomien, og RealClearPolitics har bilder. Her er en av dagens to taler:

  httpv://youtu.be/2glCSMxXIF8

  POLITICO gir oss et av nøkkelsitatene:

  “If you listen to all the doom and gloom in Washington and politics and you’re watching cable TV, you might get to kinda thinking nothing is going right. But the truth, is there are a lot of reasons for us to feel optimistic about where we’re headed as a country, especially after all the tough times that we’ve been through the last several years.”

  … og Reuters har mer: «Obama renews focus on jobs, economic growth on Texas trip»

  Kampen om Virginia

  Det er guvernørvalg i Virginia i høst, og valgkampen er allerede i gang for fullt. I dag har vi to videoer på lur.

  Først: Senator Mark Warner (D-Virginia) snakker på vegne av McAuliffe, som står ved hans side:

  httpv://youtu.be/nQb9z2zFFDk

  Republikanerne er på sin side ute med denne artige reklamefilmen, som benytter seg av lydbokversjonen av McAuliffes bok «What a Party!»:

  httpv://youtu.be/mmiT4a96FGY

  Som Jon Henrik Gilhuus skrev i går leder Ken Cuccinelli (R) 45-42 blant «sannsynlige velgere» (ifølge en ny måling fra NBC/Marist), mens Terry McAuliffes (D) har en 41-43 ledelse blant alle registrerte velgere.

  Oppdateringer fra valgbloggen:

  USAvalg-logoDet kommer stadig nye målinger fra Massachusetts, der det kjempes om å fylle tidligere Senator John Kerrys (D) sete i Senatet. Setet ble ledig etter at Kerry takket ja til å bli President Barack Obamas utenriksminister:

  WBUR: Knappere ledelse til Markey

  «Også WBUR er ute med en måling av senats­racet i Mas­sachu­setts, men i mot­set­ning til Suffolk finner de en mye knap­pere ledelse for Ed Markey (D) over Gab­riel Gomez (R). De ini­ti­elle tal­lene er 41-35, men dersom man inklu­derer de mer usikre vel­gerne øker for­spranget til 46-38.

  WBUR er således på linje med PPP, som har racet på 44-40, mens begge er helt i strid med Suffolks 52-35 ledelse.»

  Los Angeles: Jevnt borgermester-race

  «En ny måling fra Cali­fornia State Uni­ver­sity i Los Angeles bekrefter Sur­veyUSAs tall fra to uker til­bake: Wendy Greuel har nå tatt igjen for­spranget Eric Gar­cetti hadde på henne. I følge Cal­State har hun en syl­tynn og sta­tis­tisk uin­ter­es­sant 46-45 ledelse, og vi venter i spen­ning på neste måling fra Sur­veyUSA og LA Times, de to som har målt dette valget jevnlig. Valget er tirsdag 21. mai.»

  2016 watch:

  Veien2016

  • I dag er Senator Rand Paul (R-Kentucky) hoved­taler på Det republikanske partiet i IOWAs Lincoln Dinner. Paul er også hovedtaleren på Det republikanske partiet i NEW HAMPSHIREs Liberty Dinner den 20. mai.
  • Louisiana-guvernør Bobby Jindal (R) deltar i dag på en fundraiser i NEW HAMPSHIRE.

  Prins Harry i D.C.

  I går besøkte prins Harry Det hvite hus og Capitol Hill. Han deltok på Michelle Obama og Jill Bidens «White House Mother’s Day Tea» (morsdagen markeres førstkommende søndag i USA):

  httpv://youtu.be/WMkwE8J9AMI

  Og han var et ettertraktet fotoobjekt for de kvinnelige medarbeiderne på Capitol Hill (…):

  HarryCapitol

  PS: FREDAGSQUIZEN publiseres klokka 11.00!


  Klikk her og abonnér, så ser­veres «Morgenkaffen» i inn­boksen din hver morgen.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også