Mer

  I det presidentbiblioteket til Bush innvies er han mer populær enn på lenge

  I dag innvies George W. Bush sitt presidentbibliotek i Dallas, Texas. Alle de fem levende medlemmene av «presidentklubben» er på plass, og Bush kan feire åpningen med målinger som viser at han er mer populær enn på lenge.

  Dagens åpning av presidentbiblioteket blir av den høytidelige sorten. I tillegg til Bush selv, medlemmer av Bush-administrasjonen og President Barack Obama, dukker tre tidligere presidenter opp for å markere åpningen: Jimmy Carter, George H. W. Bush og Bill Clinton.

  En fersk meningsmåling utført av Washington Post og ABC News viser at USAs 43. president for øyeblikket har en ”approval rating” på 47 %.

  Bush har ikke vært så populær siden desember 2005, selv om 50 % fortsatt er misfornøyd med jobben han gjorde som president (RealClearPolitics sitt gjennomsnitt av Obamas ”approval/disapproval rating” er for øyeblikket 48,3 % – 47,4 %).

  Public warms to George W. Bush presidential legacy
  Grafikk: Washington Post/ABC News. Utvalget er på 1000 voksne personer, og målingen er gjennomført i tidsrommet 17.-21. april. Feilmarginen er på +/- 3,5 prosentpoeng.

  Rolig tilværelse

  Som grafen ovenfor viser, var Bush på sitt minst populære mot slutten av 2008, måneden etter Obamas valgseier, og midt i finanskrisen. Sju år tidligere var han på sitt mest populære, i det som kan sees som selve definisjonen på en «rally around the flag»-effekt: Måneden etter terrorangrepene den 11. september 2001 hadde Bush en «approval rating» på 92 %, mens kun 6 % var misfornøyde med jobben han gjorde.

  Her leser du vår anmeldelse av boka Decision Points, som Bush ga ut høsten 2011.

  Bush har holdt en lav profil siden Obama flyttet inn i Det hvite hus. I fjor ble det kjent at den tidligere Texas-guvernøren og presidenten hadde begynt å dyrke sine kunstneriske sider. Denne lave profilen var også tydelig under fjorårets presidentvalgkamp, da Bush verken gikk ut og støttet noen av de republikanske kandidatene, eller deltok på republikanernes landsmøte. Til det var han fortsatt for upopulær og polariserende til at det ville ha hjulpet noen andre enn Obama.

  Kortidshukommelse?

  Washington Posts Chris Cillizza bryter ned statistikken, og skriver at mens Bush fortsatt er relativt upopulær blant enkelte grupper (Bush har f.eks. en ”approval rating” på kun 25 % blant demokratene), har hans økte popularitet en sammenheng med en svak, kollektiv kortidshukommelse når det gjelder politikk.

  I følge Cillizza blir det vanskeligere og vanskeligere å mislike en tidligere president jo lengre det er siden vedkommende har sittet i Det Hvite Hus. Cillizza, som skriver Post-bloggen «The Fix», utelukker ikke at populariteten til Bush vil fortsette å stige de neste årene.

  Cillizza har også laget en liste med Bush sine sju beste øyeblikk som president, som du finner her.

  Med egne ord

  I forbindelse med åpningen av «The George W. Bush Presidential Library and Museum» ved Southern Methodist University i Dallas (som du leser mer om her), har Bush og kona Laura denne uken lagt den ellers lave profilen til side, og stilt opp i en rekke intervjuer. Til Dallas News snakket presidenten om hvordan han nå ser på sin presidentperiode, fem år etter at han forlot Det hvite hus:

  ”Jeg er komfortabel med hva jeg gjorde”, sa Bush, med referanse til Irak-krigen. ”Jeg er komfortabel med hvem jeg er.” Bush forsvarte sin beslutning om å invadere Irak, og pekte på at hans kritikere ofte glemmer ”…tingenes tilstand for ti år siden”. Bush trakk frem at hans beslutning om å invadere Irak var støttet av både demokrater og republikanere, og at også President Bill Clinton hadde etterlyst et regimeskifte i Irak da han var president.

  “Det er lett å glemme hvordan livet var da den beslutningen ble tatt… Jeg føler meg trygg på at de beslutningene som ble tatt var riktige”, la Bush til.

  En tredje president Bush?

  Lillebror og tidligere Florida-guvernør Jeb Bush er en potensiell republikansk presidentkandidat i 2016. Storebror George virker positivt innstilt til et eventuelt kandidatur:

  “Det er opp til Jeb å avgjøre, skjønner du hva jeg mener? Jeg håper at folk dømmer ham, hvis han stiller, på bakgrunn av hva han har oppnådd. Så jeg håper at han stiller”.

  Bush har også blitt intervjuet av C-SPAN om samme tema, og du ser et utdrag her:

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også