Mer

  PPP: Syltynn ledelse til Sanford

  PPP har målt situasjonen i South Carolinas første kongressdistrikt i helgen, og har akkurat offentliggjort resultatet. Målingen viser republikaner Mark Sanford med en knapp 47-46 ledelse over demokrat Elizabeth Colbert Busch, men også at det er tilstrekkelig tvil om valgdeltagelsen til at dette fortsatt er svært åpent.

  Tidligere kongressmann og guvernør Sanford har store personlige mangler ved sitt kandidatur, men har i noen grad lyktes i å få valgkampen de siste to ukene til å handle vel så mye om nasjonale spørsmål som om personlige skandaler, og med distriktets konservative flavør er dette helt klart en vinnerstrategi. Sanford har kjørt hardt på at hans politiske historie har vært fiskalkonservativ, og dersom han fortsatt har noe troverdighet igjen blant republikanske velgere er det nettopp på dette punktet.

  Demokrat Colbert Busch har til sammenligning vært relativt anonym, og i stedet kjørt positive biografiske reklamer og generelle ting om budsjettunderskudd og behovet for «samarbeid i Washington», noe alle kandidater terper på for tiden. Hun har samlet inn mer penger enn Sanford de siste ukene, og fått mye drahjelp av nasjonale grupper, men har altså tapt terreng ifølge målingene; en som ble offentliggjort fredag ga begge kandidater 46%.

  Som sagt mange ganger før: Dette avgjøres av valgdeltagelsen. Dersom republikanske velgere klarer å svelge Sanfords personlige problemer og skandaler og stemmer etter ideologi og politiske standpunkter, vinner han. Dersom republikanerne ikke har tilgitt ham og blir hjemme, har Colbert Busch en god sjanse til å ta en knapp seier. I så fall vil hun være en av landets mest utsatte demokrater foran valget i 2014.

  For to uker siden så dette ut til å bli en demokratisk seier, men Sanford har mot alle odds klart å snu det. Jeg tror tilstrekkelig mange republikanere holder seg for nesen og stemmer på ham tirsdag, og en seier trenger ikke være pen eller raffinert. Dette setet ville vært trygt republikansk med alle andre kandidater enn Sanford, men min endelige vurdering før tirsdagens valg er svakt republikansk.

  Du finner flere detaljer fra målingen her. PPP kjører overskriften «Sanford has momentum in SC-01.»

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også