Mer

  Morgenkaffen, onsdag 1. mai: Status etter Obamas første 100 dager

  Morgenkaffen2God morgen! Det er onsdag, og arbeidernes dag. Amerikanerne må derimot vente helt til 2. september (den første mandagen i september) med å markere sin «Labor Day».

  Og hvorfor markeres ikke arbeidernes dag på 1. mai i USA? President Grover Cleveland (1893-1897) gjorde arbeidernes dag til en nasjonal fridag i 1894, men han styrte unna 1. mai-datoen for ikke å assosiere den med kommunistiske, syndikalistiske og anarkistiske bevegelser. En av årsakene var en demonstrasjon ved Haymarket Square i Chicago 4. mai 1886, som utviklet seg til et opprør etter at en bombe gikk av.

  Vi starter som alltid med et sitat fra gårsdagen:

  sitatetAs Mark Twain said, you know, rumors of my demise may be a little exaggerated.

  President Barack Obama i gårsdagens pressekonferanse. Ettersom gårsdagen markerte de første hundre dagene av Obamas andre presidentperiode, gjorde Obama noe så sjeldent som å besvare spørsmål fra pressen i nesten 50 minutter. Mer om svarene under dagens nyheter.

  Dagens #AMPOL-begrep: Live Pair. En ”live pair” er en uformell avtale mellom to medlemmer av enten Senatet eller Representantenes Hus. Formålet med en live pair-avtale er å annullere virkningen av en kongressmanns eventuelle fravær under avstemninger. Dersom et medlem ikke kan stille i Kongressen, kan vedkommende kontakte et medlem som er tilstede, og som ønsker å stemme forskjellig i den gitte saken. Det tilstedeværende medlemmet vil dermed avstå fra å stemme, slik at fraværet ikke får noen effekt for utfallet.

  DAGEN I DAG, i 1960, et amerikansk spionfly blir skutt ned over Sovjet. Spionflyet U-2 var i 1960 en av CIAs mest verdifulle verktøy. Flyet kunne nå en høyde på 70,000 fot, og ifølge CIA var det utstyrt med fotoutstyr godt nok til å ta bilder av russiske avisoverskrifter. Siden 1956 hadde disse flyene spionert på Sovjet, ettersom President Dwight D. Eisenhower hadde fått beskjed om at det russiske forsvaret ikke var kapable til å treffe gjenstander som fløy så høyt over bakken.

  1. mai 1960 endret denne oppfatningen seg, da et av U-2 flyene forsvant under et oppdrag over Sovjetunionen. Ifølge CIA skulle flyet selv-destrueres ved en eventuell styrt, noe som gjorde at Eisenhower kunngjorde at det var et amerikansk værfly som hadde krasjet. En triumferende Khrusjtsjov kunne imidlertid presentere et intakt U-2-fly, med den tilhørende piloten fanget i live. Eisenhower måtte deretter innrømme at flyet var ment for spionasje, noe som resulterte i mislykkede fredsforhandlinger senere samme måned. I ettertid innrømmet Eisenhower at ”the U-2 mess” var et av de verste øyeblikkene i hans presidentperiode.

  Og med det, her er dagens nyheter:

  Obamas meningsmålinger, 100 dager inn i hans andre presidentperiode

  Obama-Oval
  (Official White House Photo by Pete Souza)

  RealClearPolitics sitt gjennomsnitt av meningsmålingene viser at President Barack Obama har en «approval rating» på 48,3 %, mens 46,7 % er misfornøyde med jobben han gjør.

  Obama har derimot hodet under vannet når det gjelder hans håndtering av økonomien: 44,8 % er positive, mens hele 52,4 % vender tommelen ned.

  Obamas pressekonferanse: Syria, helsereformen, Guantanamo, og sequesteren

  Tirsdag holdt President Barack Obama en pressekonferanse i Det Hvite Hus, og han besvarte spørsmål i nesten 50 minutter. Du kan lese utskriften av pressekonferansen her, se en to-minutters oppsummering her, og se hele pressekonferansen nedenfor:

  httpv://youtu.be/-IPcuuhi2Jo

  Her legger vi vekt på to av temaene som ble dekket, nemlig Syria og Guantanamo.

  Syria

  Pressekonferansen åpnet med spørsmål om Syria, og om hvordan Obama ville forholde seg til rapportene om bruken av kjemiske våpen i Syria.

  Obama sa at det nå er bevist at det er brukt kjemiske våpen i Syria. Obama har tidligere uttalt at dette er “den røde linjen” President Bashar al-Assad ikke kan krysse, men Obama gjorde et sentralt poeng av at det enda gjenstår å bevise hvem som står bak:

  «If we end up rushing to judgment without hard, effective evidence … we can find ourselves in a position where we can’t marshal the international community in support of what we do. It’s important for us to do this in a prudent way.»

  Til tross for Obamas forsiktige tilnærming på tirsdag, skal presidenten visstnok være klar til å bevæpne opposisjonen i Syria. Mer om det hos Washington Post. John McCain er blant dem som har presset Obama til å gripe inn i konflikten, men gårsdagens leder i New York Times mener dette er feil tilnærming. Anbefales.

  Guantanamo

  Da Obama stilte til valg for første gang i 2008, lovet han å stenge Guantanamo-fengselet om han ble valgt til president. Fem år er gått, og fengselet er fortsatt åpent. Det virker ikke som om Guantanamo kommer til å legges ned med det første. Om en eventuell nedleggelse, sa presidenten: “It’s a hard case to make”. Hvorfor? “It’s easy to demagogue the issue”.

  Obama var samtidig kritisk til forholdene i fengselet, og følgende utdrag er hentet fra New York Times:

  “It’s not sustainable,” Mr. Obama said at a White House news conference. “The notion that we’re going to keep 100 individuals in no man’s land in perpetuity,” he added, makes no sense. “All of us should reflect on why exactly are we doing this? Why are we doing this?”

  Describing the prison as a waste of taxpayer money that has had a damaging effect on American foreign policy, Mr. Obama said he would try again to persuade Congress to lift restrictions on transferring inmates. He also said he had ordered a review of “everything that we can do administratively.”

  Rubio: – Innvandringsreformen er et utgangspunkt

  Senator Marco Rubio (R-Florida) er medlem av den mye omtalte åtterbanden som tok det på seg å utforme forslag til USAs nye innvandringsreform. Det var knyttet mye spenning til hvordan reformen kom til å bli mottatt da den ble presentert tidligere i måneden, og nå erkjenner Rubio at det trolig må endringer til om reformen skal vedtas i Representantenes hus. POLITICO gjenga i går Rubios intervju hos talkshowet ”The Mike Gallagher Show”:

  “It will have to be adjusted, because people are very suspicious about the willingness of the government to enforce the laws now.”

  The Florida Republican called the Gang of Eight bill a “starting point” and urged opponents to propose changes to the bill, not try to kill it altogether.

  “Let’s try to fix it,” Rubio said. “Let’s try to change it, but to just say let’s defeat the whole thing, I don’t think that’s a productive approach either.”

  Et annet republikansk medlem av åtterbanden, Senator John McCain (R-Arizona), oppfordret tirsdag sine partifeller til å stille seg bak reformen. McCain mener GOPs dårlige oppslutning blant minoriteter under fjorårets presidentvalg burde fungere som motivasjon for konservative republikanere:

  «I appeal to the better angels of their nature that we shouldn’t have 11 million people washing around in our society in the shadows — the exploitation, the failure to know who they are and what they’re doing — but I also appeal to their base instincts. … And that is to review for them the percent of the Hispanic vote that we’ve gotten in the last several elections, which is dramatically dropping.»

  Interessert i hvordan innvandring og innvandringsreformen kan komme til å prege kommende presidentvalg? Vi anbefaler Nate Silvers «How Immigration Reform and Demographics Could Change Presidential Math«.

  John Kerry tar turen til Russland

  I går kunne vi melde at John Kerry ønsker å gjenoppta fredssamtaler mellom Israel og Palestina. Kerry har flere punkt på agendaen, og FOX News skriver i dag at utenriksministeren tar turen til Russland neste uke. Kerry vil møte president Vladimir Putin og utenriksminister Sergey Lavrov, med formål om å diskutere Syria, Iran, og den økte terrortrusselen USA står ovenfor etter Boston-bombene i april.

  Tirsdag sa Kerry det ” var på høy tid” med et Putin-besøk.

  Primærvalg i Massachusetts: Markey (D) og Gomez (R) vant

  USAvalg-logoSom en følge av John Kerrys nominasjon som utenriksminister, er det et åpent senatssete i Massachusetts. Guvernør Deval Pat­rick opp­nevnte sin egen tid­li­gere stabs­sjef, Mo Cowan, til å fylle setet inntil en ny senator var valgt; men Cowan stiller ikke til valg. Terroren i Boston har de siste ukene tatt fokus bort fra valgkampen, og i går ble det holdt primærvalg på både demokratisk og republikansk side.

  På demokratisk side stod det mellom to kongressmenn. Forhåndsfavoritten Ed Markey (57 %) vant mot Stephen Lynch (43 %).

  På republikansk side stod det mellom investor og tid­li­gere marine­soldat Gab­riel Gomez, og tid­li­gere del­stats­re­pre­sen­tant og føderal aktor Mike Sulllivan. Gomez vant med 51 % av stemmene, mot Sullivans 36 %.

  Selve senatsvalget går av stabelen 25. juni.


  «Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen.


  Vebjørn Bar­laup er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også