Mer

  Morgenkaffen, mandag 29. april: Obamas røde linje

  Morgenkaffen2God morgen! Det er mandag, og «Morgenkaffen» er servert.

  sitatetThe American people are weary. They don’t want boots on the ground. I don’t want boots on the ground. The worst thing the United States could do right now is put boots on the ground in Syria.

  Senator John McCain (R-Arizona) om situasjonen i Syria, og om hva USA kan gjøre med saken. Mer om det i dagens nyheter.

  DAGENS #AMPOL-BEGREP: Incumbent Rule. En tommelfingerregel som sier at en sittende politiker sjelden får høyere oppslutning på valgdagen enn i meningsmålingene, og at ubestemte velgere som venter helt til det siste har en tendens til å stemme på utfordreren. Nate Silver påpeker derimot følgende: “[It is] extremely common for an incumbent come back to win re-election while having less than 50 percent of the vote in early polls.” Og: “there is no demonstrable tendency for challengers to pick up a larger share of the undecided vote than incumbents.”

  DAGEN I DAG, i 1992: Raseopptøyer bryter ut i Los Angeles. Noen timer etter frifinnelsen av de fire politimennene som hadde blitt filmet mens de slo og sparket en ubevæpnet, svart bilist (Rodney King), brøt det ut raseopptøyer i deler av Los Angeles. Tre dager senere var 55 mennesker døde, 2000 skadde, og 7000 arrestert. Nesten 4000 bygninger ble satt i brann, og de totale skadene nådde nesten en milliard dollar.

  Og med det, her er dagens nyheter:

  Syria og Obamas røde linje. Hva nå?

  AssadObamaPresident Barack Obama har tidligere uttalt at bruk av kjemiske våpen i Syria er ”å anse som en rød linje,» som ikke kan krysses. Reuters melder at det har dødd mer enn 70,000 mennesker i Syrias to år lange borgerkrig, og at USA foreløpig ikke har bidratt med våpen til opprørerne. I forrige uke kom det rapporter om at det har blitt brukt kjemiske våpen i landets borgerkrig. Obama presses nå fra flere hold, og tipsene og rådene om hva som bør gjøres er mange.

  Senator Lindsey Grahan (R-South Carolina) var gjest på CBS’ «Face the Nation» i går. Han hadde blant annet følgende å si:

  «One way you can stop the Syrian air force from flying is to bomb the Syrian air bases with cruise missiles. … You don’t need boots on the ground from the U.S. point of view.»

  Senator John McCain (R-Arizona), som ble intervjuet på NBCs «Meet the Press», snakket om mye av det samme som Graham. McCain mener i tillegg USA bør gi våpen til opprørerne, og bruke luftangrep og luftstyrker til å opprette og iverksette en «ikke-flysone». McCain snakket også om en «internasjonal styrke» som må stå klar til å sikre de kjemiske våpnene dersom Bashar al-Assad faller.

  Ny giv for utvidet bakgrunnssjekk ved våpenkjøp

  Forslagene til ny våpenlovgivning gikk på et stort nederlag for to uker siden, men nå er det tegn til at flere sentrale aktører er klare til å gjøre et nytt forsøk.

  Senator Joe Manchin (D-West Virginia), som sammen med Senator Pat Toomey (R-Pennsylvania) foreslo tiltaket for utvidet bakgrunnssjekk ved våpenkjøp, ser ut til å være klar til å reintrodusere noen av forslagene.

  Manchin ble i går intervjuet på «Fox News Sunday», og han kunne fortelle at han snakket med Toomey på White House Correspondents’ Dinner kvelden i forveien.

  “I don’t think he’s done. I was with Pat last night, and Pat’s totally committed to this bill. And I believe that with all my heart. And we’re gonna work this bill.

  I truly believe that if we have time to sell the bill and if people will read the bill [it can pass]»

  Ny samferdselsminister: Anthony Foxx

  Det hvite hus bekrefter nå at Anthony Foxx, den unge borgermesteren i Charlotte, North Carolina, blir nominert som President Barack Obamas nye samferdselsminister. Obama kunngjør dette senere i dag. Foxx, som fyller 42 på tirsdag, tar over etter samferdselsminister Ray LaHood.

  Foxx er spådd en lysende fremtid, og han ble plukket til jobben framfor blant andre borgermesteren i Los Angeles Antonio Villaraigosa, og Representant Jim Clyburn (D-South Carolina).

  CIA sendte store summer til Karzai

  I følge The New York Times skal Afghanistans president Hamid Karzai ha mottatt store pengesummer fra CIA i mer enn et tiår. Pengene skal ha blitt overført i håp om å blidgjøre Karzai og gjøre amerikanernes Afghanistan-opphold enklere. Det gikk ikke helt som planlagt, og summene førte bare til ytterlig korrupsjon innad i landet:

  “We called it ‘ghost money,’ ” said Khalil Roman, who served as Mr. Karzai’s chief of staff from 2002 until 2005. “It came in secret, and it left in secret.”

  The C.I.A., which declined to comment for this article, has long been known to support some relatives and close aides of Mr. Karzai. But the new accounts of off-the-books cash delivered directly to his office show payments on a vaster scale, and with a far greater impact on everyday governing.

  Moreover, there is little evidence that the payments bought the influence the C.I.A. sought. Instead, some American officials said, the cash has fueled corruption and empowered warlords, undermining Washington’s exit strategy from Afghanistan.

  “The biggest source of corruption in Afghanistan,” one American official said, “was the United States.”

  Fire amerikanere bekreftet omkommet i helikopter-krasj

  Lørdag styrtet et helikopter i Zabul, Afghanistan, og søndag bekreftet Pentagon at de fire omkomne var amerikanske. Det avkreftes overfor Reuters at Taliban var involvert, men Pentagon etterforsker ulykken:

  The Pentagon said on Sunday the crash of the MC-12 was under investigation.

  Zabul, wedged between Kandahar and Ghazni, has seen much violence in recent weeks, including a suicide bomb attack in early April that killed a young U.S. diplomat, several U.S. soldiers and an unnamed U.S. civilian. Dozens of Afghan civilians also have been killed there this month.

  Historisk høy oppslutning blant afroamerikanere sikret Obamas gjenvalg

  FOX News meldte i går om en historisk høy oppslutning blant afroamerikanere ved fjorårets presidentvalg. Det kommer frem av en undersøkelse foretatt av tenketanken Brookings. FOX skriver videre at valgutfallet trolig ville vært annerledes om den demografiske sammensetningen hadde vært mer lignende tidligere valg, noe som ikke er en nyhet:

  America’s blacks voted at a higher rate than other minority groups in 2012 and by most measures surpassed the white turnout for the first time, reflecting a deeply polarized presidential election in which blacks strongly supported Barack Obama while many whites stayed home.

  Had people voted last November at the same rates they did in 2004, when black turnout was below its current historic levels, Republican Mitt Romney would have won narrowly, according to an analysis conducted for The Associated Press.

  Gode utsikter for John Kerry

  Kan John Kerry gjøre en bedre jobb som utenriksminister enn Hillary Clinton? Ja, i alle fall om vi skal tro Aaron David Miller fra Woodrow Wilson Center.

  I Washington Post peker Miller på at tidspunktet Kerry ble innsatt på gir ham et godt utgangspunkt til å havne i USAs ”State of Secretary Hall of Fame”:

  This isn’t a knock on Clinton’s abilities or record, nor is it excessive optimism about what Kerry might achieve as secretary of state. Rather, it’s a recognition that 90 percent of success in life isn’t merely showing up — it’s showing up at the right time. And in showing up at Foggy Bottom for President Obama’s second term, Kerry may have done precisely that.

  The president’s need to delegate more of his global portfolio as he focuses on domestic issues, the sheer variety and magnitude of international problems to manage, and the fact that Kerry, unlike Clinton, has taken the job at the end of his political career, when he can afford to take greater risks — all these forces come together to give Kerry a chance to shine that Clinton never had.

  (Ønsker du å lære mer om John Kerry? Klikk her da vel),

  Til slutt: Vi sier oss helt enig i dette:

   


  «Morgenkaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen.


  Vebjørn Barlaup er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også