Mer

  Valg i SC-1: Liveblogg

  Valglokalene i South Carolina åpnet kl. 13:00 norsk tid, og stenger kl. 01:00 i natt. Jeg kommer selvsagt til å sitte opp og blogge resultatene etterhvert som de kommer inn (offisiell kilde her og Associated Press her). Vil Mark Sanford stige som fugl føniks fra asken av sin politiske karriere og holde setet for republikanerne? Eller vil Elizabeth Colbert Busch kapre dette distriktet for demokratene, og således bevise at ikke alle Colberter er politiske vitsemakere? Watch this space!

  LIVEBLOGG:

  02:35 Nå er 74% av stemmene talt opp og republikaner Sanford leder 54-44 over demokrat Busch. Før nevnte Platt tar under 1% for De Grønne. Jeg tar kvelden!

  02:30 Over 60% av Charleston er inne, og Sanford leder knapt. Med seire i de andre fire fylkene er resultatet avgjort.

  02:26 Republikanerne kan få problemer med å tøyle Sanford i Huset. Mannen er ambisiøs, og med nattens smått sensasjonelle gjenoppliving av en politisk karriere de fleste hadde trodd var død etter eskapadene i 2009, kan han brått få ytterligere ambisjoner. Han er imidlertid neppe salgbar utenfor sterkt republikanske områder.

  02:23 Nå er 59% av stemmene inne og Sanford leder med 54.5% mot 45.1%. Dette er over, Mark Sanford har klart å mobilisere nok republikanere og vinner dette på ren ideologisk kompatibilitet med velgerne, ikke på personlige egenskaper eller tillit.

  02:18 Nå kom det sannelig inn en del kretser fra Charleston også, og nå leder faktisk Sanford knapt i dette fylket. Det er her Colbert Busch må vinne med noen prosent for å utligne Sanfords ledelse i de andre områdede. Akkurat nå ser det ikke lyst ut for henne.

  02:17 Dorchester fylke meldte akkurat inn noen kretser, og de gikk tungt for Sanford.

  02:12 Som nevnt står urbane Charleston for over 40% av kretsene, så det er der Busch har en sjanse til å utligne Sanfords ledelse i de mer rurale strøk.

  02:11 Der kom mesteparten av Berkeley fylke, og Sanford leder nå 54-46.

  02:08 Nå er det blitt betydelig jevnere i Charleston, og Sanfords totale ledelse har økt til 51-48. Nå er 107 av 317 kretser inne.

  02:04 Mesteparten av Beaufort fylke er plutselig klare, og der gikk de knapt for Sanford. Han leder nå 50-49.

  02:02 Nå er 22 kretser opptalt, og Busch leder fortsatt 54-45. Så langt gjør hun det meget skarpt i Charleston fylke, som utgjør over 40% av kongressdistriktet.

  01:53 Tolv kretser ferdige, totalt 53-46 til Busch.

  01:48 Fire nye kretser, denne gang fra Charleston, og de går tungt for Busch. Hun leder nå 54-45 med 9 av 317 kretser opptalt. Her svinger det!

  01:39 Fem kretser talt opp, Sanford leder litt mer nå; 55-44.

  01:34 Nok en krets inne fra Berkeley, denne er mer positiv for Busch. Nå står det 52-48 til Sanford med tre av 317 talt opp.

  01:31 Den eneste valgkretsen i rurale Colleton fylke er talt opp med 70% til Sanford. Totalt TO kretser av 317; Sanford har 61% og Busch 38%.

  01:25 En valgkrets er talt opp, og Sanford leder 57-43. Det er EN av 317 kretser.

  01:10 For de som ikke har fulgt dette overhodet, er altså nattens valg et suppleringsvalg for å fylle kongressetet til Tim Scott, som ble oppnevnt til Senatet i begynnelsen av januar.

  01:02 I tillegg til de to nedenstående stiller også en kandidat fra De Grønne; Eugene Platt. Han tok 4% i målingen fra PPP i helgen, men jeg tviler på om han virkelig får så mye i natt. All erfaring tyder på at de grønne trekker stemmer fra demokratene, men det kan jo tenkes at en del desillusjonerte republikanere stemmer på ham istedet for på Colbert Busch.

  01:00 Nattens kandidater er altså Mark Sanford for republikanerne og Elizabeth Colbert Busch for demokratene. I tillegg har Busch sikret seg nominasjonen for Working Families Party, og står dermed oppført to ganger på stemmeseddelen. South Carolina har såkalt «fusion voting», der man kan inneha flere partiers nominasjon, og alle stemmene blir lagt sammen til slutt. På den måten unngår man «bortkastede» stemmer. Den mest kjente delstaten med dette systemet er New York, der det å få nominasjonen til det Konservative partiet er svært viktig for republikanerne i en del distrikt.

  00:56 Undertegnede er klar for liveblogging fra South Carolina. Vi kan neppe regne med resultater før tidligst halv to.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også