Mer

  Morgenkaffen, lørdag 20. april: Klappjakten over

  Morgenkaffen2 God morgen! Det er lørdag, og morgenkaffen er servert. Litt senere enn vanlig, men sånn er det jo ofte i helgen. Fikk du prøvd deg på quizen i går forresten? Hvis ikke, lykke til!

  Vi starter med gårsdagens uttalelse fra President Barack Obama etter at klappjakten i Boston omsider var over:

  httpv://youtu.be/bXchBWwxI_k

  sitatet

  All in all, this has been a tough week. But we’ve seen the character of our country once more.

  Obama etter at klappjakten i Boston var over. Pressekonferansen markerte slutten på en mildt sagt hektisk uke, med Boston-bombene og jakten som fulgte, eskplosjonen i West, Texas, giftbrevene, og Senatets behandling av våpenlovgivning.

  Dagens #ampol-begrep: Bleeding heart

  ordEt begrep som beskriver personer hvis hjerter «blør» med sympati for fattige og vanskeligstilte.

  Det brukes som regel som et nedsettende begrep i kritikk av personer på venstresiden («bleeding heart liberals») som ønsker økte bevilgninger til sosiale omsorgsprogrammer.

  Dagen i dag i 1999: Columbine-massakren

  dagenFor 14 år siden drepte Dylan Klebold (18) og Eric Harris (17) 13 personer (12 medstudenter og 1 lærer) på Columbine High School i Littleton, Colorado. 23 personer ble skadd. Klebold og Harris begikk deretter selvmord.

  Columbine var den verste skolemassakren i amerikansk historie, fram til Virginia Tech-massakren åtte år senere, den 16. april 2007.

  Senere samme dag kom daværende President Bill Clinton med følgende uttalelse:

  httpv://youtu.be/eB2Y_807pMI

  Clinton dro til Littleton en måned senere:

  «This is a very great country. It is embodied in this very great community, in this very great school, with these wonderful teachers and children and parents. But the problem which came to the awful conclusion you faced here is a demon we have to do more to fight. And what I want to tell you is, we can—together.»

  Og med det, her er dagens nyheter:

  Forsiden på Boston Globe sier det meste om hva Boston føler i dag:

  BostonGlobe-20apr

  Graham og McCain mener den overlevende bør behandles som en «enemy combatant»

  Senatorene Lindsey Graham (R-South Carolina) og John McCain (R-Arizona) mener den overlevende Boston-bomberen ikke bør få opplest sine Miranda-rettigheter eller få tildelt en advokat, og at han heller bør behandles som en «enemy combatant» som ikke omfattes av de samme rettighetene.

  De to senatorene, som for øvrig er to av de fire republikanerne i «Gang of Eight» (gruppen i Senatet som har lagt fram et forslag til ny innvandringsreform), kom med en uttalelse i går kveld etter at klappjakten i Boston var over:

  «Now that the suspect is in custody, the last thing we should want is for him to remain silent. It is absolutely vital the suspect be questioned for intelligence gathering purposes. We need to know about any possible future attacks which could take additional American lives. The least of our worries is a criminal trial which will likely be held years from now.

  Under the Law of War we can hold this suspect as a potential enemy combatant not entitled to Miranda warnings or the appointment of counsel. Our goal at this critical juncture should be to gather intelligence and protect our nation from further attacks.

  We remain under threat from radical Islam and we hope the Obama Administration will seriously consider the enemy combatant option.

  We will stand behind the Administration if they decide to hold this suspect as an enemy combatant.”

  Det blir spennende å se hvordan Boston-bombernes motiver og Tsjetsjenske-opprinnelse kommer til å påvirker den pågående innvandringsdebatten.

  2016 watch: Biden i Michigan

  Vise­pre­si­dent Joe Biden stiller til debatt torsdag kveld. Her fra Ches­ter­field, Vir­ginia, 25. september. Foto: Obama for Ame­rica — Virginia.
  Foto: Obama for Ame­rica — Virginia.

  Visepresident Joe Biden (70) er i kveld hovedtaleren på Michigans Jefferson-Jackson middag. Middagen, oppkalt etter presidentene Thomas Jefferson og Andrew Jackson, er årets største fundraisingsarrangement for de fleste demokratiske delstatspartiene, og Michigan er intet unntak.

  Det er ingen tvil om at Biden har 2016-ambisjoner. Larry Sabato og gjengen ved Virginias Center for Politics plasser ham i sin egen kategori under Hillary Clinton i deres rangering av det demokratiske feltet med potensielle presidentkandidater.

  De oppsumerer Bidens styrker og svakheter slik:

  Fordeler: Lang og bred erfaring. Er han neste mann, støtter Obama ham? Visepresidentembetet, og alt det innebærer i en eventuell valgkamp.

  Ulemper: Alderen. Tendens til forsnakkelser. Overbeviste absolutt ikke som presidentkandidat i 1988 og 2008.

  Obamas Weekly Address:

  httpv://youtu.be/4H5ocEjhkYw

  Obama sier blant annet følgende:

  «Through days that would test even the sturdiest of souls, Boston’s spirit remains undaunted. America’s spirit remains undimmed. Our faith in each other, our love for this country, our common creed that cuts across whatever superficial differences we may have – that’s what makes us strong. That’s why we endure.»

  GOPs Weekly Address:

  Denne uka er det Senator Tim Scott (R-South Carolina) som leverer republikanernes ukentlige lørdagstale:

  httpv://youtu.be/1YZhFHgM7_A

  Ukas beste politiske karikatur

  Det er lørdag, og dermed duket for ukas beste politiske karikatur. Denne uka er det Tom Stiglitch (TomStiglich.com), som spiller på den legendariske «I’m Just a Bill on Capitol Hill»-barnevideoen – som har hatt den skarpeste pennen:

  ImJustABackgroundCheckBill


  Klikk her for å motta «Mor­gen­kaffen» i inn­boksen din hver morgen.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også