Mer

  Morgenkaffen, torsdag 2. mai: To år etter bin Laden

  Morgenkaffen2 God morgen! Det er torsdag, og «Morgenkaffen» er servert.

  sitatetLet me use an indelicate word. Bullshit. That’s what that is… That’s the excuse they use. Here’s why they’re really concerned: They don’t want their view blocked. We are building these dunes, okay? We are building these dunes whether you consent or not.

  New Jersey-guvernør Chris Christie (R), sitert av Newark Star Ledger, etter å ha bedt en gruppe barn om å «holde seg for ørene» under et town hall-møte. Christie ønsker å bygge barrikader langs deler av New Jersey-kysten for å forminske omfanget av en Sandy-lignende storm i framtiden. Christie søker gjenvalg i høst og du ser hans første reklamefilm mot slutten av «Morgenkaffen».

  Dagens #AMPOL-begrep: Muckraker. En journalist som etterforsker tvilsomme aktiviteter utført av en offentlig tjenestemann, for eksempel en politiker. Uttrykket ble første gang brukt i 1906, av daværende president Theodore Roosevelt. De mest kjente amerikanske «muckrakerne» er Bob Woodward og Carl Bernstein, kjent for deres arbeid i forbindelse med Watergate-skandalen.

  DAGEN I DAG, i 2011: Osama bin Laden ble drept. 23 Navy Seal-soldater i to Black Hawk-helikoptere utførte raidet mot bin Ladens skjulested i Abbottabad, nord for Islamabad i Pakistan. Raidet tok omtrent 40 minutter, og fire mennesker ble drept i tillegg til bin Laden. I Washington, D.C. var det fortsatt 1. mai, og klokken var halv tolv på kvelden da President Barack Obama viste seg på amerikanske TV-skjermer. “Justice has been done,” sa han.

  Obama-OBL
  «The President was ready to announce the news about the mission against Osama bin Laden and was putting the finishing touches on his statement in the Outer Oval Office. As he did so, the networks broke in with bulletins confirming that bin Laden had been killed and a photograph of him appeared on the television screen in the background near the Vice President and Press Secretary Jay Carney.» (Official White House Photo by Pete Souza)

  Og med det, her er noen av dagens nyheter:

  Underskriftskampanje ber President Obama om å stenge Guantánamo

  Morris Davis, en tidligere militærmann som var ansvarlig for flere av tiltalene mot Guantánamo Bay-fangene, har startet en underskriftskampanje med utgangspunkt i et brev til President Barack Obama. Målet er 150,000 underskrifter, og Davis ber Obama om å stenge fangeleiren.

  Saken ble igjen aktuell etter uttalelser fra Obama under tirsdagens pressekonferanse, og det meldes nå at han ønsker å utnevne en diplomat som skal få ansvaret for å tømme fangeleiren.

  Torsdag morgen hadde underskriftskampanjen til Davis fått 96,870 underskrifter.

  Begynnelsen på brevet:

  Dear President Obama,

  I am writing to urge you to take immediate steps to end indefinite detention without charge and begin closing the detention facility at Guantanamo Bay. If ever there was a moment to act upon the promise you made more than four years ago to close Guantanamo and begin to restore America’s reputation as the champion of the rule of law, it is now.

  Les brevet i sin helhet her.

  RNC om de første 100 dagene i Obamas andre periode

  httpv://youtu.be/UU12wu-bZOU

  Gårsdagen markerte president Barack Obamas 100.dag på jobb, ut i hans andre periode som president. Nå er Republican National Committee (RNC) ute med en video med deres oppsummering av disse 100 dagene.

  Ikke uventet er den kritisk mot presidenten. Det som vekker oppsikt er imidlertid bruken av Obamas trøst av Newtown-mor Nicole Hockley etter at utvidet bakgrunnssjekk ved våpenkjøp ble nedstemt i Senatet. Skjermbilde:

  RNC-Obama-100

  Brad Woodhouse, kommunikasjonsdirektør for Det demokratiske partiet, uttaler følgende til TIME Magazines Zeke Miller:

  «This is absolutely disgraceful – the RNC and Reince Priebus have absolutely no shame…»

  Toomey: «Republikanerne skyld i at det ikke ble noen ny våpenlov»

  Senator Pat Toomey (R-Pennsylvania), som sammen med Senator Joe Manchin (D-West Virginia) stod bak forslaget om utvidet bakgrunnssjekk ved våpenkjøp som ble nedstemt i Senatet, sa i går at det er hans eget parti som har skyld i nederlaget:

  «In the end it didn’t pass because we’re so politicized. There were some on my side who did not want to be seen helping the president do something he wanted to get done, just because the president wanted to do it», sa Toomey.

  Guvernørvalgkampen i gang i Virginia og New Jersey

  Denne høsten er det guvernørvalg i New Jersey og Virginia. Den populære Chris Christie (R) søker gjenvalg i New Jersey, og han blir utfordret av demokraten Barbara Buono. I Virginia kan ikke den sittende guvernøren Bob McDonnell (R) søke gjenvalg, og det vil stå mellom tidligere DNC-formann Terry McAuliffe (D) og Virginias justisminister Ken Cuccinelli (R).

  Som vi skrev i går kveld er McAuliffe og Christie nå ute med sine første reklamefilmer.

  I Virginia kjører McAuliffe en klassisk introduksjonssak med barnebilder og det hele. «Youngest of Four»:

  httpv://youtu.be/EmM_Y6uUCPg

  I New Jersey kjører Christie — en potensiell republikansk presidentkandidat i 2016 — på med en gjennomgang av hva han har fått til som guvernør. Den avsluttes med påstanden om at Christie har fått folk til å si at de er stolte over å være fra New Jersey. «Jersey Proud»:

  httpv://youtu.be/6PQ-SuCqJPA

  2016 watch: Senator Ted Cruz (R-Texas) vurderer et presidentkandidatur

  Det er ingen hemmelighet at Senator Ted Cruz har store ambisjoner, men nå sier også venner og betrodde at den ferske senatoren fra Texas vurderer å stille som presidentkandidat i 2016.

  National Reviews Robert Costa skriver følgende:

  Behind the scenes, there is a palpable fear on the right that the GOP will nominate a moderate Republican in 2016. There’s also growing unease with the field of likely contenders.

  Enter Cruz. His supporters argue that he’d be a Barry Goldwater type — a nominee who would rattle the Republican establishment and reconnect the party with its base — but with better electoral results.

  Republican power brokers from the early-primary states have noticed. They tell me that the Cruz factor is a frequent topic of discussion among state-based strategists.

  “You bet, he’s on my radar,” says Chad Connelly, the chairman of the South Carolina Republican Party. “Conservatives think he’s a rock star. I hear about him from everybody.”

  Cruz’s allies whisper that the 42-year-old attorney, who holds degrees from Harvard Law and Princeton, doesn’t take the groundswell of enthusiasm lightly. Besides talking with conservative grandees, he has called his peers in the legal community and raised the prospect.

  “We all see a path, and he does, too,” says a former Cruz colleague. “This isn’t someone who needs to be told the obvious. He didn’t run for the Senate to get cozy, so no one who knows him is surprised that he’s at least looking at it.”


  «Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen.


  Marius Bjerknæs er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også