Mer

  Morgenkaffen, søndag 21. april: Det politiske etterspillet etter Boston

  Morgenkaffen2 God morgen! Det er søndag, og «Morgenkaffen» er servert.

  Vi starter på Fenway Park i Boston:

  httpv://youtu.be/ZvICThzMJ8E

  sitatetThis is our fucking city.

  Boston Red Sox’ David Ortiz talte til publikum på Fenway Park før baseballkampen mot Kansas City Royals lørdag ettermiddag.Cat

  Kampen ble utsatt fra fredag til lørdag grunnet klappjakten på den yngste Tsarnaev-broren.

  ordDagens #ampol-begrep: Cats and dogs

  Begrepet «cats and dogs» brukes om små og perifere lovforslag som settes til side.

  Disse spares til dager da Representantenes hus eller Senatet har få ting på programmet.

  Dagen i dag i 1965: CIA oppdager at Nord-Vietnamesiske soldater har entret Sør Vietnam

  dagenCentral Intelligence Agency og Defense Intelligence Agency rapporterte at soldater fra People’s Army of Vietnam, Nord-Vietnams egen hær, nå oppererte sammen med Viet Cong innenfor Sør-Vietnams grenser. Før dette var det antatt at Viet Cong oppererte på eget initiativ i Sør-Vietnam.

  Dette betød at Sør-Vietnam var involvert i en mye større krig enn først antatt, og at USA måtte involvere seg med mange flere soldater enn tidligere. President Lyndon B. Johnson bestemte seg etter hvert for å sende 500.000 soldater til Vietnam, men amerikanerne fikk aldri full kontroll over situasjonen. Vietnamkrigen endte som det største millitære nederlaget i USAs historie.

  Og med det, her er dagens nyheter:

  Pete King mener amerikanske myndigheter må bli mindre «politisk korrekte» overfor muslimer

  Lørdag uttalte Represent Pete King (R-New York, 2. kongressdistrikt), som leder underkomiteen for anti-terrorisme og sikkerhet i Representantenes Hus, at amerikanske myndigheter må slutte å være så «politisk korrekte», og heller fokusere mer på islamsk terrorisme. Han mener det er åpenbart at de mistenkte bombemennene i Boston var «islamske terrorister motivert av islamske synspunkter»:

  “Obviously the main international base, the terrorist threats are coming from the Muslim community,” sa King til POLITICO.

  «There have been 16 terror plots against New York [since Sept. 11, 2001], all Islamist-based. We’re at war with Islamic terrorism. It’s coming from people within the Muslim community by the terrorists coming from that community, just like the mafia comes from Italian communities.”

  King påpekte samtidig at han mener hoveddelen av amerikanske muslimer er «gode folk.»

  King har tidligere holdt kontroversielle høringer angående «radikal islam».

  McCain og Graham: innvandringsreform vil styrke nasjonens sikkerhet

  Etter bombene i Boston har flere republikanere begynt å stille spørsmålet om det er riktig tid for en ny innvandringsreform.

  Fredag morgen, før alle detaljene om gjerningsmennene var kommet fram, spurte Senator Chuck Grassley (R-Iowa) om ikke reformen blir lagt fram for fort:

  “While we don’t yet know the immigration status of the people who have terrorized the communities in Massachusetts, when we find out, it will help shed light on the weaknesses of our system,” sa Grassley.

  “How do we ensure that people who wish to do us harm are not eligible for benefits under the immigration laws, including this new bill before us?”

  Dette synspunktet legger seg på samme linje som mange konservative bloggere og radioverter har tatt siden det ble kjent at gjerningsmennene har bakgrunn fra Tsjetsjenia.

  To av de republikanske senatorene i den tverrpolitiske gruppen «Gang of Eight» som jobber med innvandringsreformen mener derimot at tragedien ikke bør bremse arbeidet:

  “Some have already suggested that the circumstances of this terrible tragedy are justification for delaying or stopping entirely the effort,” sa Senator John McCain (R-Arizona) og Senator Lindsey Graham (R-South Carolina) i en felles uttalelse.

  “In fact, the opposite is true: Immigration reform will strengthen our nation’s security by helping us identify exactly who has entered our country and who has left.”

  USA dobler støtten til syriske opprørere

  I dag tidlig kunngjorde utenriksminister John Kerry, som for tiden er i Instanbul i Tyrkia, at USA dobler sin støtte til de syriske opprørerne. The New York Times melder at USA bidrar med nye 123 millioner dollar:

  “This conflict is now spilling across borders and is now threatening neighboring countries,” sa Kerry i en pressekonferanse sammen med Moaz al-Khatib, lederen for den syriske koalisjonen, og Ahmet Davutoglu, den tyrkiske utenriksministeren.

  “The president directed me to step up our efforts.”

  Chris Christie med nye tiltak mot våpenvold i New Jersey

  Fredag kom New Jersey-guvernør Chris Christie (R) med forslag til tiltak mot skytevåpenrelatert vold i staten. Tiltakene innebærer en utvidelse av det statsfinansierte programmet for mental helse, krav om signatur fra foreldre før barn kan kjøpe eller leie voldelige tv- eller dataspill, og at våpenkjøpere må vise statlig godkjent ID for å kunne kjøpe skytevåpen.

  Tiltakene innebærer også at Barrett .50-kaliber halvautomatiske rifler blir forbudt, at det skal bli vanskeligere for mennesker som er mistenkt i voldelige skytevåpensaker å bli løslatt mot kausjon. Det skal også bli lettere for domstoler og leger å tvangsinnlegge voldelige mennesker på psykriatiske institusjoner.

  Christie, som stiller til gjenvalg i høst og som mange anser som en potensiell presidentkandidat i 2016, uttalte selv følgende på en pressekonferanse på fredag:

  “Assuring that there are common-sense safety measures when it comes to purchasing guns, and enforcing appropriate and aggressive criminal penalties for those who violate gun laws is not enough,” sa Christie.

  “This is about violence control. In order to deal with the kind of violence we’re seeing, we must address the many contributing factors to that violence.”

  EPA la fram nye regler mot forurensning fra kraftverk

  Washington Post melder at Environmental Protection Agency (EPA) på fredag foreslo nye regler for å begrense forurensningen fra kraftverk.

  “The EPA proposed four options for regulating the disposal of toxic waste from power plants, which are the top source of pollutants in streams, rivers and other waters. The final rules would have the most impact on coal-fired plants, which are the primary source of the pollutants, and would be phased in beginning in 2017,” skriver Washinton Post.

  Reuters skrev på onsdag at ti stater har truet med å saksøke EPA for å få de til å kunngjøre disse reglene, etter at etaten overskred den originale deadlinen den 13. april.

  Søndagsshowene:

  Det er søndag, og dermed duket for de ukentlige søndagsshowene. POLITICO gir oss programmet (det finnes podcaster for de som ikke får sett via TV eller nett):

  • NBCs «Meet the Press»: Rep. Mike Rogers (R-MI) and Senate Majority Whip Dick Durbin (D-IL); NBC’s Pete Williams and former National Counterterrorism Center director Michael Leiter; roundtable with former Bush administration Homeland Security Secretary Michael Chertoff, The Atlantic’s Jeffrey Goldberg, NBC’s Tom Brokaw, historian Doris Kearns Goodwin and Wall Street Journal columnist Peggy Noonan
  • ABCs «This Week»: Rep. Bennie Thompson (D-MS); Sen. Dan Coats (R-IN); roundtable with The New Yorker’s David Remnick and former White House counterterrorism adviser and Good Harbor CEO Richard Clarke
  • CBS’ «Face the Nation»: Rep. Michael McCaul (R-TX) and Sen. Tom Coburn (R-OK); former Mayor Rudy Giuliani (R-New York City) and former Bush administration Homeland Security Secretary Tom Ridge; interview with Newtown families Carlee Soto, Erica Lafferty and Neil Heslin
  • «Fox News Sunday»: Sen. Dianne Feinstein (D-CA) and Rep. Peter King (R-NY); roundtable with The Weekly Standard’s Bill Kristol, Woodrow Wilson Center president and former Rep. Jane Harman (D-CA), former CIA Director Gen. Michael Hayden (Ret.) and Fox News’ Juan Williams
  • CNNs «State of the Union» (SUN 9-10am ET / 12pm ET): Sen. Chuck Schumer (D-NY), Sen. Lindsey Graham (R-SC) and Sen. William «Mo» Cowan (D-MA); former Mayor Rudy Giuliani (R-New York City); roundtable with Rep. Michael McCaul (R-TX), former 9/11 Commission member and former Rep. Tim Roemer (D-IN) and former Bush administration Attorney General Alberto Gonzales

  Fra uka som gikk:

  Søndag 14. april

  • Demo­kra­tenes inn­pisker i Senatet, Dick Durbin (D-Illinois) — som er nummer to i det demo­kra­tiske leder­skapet — sa at de fore­løpig ikke har stem­mene som skal til for å vedta nye våpen­lover.
  • Associated Press meldte at Obamas foretrukne arbeidsminister er i hardt vær
  • En opptreden i Iowa med Rick Santorum ble kan­sel­lert ettersom San­torum var inn­lagt på sykehus i South Caro­lina.
  • Senator Marco Rubio (R-Florida), som har cubanske for­eldre (og som fore­trekker vestkyst-rap framfor østkyst-rap), kom med sine meninger angående Jay-Z og Beyoncé sitt besøk til Cuba på ABCs «This Week».

  Mandag 15. april

  Tirsdag 16. april

  Onsdag 17. april

  • For­slaget til utvidet bak­grunns­sjekk ved våpen­kjøp ble ned­stemt med 56 mot 46 stemmer. Forslaget ville trengt 60 stemmer for å nå igjennom.
  • Pre­si­dent Barack Obama var både skuffet og irri­tert da forslaget til ny våpenlov ble nedstemt, og uttalte at «All in all this was a pretty shameful day for Wash­ington».

  Torsdag 18. april

  Fredag 19. april


  «Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen.


  Kenneth Flage er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også