Mer

  Primærvalg i Massachusetts i natt

  Valglokalene har akkurat åpnet i Massachusetts, og vil stenge kl. 02:00 i natt, norsk tid. Undertegnede vil neppe sitte opp og følge nattens evenement, men for de med bedre konstitusjon, evt. insomnia, vil f.eks. Boston Globe liveblogge utviklingen. Jeg tror de fleste velgere/interesserte vil twitre under hashtaggen #masen, så der kan man evt. også få stilt sin nysgjerrighet.

  Dette er altså nominasjonen av kandidater til å fylle utenriksminister John Kerrys sete. Guvernør Deval Patrick oppnevnte sin egen tidligere stabssjef, Mo Cowan, til å fylle setet inntil en ny senator var valgt; Cowan stiller ikke selv til valg.

  På demokratisk side står det mellom de to kongressmennene Stephen Lynch og Ed Markey. Sistnevnte er den mest venstrevridde av dem, mens Lynch bla. er abortmotstander og stemte mot Obamas helsereform. Han har imidlertid mye støtte i fagforeningene, og målingene viser at han nok gjør det bedre blant uavhengige velgere enn Markey. Det er imidlertid neppe nok i en så demokratisk stat som Massachusetts, og Markey har da også ledet på alle målinger av dette primærvalget.

  Det har vært allmenn enighet om at Lynch gjorde det best, eller i det minste at han var mest offensiv i de demokratiske TV-debattene, men Markey er fortsatt klar favoritt.

  På republikansk side er kandidatene investor og tidligere marinesoldat Gabriel Gomez, tidligere delstatsrepresentant og føderal aktor Michael Sullivan og delstatsrepresentant og jurist Daniel Winslow. Målingene tyder på at dette nå er et tomannsrace mellom Gomez og Sullivan.

  Gomez anses som moderat, og skapte en liten skandale internt hos republikanerne da det ble kjent at han hadde sendt et brev til Patrick og bedt om å bli oppnevnt som erstatter for Kerry mot å bla. støtte våpenkontroll og innvandringsreform. Brevet inneholdt mye ros av Patricks virke som guvernør, og har nok falt mange tungt for brystet.

  Sullivan er en mer tradisjonell konservativ, og har trolig mest grasrotstøtte. Winslow er, i likhet med Gomez, en forholdsvis moderat republikaner, men ligger langt etter på målingene. Det skal dog nevnes at antall registrerte republikanere er så få i Massachusetts at den siste målingen hadde en feilmargin på nesten 10%.

  Du kan ta en titt på noen av kandidatenes TV-reklamer her.

  Delstatens administrasjonsminister, William Gavin, anslår valgdeltagelsen til å bli lav. I spesialprimærvalget i 2009 deltok 669,000 demokrater og 165,000 republikanere; Gavin anslår at under 550,000 demokrater vil delta i dag. På republikansk side anslås ca 200,000 deltagere. Antall forhåndsstemmer har gått ned med ca 20% sammenlignet med 2009. Selve valget arrangeres tirsdag 25. juni.

  Oppdatert 02:52: Kongressmann Ed Markey har vunnet den demokratiske nominasjonen og investor Gabriel Gomez den republikanske. Markey er storfavoritt foran valget i juni.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også