Mer

  Morgenkaffen, tirsdag 30. april: I’m black, and I’m gay-utgaven

  Morgenkaffen2God morgen! Det er tirsdag, og «Morgenkaffen» er servert.

  sitatetI’m a 34-year-old NBA center. I’m black. And I’m gay.

  Ordene tilhører Washington Wizards-spilleren Jason Collins, som står fram som homofil i den nyeste utgaven av Sports Illustrated. Basketballspilleren Collins er den første åpent homofile profesjonelle idrettsutøveren i en amerikansk lagidrett.

  Reaksjonene har stort sett vært positive (med enkelte unntak), og President Barack Obama skal ha kontaktet Collins personlig kun timer etter kunngjøringen («he was impressed by his courage», sier en talsmann). Førstefrue Michelle Obama kom også med lovord:

  I dag stiller Collins opp på ABCs ”Good Morning America”, noe som blir hans første offentlige opptreden siden kunngjøringen.

  Dagens #AMPOL-begrep: King of the Hill. En taktikk en kan benytte seg av når det stemmes over lovendringer i Representantenes hus. Taktikken innebærer å stemme flere ganger over ulike versjoner av et lovforslag. Den siste versjonen som mottar flertall blir den versjonen som vedtas, noe som har flere fordeler. Ettersom en representant har mulighet til å stemme på flere ulike versjoner av lovforslaget, kan man stemme på én versjon som kan forsvares i staten man representerer, samtidig som en kan stemme for den versjonen partilederne støtter.

  DAGEN I DAG, i 1789: USAs første innsettelsesseremoni. Tidenes første innsettelsesseremoni av en amerikansk president sted i New York for 224 år siden. Seremonien gikk av stabelen to måneder etter at samtlige av 69 valgmenn hadde utpekt George Washington til president. Da Washington fikk høre om seieren, måtte han ta opp et lån for å kunne betale gjelden han hadde akkumulert i Virginia. Deretter satte han kursen mot New York og Wall Street, der seremonien fant sted. Til tross for at innsettelsesseremonien ikke var like spektakulær som den vi så nå i januar, skal kvelden ha blitt markert med “13 raketter og 13 kanoner” – en for hver av de 13 britiske koloniene som dannet USA i 1776.

  Og med det, her er dagens nyheter:

  Kerry åpner for Palestina-dialog

  Reuters melder i dag at utenriksminister John Kerry ønsker å gjenoppta fredssamtaler mellom Israel og Palestina. Kerry skal nylig ha møtt flere representanter i håp om å få støtte for en eventuell dialog:

  Kerry has made no secret of his hope to revive peace talks, which broke down in 2010, but it remains unclear whether U.S. President Barack Obama will decide to back a major U.S. effort. In convening the group, Kerry is trying to ensure that a new peace process would have the backing of the Arab states, who, if they were to offer Israel a comprehensive peace, hold a powerful card that could provide an incentive for Israeli compromises. After meeting the Bahraini, Egyptian, Jordanian and Qatari foreign ministers as well as with officials from Lebanon, Saudi Arabia, the Palestinian Authority and the Arab League, Kerry and the Arab states voiced support for a 2002 Arab League peace initiative.

  Mer utenrikspolitisk nytt: Obama har ikke lenger like stor tiltro blant folket når det gjelder hans håndering av internasjonale spørsmål. Les mer hos The New York Times.

  TV-debatt i South Carolina: Sanford (R) vs Colbert Busch (D)

  httpv://youtu.be/VpPy5u7EszM

  I går kveld møttes tidligere South Carolina-guvernør Mark Sanford (R) og Elizabeth Colbert Busch (D) til TV-sendt debatt i South Carolina. De to kjemper om å representere South Carolinas 1. kongressdistrikt i Representantenes hus, og valgdatoen (7. mai) nærmer seg.

  Huffington Post gir oss et lite (og artig!) sammendrag, og de som har en time til overs kan se debatten i sin helhet i videoen overfor:

  Former South Carolina Gov. Mark Sanford (R) deflected questions about his extramarital affair Monday in a much-hyped debate with Elizabeth Colbert Busch, his Democratic opponent in a May 7 special election that will send one to Congress.

  While answering a question about spending, Colbert Busch made a jab at Sanford’s assignations to Argentina while serving as governor. «When we talk about fiscal spending and we talk about protecting the taxpayers, it doesn’t mean you take that money we saved and leave the country for a personal purpose,» she said during the pair’s only debate.

  The crowd applauded and booed.

  «She went there, Gov. Sanford,» said the moderator.

  «I couldn’t hear what she said,» Sanford responded. «Repeat it, I didn’t hear it.»

  «Answer the question,» Colbert Busch said.

  «What was the question?» Sanford asked, and then proceeded to talk about sequestration.

  Christie fortsatt fornøyd med Obamas Sandy-innsats

  Et halvt år etter at orkanen Sandy herjet USAs østkyst, har New Jersey-guvernør og 2016-aktuelle Chris Christie (R) forsvart både sin egen, og President Barack Obamas håndtering av naturkatastrofen. New Jersey var delstaten som ble rammet hardest av uværet, og Christie lovpriste Obama for innsatsen midt i fjorårets valgkampinnspurt.

  Flere republikanere var sterkt kritiske til Christies uttalelser, noe Christie avfeier som vås (via POLITICO):

  “Listen, the president has kept every promise that he made. What I was saying at the time was, I was asked how the president was doing, I said, he’s doing a good job, he’s kept his word. And so everybody knows that I have about 95 percent level disagreement with Barack Obama on issues of principle and philosophy. But the fact is we have a job to do. And what people expect from people they elect is to do their job.”

  Conan O’Brien beskrev Christies handlinger det siste halvåret på følgende måte under lørdagens White House Correspondents’ Dinner:

  «I’d like to acknowledge that earlier this evening, there was some confusion with the seating chart. For a moment, someone accidentally sat Governor Chris Christie with the Republicans. That was awkward, and I apologize.»

  Foxx annonsert som ny samferdslelsminister, LaHood trekker seg tilbake fra politikken

  Du leste om det i gårsdagens utgave av «Morgenkaffen», og nå er det offisielt: Fra og med i dag av er den unge Charlotte-ordføreren Anthony Foxx Obama-administrasjonens samferdselsminister.

  Ray LaHood (R), Obamas avtroppende samferdselsminister, kunngjorde samtidig at han trekker seg tilbake fra politikken for godt, etter 35 år i offentlig tjeneste. Foxx uttalte at han ønsket å fortsette i republikanske LaHoods fotspor:

  «There is no such thing as a Democratic or Republican road, bridge, port, airfield or rail system. We must work together across party lines to enhance this nation’s infrastructure.»

  Obamas støtte av valgkampreform er ikke like tydelig lenger

  President Obama har flere ganger uttalt at han ønsker en reform når det gjelder pengebruk i amerikanske valg. Samtidig har presidenten selv nytt godt av systemet han elsker å kritisere. Motstanden har vært mindre tydelig etter gjenvalget, og Juliet Eliperin fra Washington Post tviler på at vi får se en endring med det første.

  New York Times forklarer innvandringsreformen

  «Gang og Eights» foreslåtte innvandringsreform er meget omfattende, og ikke minst komplisert. Dersom du fortsatt har spørsmål etter å ha lest vår guide til reformen (tvilsomt, red. anm.), kan New York Times sin ” Q. and A.: The Senate Immigration Bill” anbefales.

  2016 watch: Andrew Cuomo kommer med bok til neste år

  cuomoAssociated Press melder at den demokratiske New York-guvernøren Andrew Cuomo (55) kommer med bok på HarperCollins til neste år.

  Cuomo søker sannsynligvis gjenvalg som guvernør i 2014 (selv om han ikke har annonsert dette formelt enda), men det «alle» snakker om er 2016.

  Cuomo er i toppsjiktet blant de potensielle demokratiske presidentkandidatene, etter Hillary Clinton (som holder tale i Florida i dag) og Joe Biden, men det er tvilsomt om Cuomo stiller dersom Hillary stiller.

  HarperCollins beskriver boka på følgende måte til Associated Press:

  Cuomo will write «a full and frank account» about his private life and the «profound moments» of his first term in office, including signing gay-marriage legislation. Financial terms of the deal weren’t disclosed.

  Cuomo, a Democrat who hasn’t declared his plans for 2016, was represented by a man with much experience in handling presidents and presidential contenders, Washington attorney Robert Barnett, whose clients include President Barack Obama and another possible 2016 candidate, former Secretary of State Hillary Rodham Clinton.

  The Cuomo book is scheduled for next year, when Clinton also has a book expected. …

  Cuomo, 55, was secretary of Housing and Urban Development during President Bill Clinton’s administration and served four years as New York’s attorney general before being elected governor in 2010. He has signed legislation allowing gay couples to marry in the state, helped secure financial aid for victims of Superstorm Sandy and signed tough gun control legislation into law after the deadly Newtown, Conn., elementary school shooting.

  In the book, Cuomo will write about being the father to three girls, his role in establishing housing for the homeless and the legacy of his father, former Gov. Mario Cuomo.

  HarperCollins sier ingenting om Cuomo vil skrive om den bitre skilsmissen med Kerry Kennedy (som er moren til barna hans og datteren til tidligere senator Robert F. Kennedy) i 2005. Cuomo bor nå med Sandra Lee fra Food Network.

  Til slutt: McConnells svar til Obama

  Minoritetsleder i Senatet Mitch McConnell (R-Kentucky) tok Obamas spøk under White House Correspondents’ Dinner med et smil. Under middagen kom presidenten med følgende utsagn om McConnell (en vits som funker meget bra i Washington):

  “[… Some] folks still don’t think I spend enough time with Congress. ‘Why don’t you get a drink with Mitch McConnell?’ they ask. Really? Why don’t YOUget a drink with Mitch McConnell?”

  McConnell tok det hele med et smil, og tweetet følgende bilde i går:

   

  Legg merke til den tomme stolen, jf. Clint Eastwoods nå berømte tale på republikanernes landsmøte i Tampa i fjor:

  httpv://youtu.be/3DGl-4gByV4


  «Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen.


  Vebjørn Bar­laup er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også